Τι είναι οι ενδικοφανείς προσφυγές ; -Μπορείς να ζητήσεις ακύρωση φόρων και προστίμων
Όπως γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη στο economistas.gr, oι ενδικοφανείς προσφυγές υποβάλλονται για την επανεξέταση των πράξεων της φορολογικής διοίκησης στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας.
Στόχος αυτών είναι η επίλυση των φορολογικών διαφορών σε σύντομες προθεσμίες, ώστε να επιτυγχάνεται η συντομότερη είσπραξη δημόσιων εσόδων και η αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων από υποθέσεις που μπορούν να επιλυθούν σε επίπεδο φορολογικής διοίκησης.
Ο υπόχρεος, εφόσον αμφισβητεί πράξεις, ρητές ή σιωπηρές, που εκδίδονται ή συντελούνται από 1/1/2014 και εφεξής σε βάρος του , δηλαδή του έχουν επιβληθεί πρόστιμα και φόροι που θεωρεί ότι είναι άδικα και πρέπει να ακυρωθούν, από τη Φορολογική Αρχή και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (άρθρο 2 του ν.4174/2013) οφείλει, πριν από την προσφυγή του στη Διοικητική Δικαιοσύνη, να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με αίτημα επανεξέτασης στο πλαίσιο διοικητικής διαδικασίας. Η ενδικοφανής προσφυγή κατατίθεται στην αρμόδια φορολογική αρχή που εξέδωσε την προσβαλλόμενη πράξη, δηλαδή που του έχει επιβάλει τον φόρο.
Σημειώνεται ότι για την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών δεν απαιτείται παράβολο. Σήμερα παρατηρούμε ότι η ΔΕΔ, δηλαδή η Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών διαφορών, ασφυκτιά από εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που έχουν συσσωρευτεί ακόμα και πριν από την πανδημική κρίση εξαιτίας αφενός των παρατάσεων που έδινε το υπουργείο Οικονομικών, αφετέρου φορολογούμενων οι οποίοι προσφεύγουν μαζικά στη ΔΕΔ διεκδικώντας πάντα το δίκιο τους.
Συγκεκριμένα σε εκκρεμότητα στη ΔΕΔ βρίσκονται σχεδόν 10.000 προσφυγές φορολογούμενων και επιχειρήσεων που ζητούν ακύρωση των φόρων και των προστίμων που τους έχουν επιβληθεί.
Αξίζει να αναφέρουμε για παράδειγμα ότι και πολλοί συνταξιούχοι αμφισβητούν τα αποτελέσματα των ελέγχων όχι μόνο επαγγελματίες. Αμφισβητούνται πρόστιμα εκπρόθεσμων υποβολών και βεβαιώσεων και διάφορα άλλα.
Τελευταία αξίζει να αναφέρουμε ότι σχεδόν το 39% των προσφυγών γίνονται δεκτές από την ΔΕΔ, που σημαίνει ότι οι ελεγκτές θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεχτικοί κατά την επιβολή φόρων και προστίμων. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει και οι εγκύκλιοι και οι οδηγίες του υπουργείου να μην αφήνουν περιθώρια διασταλτικών ερμηνειών από τους εκάστοτε ελεγκτές.
Η απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας εκατόν είκοσι (120) ημερών από την ημερομηνία υποβολής της ενδικοφανούς προσφυγής στην αρμόδια φορολογική αρχή. Αν εντός της κατά τα ανωτέρω προβλεπόμενης προθεσμίας, δεν εκδοθεί απόφαση και δεν ενημερωθεί σχετικά ο υπόχρεος ή δεν επιδοθεί η απόφαση, τότε θεωρείται ότι η ενδικοφανής προσφυγή έχει απορριφθεί από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και ο υπόχρεος έχει λάβει γνώση αυτής της απόρριψης κατά την εκπνοή της ανωτέρω προθεσμίας.
Ο υπόχρεος έχει δικαίωμα να υποβάλει ταυτόχρονα με την ενδικοφανή προσφυγή και αίτημα αναστολής του καταβλητέου ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) του αμφισβητούμενου ποσού της πράξης.
Η αναστολή δεν ισχύει επί του άμεσου προσδιορισμού του φόρου, καθώς και επί πράξης διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, που εκδίδεται με βάση στοιχεία που έχουν παρασχεθεί από τον φορολογούμενο σε φορολογική του δήλωση.
Το αίτημα αναστολής είτε συμπεριλαμβάνεται στο έγγραφο της ενδικοφανούς προσφυγής, είτε υποβάλλεται αυτοτελώς με ιδιαίτερο έγγραφο που κατατίθεται την ίδια ημέρα με την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής.