Κορωνοϊός: Ανησυχία για Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία
Η επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού στη χώρα μας θυμίζει εφιαλτικό σενάριο που επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά, καθώς η διάδοση αυξάνεται και ο χειμώνας πλησιάζει.
Σε μια προδιαγεγραμμένη πορεία, με βάση την εικόνα που κατέγραψε ο ΕΟΔΥ τη Δευτέρα, η χώρα ξεπέρασε τα 4.000 κρούσματα για έκτη ημέρα από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού. Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε το τελευταίο 24ωρο και ο αριθμός των βαριά ασθενών, με τους διασωληνωμένους να υπολογίζονται πλέον σε 380 ανά την επικράτεια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.165, ενώ οι νέοι θάνατοι από την πανδημία ανέρχονται σε 25. Ωστόσο, ο αριθμός των τεστ για τον κορωνοϊού χθες ξεπέρασε τα 380.000.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Mega διατύπωσε την πρόβλεψη ότι μέχρι τις 17 Νοέμβρη μπορεί να φτάσουμε τα 5.000 κρούσματα ημερησίως. Ανοδική είναι άλλωστε και η ποσοστιαία μεταβολή του ιικού φορτίου του κορωνοϊού στα λύματα των μεγάλων αστικών κέντρων, σύμφωνα με τη νεότερη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας την τελευταία εβδομάδα.
Σύμφωνα τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορωνοϊό σε αστικά λύματα, παρατηρήθηκαν αυξητικές μεταβολές, σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα στα αστικά λύματα των δέκα από τις δώδεκα (10/12) περιοχές που ελέγχθηκαν. Χαρακτηριστική είναι η αύξηση κατά 200% στα Χανιά και 131% στην Πάτρα.
Όλα αυτά την ώρα που οι ειδικοί εμφανίζονται προβληματισμένοι εν όψει ενός χειμώνα, που όπως τονίζουν, δεν θα μοιάζει με τον περασμένο αναφορικά με τις διάφορες λοιμώξεις, πλην του Covid που παρουσιάζουν έξαρση τέτοια εποχή.
Μιλώντας για την κυκλοφορία του ιού της γρίπης, αλλά και του κορωνοϊού, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε το απόγευμα πως η πιθανότητα συνλοίμωξης αυξάνει τη θνητότητα κατά 20%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, όσο περισσότερο χρόνο υπήρχαν σε μία χώρα ή περιοχή περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, πριν αρθούν πιο πρόσφατα χάρη στους εμβολιασμούς, τόσο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων θα είναι εφέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια, ευάλωτος στη γρίπη.
Οι προειδοποιήσεις των ειδικών έρχονται την ώρα που η επιδημιολογική εικόνα στη βόρεια Ελλάδα, αλλά και στη Θεσσαλία μοιάζει να επιδεινώνεται ραγδαία. Η περιφέρεια όμως που δημιουργεί έντονο προβληματισμό είναι εκείνη της Λάρισας, η οποία καταγράφει ρεκόρ περιστατικών από την έναρξη της πανδημίας με 349 νέα κρούσματα κορωνοϊού.
Σήμερα, η διάδοση του κορωνοϊού στην περιοχή ξεπερνά τα 122 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκων, που αποτελεί τον υψηλότερο δείκτη σε όλη την Ελλάδα. Ανοδική πορεία καταγράφει και η Μαγνησία που το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 221 νέα κρούσματα του κορωνοϊού.
Στη Θεσσαλονίκη, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει εξαιρετικά υψηλό, πέριξ των 600 κρουσμάτων κορωνοϊού, ξυπνώντας μνήμες από τον περσινό Οκτώβρη που αποτέλεσε αφετηρία για το ξέσπασμα του δεύτερου τότε επιδημιολογικού κύματος στη χώρα τον περασμένο χειμώνα.
Την επομένη κιόλας του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου πριν από έναν χρόνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ έντονη ήταν και η κριτική στην κυβέρνηση τότε, για τον χρόνο αντίδρασης απέναντι σε φαινόμενα συνωστισμού.
Συνωστισμό που παρακολουθήσαμε και σήμερα στη συμπρωτεύουσα από πιστούς που προσέρχονταν στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης χωρίς να τηρούν αποστάσεις και πολλές φορές κατεβάζοντας τις μάσκες προκειμένου να ασπαστούν τις εικόνες. Οι εικόνες των τοπικών μέσων αποτύπωσαν τον συνωστισμό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις πολίτες δεν φορούσαν καν μάσκα.
Σταθερά αυξημένη παραμένει η διάδοση του κορωνοϊού σε όλη τη βόρεια Ελλάδα. Στην Ημαθία καταγράφονται 140 περιστατικά, στην Πέλλα 122, στην Πιερία 114 και στις Σέρρες 102 μολύνσεις του νέου κορωνοϊού.
Στις παραπάνω περιοχές, όπως και στη Θεσσαλία αποφασίστηκε να ματαιωθεί η μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου εξαιτίας του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στις περιοχές.
Το ποσοστό εμβολιασμένων, η συμπεριφορά μας και οι καιρικές συνθήκες, θα καθορίσουν τη νοσηρότητα στην κοινότητα το επόμενο διάστημα, επεσήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.
Οι ειδικοί της επιτροπής για τον κορωνοϊό, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρός της, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έχουν επισημάνει εδώ και καιρό τη σχέση χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και αύξησης της νοσηρότητας από τον κορωνοϊό.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις σήμερα του Γ.Γ. Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους φαίνεται πως υπάρχει μια στασιμότητα στην εξέλιξη των εμβολιασμών. Την τελευταία ημέρα 8.717 πολίτες πραγματοποίησαν την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ 12.213 βρέθηκαν σε ένα εμβολιαστικό κέντρο προκειμένου να κάνουν την αναμνηστική δόση.
«Περισσότερα από 6.350.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 60,5% επί του γενικού πληθυσμού και 69,8% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 64,7% επί του γενικού πληθυσμού και 74,5% επί του ενήλικου πληθυσμού» τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Φαίνεται άλλωστε πως περισσότεροι είναι οι πολίτες των ειδικών ομάδων που προσέρχονται για την τρίτη δόση τις τελευταίες ημέρες, από εκείνους που αποφασίζουν να εμβολιαστούν για πρώτη φορά έναντι του κορωνοϊού.
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους έδωσε επίσης τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα:
- Για την ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το 75,3% έχει εμβολιαστεί
- Για την ηλικιακή ομάδα 80-84, το 74,4% έχει ήδη εμβολιαστεί
- Για την ηλικιακή ομάδα 75-79, το 86,4% έχει ήδη εμβολιαστεί
- Για την ηλικιακή ομάδα 70-74, το 80,8% έχει ήδη εμβολιαστεί
- Για την ηλικιακή ομάδα 65-69, το 82,9% έχει ήδη εμβολιαστεί
- Για την ηλικιακή ομάδα 60-64, το 79,4% έχει ήδη εμβολιαστεί
- Για την ηλικιακή ομάδα 55-59, το 77,8% έχει ήδη εμβολιαστεί
- Για την ηλικιακή ομάδα 50-54, το 75,2% έχει ήδη εμβολιαστεί
- Για την ηλικιακή ομάδα 45-49, το 72,9% έχει ήδη εμβολιαστεί
- Για την ηλικιακή ομάδα 40-44, το 69% έχει ήδη εμβολιαστεί
- Για την ηλικιακή ομάδα 35-39, το 62,5% έχει ήδη εμβολιαστεί
- Για την ηλικιακή ομάδα 30-34, το 62,7% έχει ήδη εμβολιαστεί
- Για την ηλικιακή ομάδα 25-29, το 63% έχει ήδη εμβολιαστεί
- Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 60,2% έχει ήδη εμβολιαστεί
- Στην ηλικιακή ομάδα 15-17 έχει ήδη εμβολιαστεί το 35,8%
- Στην ηλικιακή ομάδα 12-14 το 21,4% έχει εμβολιαστεί.