Μιχαηλίδου:’Εχουν γίνει πολλά για να καλυφθούν τα προβλήματα της πανδημίας στις κλειστές δομές
Αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα, το γεγονός ότι επετεύχθη εν μέσω πανδημίας να μην υπάρχουν πολλές ανθρώπινες απώλειες ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία μέσα σε κλειστές δομές, όπως επισήμανε από το Ηράκλειο, στο πλαίσιο του 10ου Πανελλήνιου Συνέδριου Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας ”Επ' αρωγή”, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.
«Έχουμε καταφέρει να έχουμε λίγες απώλειες ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία μέσα στις κλειστές δομές, λαμβάνοντας μια σειρά μέτρων, όπως ο εμβολιασμός κατά προτεραιότητα, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους εργαζόμενους, αλλά και αυστηρότατα πρωτόκολλα και διενέργεια επαναλαμβανόμενων τεστ» είπε η κυρία Μιχαηλίδου που ανέφερε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει πολλά για να καλυφθούν οι δυσκολίες και τα προβλήματα της πανδημίας» και προσέθεσε ότι «έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις που κάνουν τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη. Καλύτερη όχι μόνο για μια αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά καλύτερη έτσι ώστε οι ίδιοι να εντάσσονται πιο ενεργά στην κοινωνία».
Σχετικά με την αποϊδρυματοποίηση παιδιών τυπικής ανάπτυξης, η υφυπουργός, αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, επισήμανε ότι από ιδρύματα τα τελευταία δύο χρόνια έχουν βγει περισσότερα από 700 παιδιά. «Έχουν βρει την κατάλληλη οικογένεια, είτε μέσω υιοθεσίας είτε μέσω αναδοχής» είπε ενώ σε ό,τι αφορά τα παιδιά με αναπηρία εξήγησε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια υποστήριξης και από το Ταμείο Ανάκαμψης, με περισσότερες Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης αλλά και το θεσμό του προσωπικού βοηθού.
Από την πλευρά του, ο γγ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας, Γιώργος Σταμάτης τόνισε ότι «ο προσωπικός βοηθός είναι το μέσον για το άτομο με αναπηρία, όσον αφορά την ανεξάρτητη διαβίωση». «Είναι κάτι πρωτοποριακό το οποίο συμβαίνει στις χώρες της Δυτικής Ευρώπη και τώρα υλοποιείται και στην Ελλάδα. Μέσω αυτού αποτρέπουμε την ιδρυματοποίηση αλλά ταυτόχρονα δίνουμε τη δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία που θα τους χορηγηθεί η υπηρεσία, το δικαίωμα στην ανεξάρτητη διαβίωση» προσέθεσε και επισήμανε ότι στο νέο ΕΣΠΑ θα υπάρξει μεγαλύτερη χρηματοδότηση στις Περιφέρειες ώστε να προχωρήσουν διαδικασίες ένταξης περισσότερων έργων για Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.