Κορωνοϊός: Συναγερμός για το «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων
Συναγερμό έχει σημάνει σε κυβέρνηση και ειδικούς, το θλιβερό ρεκόρ που κατέγραψε η Ελλάδα, καθώς σημείωσε τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού από την έναρξη της πανδημίας.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα ανήλθαν σε 5.449 αριθμός κατά πολύ υψηλότερος από το τελευταίο υψηλό ημερήσιων κρουσμάτων στα τέλη Αυγούστου, όταν ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 4.608 κρούσματα. Το Σάββατο, οι νέες μολύνσεις κορωνοϊού ανήλθαν σε 4.696, προμηνύοντας έτσι την έξαρση στη διάδοση που διαφαίνεται το τελευταίο διάστημα.
Η επιδημιολογική εικόνα μοιάζει πιο ανησυχητική με δεδομένο πως την Κυριακή είθισται τα τεστ που πραγματοποιούνται ανά την επικράτεια για τον κορωνοϊό να είναι λιγότερα σε σύγκριση με μια καθημερινή.
Εχθές πραγματοποιήθηκαν 82.593 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τον δείκτη θετικότητας να εκτοξεύεται σε 6,59%. Να θυμίζουμε πως το ποσοστό θετικότητας την περασμένη εβδομάδα ανερχόταν σε μόλις 1,61%.
Όπως είναι αναμενόμενο, αυξημένη ήταν η διάδοση του κορωνοϊού και ανά περιφέρεια, με την Αττική να ξεπερνά το τελευταίο 24ωρο τα 1.000 κρούσματα. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται 828 νέα περιστατικά μόλυνσης από τον ιό (το Σάββατο η συμπρωτεύουσα έφτασε τα 872).
Τέλος, παραμένει αυξημένη η διάδοση του κορωνοϊού και στη Λάρισα, που το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 339 νέα κρούσματα. Η ΠΕ της κεντρικής Ελλάδας καταγράφει πλέον 119 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκων.
Πρέπει να σημειώσουμε εδώ πως παρότι και στην Αττική παρατηρούμε αύξηση των κρουσμάτων, η διάδοση παραμένει σε πολύ καλύτερα επίπεδα σε σύγκριση με τη βόρεια Ελλάδα. Ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, εκτιμούσε το Σάββατο πως η διάδοση στην Αττική παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τον Αύγουστο.
Πέραν όμως της διάδοσης, αυξημένοι είναι και οι υπόλοιποι επιδημιολογικοί δείκτες. Ο αριθμός των συμπολιτών μας που έφυγαν από τη ζωή την τελευταία ημέρα από τον κορωνοϊό ανέρχεται σε 52, ενώ παράλληλα ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε σε 430.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των διασωληνωμένων την περασμένη Δευτέρα ανερχόταν σε 380 βαριά ασθενείς, ενώ ο αριθμός των θανάτων παραμένει σταθερά υψηλός την τελευταία εβδομάδα.
Η κρισιμότητα της πανδημίας γίνεται πιο γλαφυρή, αν παρατηρήσει κανείς και την εικόνα στα νοσοκομεία της χώρας. Το Σάββατο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας ανήλθαν σε 323, με τα εξιτήρια να περιορίζονται σε 181 σε μια ημέρα. Παράλληλα, σύμφωνα με τις επίσημες αρχές, η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid σε όλη τη χώρα ανέρχεται σε 80,63%.
Ήδη από το Σαββατοκύριακο γίνεται λόγος για την επιβολή νέων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού. Από την κυβέρνηση έχουν ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο πως δεν εξετάζουν το lockdown, ενώ είναι σαφές πως τα όποια μέτρα δεν θα είναι οριζόντια, αλλά θα εστιάζουν στις «κόκκινες περιοχές» και στους ανεμβολίαστους.
Φαίνεται πως σε επίπεδο ΕΣΥ, εξετάζεται η χορήγηση κινήτρων προκειμένου να μετακινηθούν γιατροί σε νοσοκομεία της περιφέρειας, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η επίταξη ειδικοτήτων σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση.
Όπως ανέφερε άλλωστε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100.3 η λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, Βάνα Παπαευαγγέλου «είχαμε την ελπίδα να μην ξανασυζητήσουμε για νέες ρυθμίσεις ωστόσο η σημαντική αύξηση κρουσμάτων και η πίεση στο σύστημα υγείας δεν μας επιτρέπει κάτι τέτοιο».
Απαντώντας άλλωστε σε ερώτημα σχετικά με την πανδημία ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις του υπουργείου Υγείας με τους ειδικούς και αν κάτι πρόκειται να αλλάξει στο πλαίσιο των μέτρων, βασικά θα αφορά τους ανεμβολίαστους, ενδεχομένως κάποιον αυξημένο διαγνωστικό έλεγχο ή την προσβασιμότητά τους σε μεικτούς χώρους. Όπως είπε, όταν αποφασιστούν θα ανακοινωθούν έγκαιρα το επόμενο διάστημα.
Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του προέδρου της Επιτροπής ειδικών, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.
Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, οι οποίοι συμμετείχαν και στην πρωινή τηλεδιάσκεψη με τους περιφερειάρχες και την ΚΕΔΕ.
Το πρωί της Τρίτης αναμένεται να πραγματοποιηθεί μία ακόμη σύσκεψη στο Μαξίμου για το θέμα, ενώ την Τετάρτη συνεδριάζει η επιτροπή λοιμωξιολόγων για να αποφασίσει τα μέτρα που θα εισηγηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.