Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Πάντα δούλευα πιο σκληρά από τους άντρες συναδέλφους μου για να θεωρούμαι ίση τους
Για τις δυσκολίες που συνάντησε στην καριέρα της λόγω του γεγονότος πως ειναι γυναίκα και για το πόσο περισσότερο έπρεπε να δουλέψει σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους της μίλησε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα .
«Δεν θέλω η κόρη μου και η εγγονή μου να δουλέψουν πιο σκληρά απλά και μόνο για να είναι ίσες με τους άνδρες», ανέφερε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε δήλωσή της στο CNBC με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας.
Η ίδια ανέφερε ότι αναγκάστηκε να εργαστεί διπλά σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους της για να έχει ίση μεταχείριση. «Θέλω τα παιδιά μου να θεωρούνται ίσα, γιατί έτσι είναι. Αυτή θέλω να είναι η ιστορία της ζωής μου.
Η Γκεοργκίεβα είναι οικονομολόγος με καταγωγή από τη Βουλγαρία και ορίστηκε Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ το 2019, ως η δεύτερη γυναίκα που ανέλαβε αυτό το ρόλο.
Η ίδια παραδέχεται ότι έχουν γίνει αλλαγές αναφορικά με το ρόλο και την αντιμετώπιση της γυναίκας, όμως υπήρξαν πισωγυρίσματα στο μείζον ζήτημα της ισότητας των φύλων τα τελευταία χρόνια.
«Η πανδημία, στη συνέχεια ο πόλεμος, μετά η κρίση και η αύξηση του κόστους ζωής πλήγωσαν τους πάντες, αλλά πλήγωσαν περισσότερο τις γυναίκες», είπε η Γκεοργκίεβα.
Τα ζητήματα που κρατούν πίσω τις γυναίκες είναι «μακρο-κρίσιμα», πρόσθεσε η Γκεοργκίεβα. Για παράδειγμα, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα ήταν σχεδόν 20% υψηλότερο, εάν μειωθεί η ψαλίδα μεταξύ των δύο φύλων στην απασχόληση, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Οι χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Νότιας Ασίας θα μπορούσαν να δουν το ΑΕΠ τους να αυξάνεται έως και 80% εάν οι γυναίκες ήταν σε θέση να συμμετάσχουν πλήρως στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με την έρευνα.
«Αυτό είναι το ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνουμε από το ΔΝΤ. Φέρτε τις γυναίκες μπροστά για χάρη τους, αλλά για το καλό όλων», είπε η Γκεοργκίεβα.
«Έχουμε αξιολογήσει τώρα ότι θα χρειαστούν 130 χρόνια με την τρέχουσα ταχύτητα για να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά αυτόν τον χρόνο. Χρειαζόμαστε μια ζωντανή οικονομία, μια ζωντανή κοινωνία. Επομένως, χρειαζόμαστε τις γυναίκες να είναι ίσες με τους άνδρες, παντού», είπε.