Χατζηδάκης: Η ευαισθησία απέναντι στα άτομα με αναπηρία πρέπει να γίνεται πράξη κάθε μέρα
«Η ευαισθησία απέναντι στα άτομα με αναπηρία πρέπει να γίνεται πράξη κάθε μέρα, τόσο από το κράτος, όσο και από την κοινωνία στο σύνολό της, φυσικά και από τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, επισκεπτόμενος κατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ, κοντά στη Σχολή Τυφλών, το οποίο έχει εγκαταστήσει στους χώρους του ένα καινοτόμο σύστημα προσπελασιμοτητας για άτομα με προβλήματα όρασης.
«Σήμερα, εδώ, στο σούπερ μάρκετ "Μασούτης" είμαστε μπροστά σε ένα τέτοιο παράδειγμα έμπρακτης ευαισθησίας», συνέχισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Υπάρχει ένας μηχανισμός που διευκολύνει τους συνανθρώπους μας με τυφλότητα να μπορούν να ψωνίζουν, όπως κάνουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι».
Ο κ. Χατζηδάκης συνεχάρη την επιχείρηση και προσωπικά τον Γιάννη Μασούτη, καθώς και την ομάδα εργασίας της Tandem και το ΕΚΕΤΑ που ανέπτυξαν τις εφαρμογές μέσα στο κατάστημα και εκπαίδευσαν κατάλληλα το προσωπικό. «Όλοι μαζί συνέβαλαν, ώστε η ανθρωπιά να γίνει πράξη. Και θέλω να πιστεύω ότι καθώς περνούν οι μήνες και τα χρόνια, αυτό που βλέπουμε σήμερα εδώ, δεν θα είναι ένα παράδειγμα προς συζήτηση, αλλά θα γίνει σταδιακά ο κανόνας».
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενημερώθηκε για τη λειτουργία του ηλεκτρονικού πίνακα που επιτρέπει στα άτομα με μειωμένη όραση να ξεναγηθούν με ασφάλεια στους χώρους του καταστήματος, καθώς και για την εφαρμογή, με την οποία, μέσω του κινητού τηλεφώνου τους, μπορούν να σκανάρουν τα προϊόντα και τις τιμές στα ράφια και ενημερώνονται γι' αυτά με τη φωνητική λειτουργία του κινητού τους.
Σε ερώτηση για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο υπουργός ανέφερε ότι ήδη εφαρμόζεται σε τράπεζες και αλυσίδες σούπερ μάρκετ με ποσοστό συμμετοχής 87%, το οποίο σύντομα, όπως είπε, θα αυξηθεί, καθώς θα επιστρέψουν υπάλληλοι από τις θερινές άδειες, ενώ θα ενταχθούν και δύο μικρότερες επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ, οι οποίες προβαίνουν στις απαιτούμενες προσαρμογές. Σημείωσε ακόμη, ότι από το φθινόπωρο και «αφού γίνει μια απογραφή όλου του εργατικού δυναμικού, για να ενταχθεί στο Εργάνη 2 τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο», θα ακολουθήσουν οι ασφαλιστικές εταιρίες, οι εταιρίες σεκιούριτι, η βιομηχανία, οι ΔΕΚΟ και «του χρόνου, τέτοιον καιρό, θα έχουν ενταχθεί και ο τουρισμός και η εστίαση, κλάδοι με πολύ μεγάλη σημασία για την ελληνική οικονομία».
«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι εγγύηση για τα δικαιώματα των εργαζομένων και την τήρηση του ωραρίου, γι' αυτό άλλωστε και το ζήτησε και η ΓΣΕΕ», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Είναι κοινωνική πολιτική στην πράξη η ψηφιακή κάρτα εργασίας και πραγματικά είμαι πολύ ικανοποιημένος που η δική μας η κυβέρνηση την έκανε πράξη».
Τον υπουργό συνόδευε ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου.