Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα «Νέων Αγροτών»

NEWSROOM
Φωτογραφία: INTIMENEWS / ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Φωτογραφία: INTIMENEWS / ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ανοικτή είναι από σήμερα, Παρασκευή η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων για το πρόγραμμα των «Νέων Αγροτών» (υπομέτρο 6.1 του ΠΑΑ), συνολικού προϋπολογισμού 420 εκατ. ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά έως και την Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός «το πρόγραμμα έχει αναπτυξιακή διάσταση» και στόχος του είναι «να στηρίξει αυτούς που πραγματικά θέλουν να επενδύσουν στον αγροτικό χώρο και όχι ευκαιριακά να πάρουν ένα βοήθημα».

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, το υπομέτρο 6.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) «δημιουργεί τα κίνητρα αλλά και τις υποχρεώσεις οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα αυτό να παραμείνουν ως επαγγελματίες αγρότες για επτά χρόνια. Είναι ένα εμβληματικό μέτρο που έρχεται να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα, όπως η γήρανση, αφού στοχεύει στη δημογραφική ανανέωση».

Στην ίδια δήλωση ο κ. Λιβανός σημειώνει ότι το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών «έρχεται να υπηρετήσει τη φιλοσοφία μας για μια νέα μορφή αγροτικής παραγωγής, για επένδυση σε καινοτομικά σχήματα και προϊόντα, σε προϊόντα που μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία στην παραγωγή μας. Να μπορέσουν άνθρωποι από άλλους κλάδους να δουν την ευκαιρία και να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα και συνολικά να υπηρετήσουν την πολιτική μας, η οποία είναι συνυφασμένη και με την ευρωπαϊκή λογική του Green Deal και με τη λογική που έρχεται από το μέλλον, μιας αειφόρου, περιβαλλοντικής, ψηφιακής και κυκλικής ανάπτυξης».

Από τη μεριά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος υπογράμμισε ότι στόχος του προγράμματος είναι «να δώσουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους από 11.000 νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

«Βασική προϋπόθεση» πρόσθεσε είναι «η ύπαρξη επιχειρηματικού σχεδίου, ώστε να εξελιχθούν σε σύγχρονους αγρότες και πραγματικούς επιχειρηματίες, οι οποίοι παράγουν προϊόντα προστιθέμενης αξίας που έχουν ζήτηση στην εγχώρια αλλά και στις διεθνείς αγορές».

Σύμφωνα με τον κ. Στύλιο, σημαντική διαφορά του νέου προγράμματος σε σχέση με τα προηγούμενα είναι «ότι για πρώτη φορά η διαδικασία υποβολής φακέλου και εγγράφων, αλλά και η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά. Στόχος μας είναι μάλιστα να μην υπάρξει παράταση και τα χρήματα να δοθούν στους νέους γεωργούς μέσα σε διάστημα το πολύ 6-7 μηνών».

Βασικά στοιχεία του προγράμματος

Το μέγεθος της γεωργικής τους εκμετάλλευσης, που θα δηλωθεί στο ΟΣΔΕ του έτους 2021, εκπεφρασμένο ως τυπική απόδοση, πρέπει να είναι στις ηπειρωτικές περιοχές, από 14.000 έως 100.000 ευρώ.

Μεταξύ άλλων το μέτρο απευθύνεται σε ενήλικες που δεν έχουν υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας τους και που εγκαθίστανται για πρώτη φορά σε γεωργική εκμετάλλευση κατά το δεκαοκτάμηνο που προηγείται της υποβολής του αιτήματος στήριξης.

Για την ένταξη υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, αίτηση και επιχειρηματικό σχέδιο με διάρκεια από 3 έως 4 έτη.

Η ενίσχυση θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Η πρώτη θα πιστωθεί με την ένταξη του δικαιούχου στο μέτρο, αφορά το 70% του συνολικού ποσού ενίσχυσης, ενώ η δεύτερη δόση πληρώνεται κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου.

Οι δικαιούχοι πρέπει να αποκτήσουν την ιδιότητα του επαγγελματία γεωργού και να την διατηρήσουν για μία τετραετία από την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου, ενώ θα πρέπει να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και να παραμείνουν σε αυτό για μία τετραετία από την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

Η κατανομή

Η κατανομή της δημόσιας δαπάνης ανά Περιφέρεια, έχει γίνει λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων κριτηρίων, τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, τη νησιωτικότητα, την ορεινότητα, την υποεκτίμηση της ενδοπεριφερειακής σημασίας του πρωτογενούς τομέα λόγω της παρουσίας, στην ίδια Περιφέρεια, ενός ισχυρού δευτερογενούς τομέα, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης των πυρόπληκτων περιφερειών, που προέκυψε από τις εκτεταμένες πυρκαγιές σε αγροτικές εκτάσεις το καλοκαίρι του 2021.

Η κατανομή της δημόσιας δαπάνης ανά Περιφέρεια έχει ως εξής:

  • Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης: 37.300.000 ευρώ
  • Κεντρικής Μακεδονίας: 62.200.000 ευρώ
  • Δυτικής Μακεδονίας: 30.500.000 ευρώ
  • Θεσσαλίας: 44.500.000 ευρώ
  • Στερεάς Ελλάδας: 37.900.000 ευρώ
  • Ηπείρου: 33.200.000 ευρώ
  • Ιονίων Νήσων: 11.700.000 ευρώ
  • Δυτικής Ελλάδας: 44.100.000 ευρώ
  • Πελοποννήσου: 39.500.000 ευρώ
  • Αττικής: 10.800.000 ευρώ
  • Νοτίου Αιγαίου: 12.000.000 ευρώ
  • Βορείου Αιγαίου: 19.000.000 ευρώ
  • Κρήτης: 37.300.000 ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ: 420.000.000 ευρώ

ΣΧΕΤΙΚΑ