Μιχαηλίδου: Δρομολογούμε μια ριζική μεταρρύθμιση, διότι κτίζουμε εκ του μηδενός
Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το Νομοσχέδιο για την «Ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας», το βράδυ της Πέμπτης 30 Σεπτεμβρίου. Ο νόμος, πλέον, αποτελεί ένα πλέγμα διατάξεων που εφαρμόζουν στην πράξη την κοινωνική πολιτική. Με σύγχρονους όρους, δίνει λύσεις σε διαχρονικά κοινωνικά προβλήματα και ικανοποιεί δίκαια και πάγια αιτήματα.
Οι βασικοί πυλώνες του νόμου είναι:
Παιδική Προστασία και Εξάλειψη Παιδικής Κακοποίησης
Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία
Πρόγραμμα «ΚΥΨΕΛΗ» για βρεφονηπιακούς σταθμούς
Αναδοχή - Υιοθεσία – Αποϊδρυματοποίηση
Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τα Παιδιά
Ενίσχυση προσωπικού σε κλειστές δομές Ηλικιωμένων και ΑμεΑ
«Το κοινοβούλιο σήμερα καλείται να κάνει ένα σημαντικό βήμα στην ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας. Οι θεματικές του νομοσχεδίου δίνουν απαντήσεις σε θέματα κρίσιμα, σημαντικά για την κοινωνία και τους ανθρώπους της, και το κάνει με όρους του 21ου αιώνα. Πάνω σ’ αυτούς του άξονες κινηθήκαμε, μ’ αυτούς τους στόχους και μ’ αυτά τα εργαλεία νομοθετούμε. Πίστευα ότι δύσκολα κάποιος που νοιάζεται πραγματικά για τις κοινωνικές υποθέσεις των πολιτών αυτής της χώρας θα διαφωνούσε με το παρόν σχέδιο νόμου. Έκανα λάθος! Η αξιωματική αντιπολίτευση, δηλώνει ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο. Δεν διαφωνεί σε κάποιες διατάξεις, διαφωνεί επί της αρχής, διαφωνεί με τη φιλοσοφία και την ουσία του νομοσχεδίου. Αγνοεί το μείζον και ψάχνει για δήθεν ελλείψεις και λάθη για να δικαιολογήσει την αρνητική της ψήφο». Τις επισημάνσεις αυτές, έκανε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, απευθυνόμενη στην Αξιωματική Αντιπολίτευση που καταψήφισε επί της αρχής το Νομοσχέδιο για την «Ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας».
Σημειώνεται ότι κατά την ψηφοφορία, ο ΣΥΡΙΖΑ, καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, ενώ καταψήφισε τα άρθρα:
5 και 11 για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παιδικής Κακοποίησης,
14, 19 και 20 για το πρόγραμμα «ΚΥΨΕΛΗ»,
26, 29 και 30 για την ενίσχυση του θεσμού της Αναδοχής,
36 και 39 για τη θέσπιση του Προσωπικού Βοηθού.
Ολόκληρη η τοποθέτηση της Δόμνας Μιχαηλίδου
«Όλοι σήμερα μέσα σ’ αυτήν την αίθουσα αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα του νομοσχεδίου που συζητάμε. Και δικαίως! Οι διατάξεις του νομοσχεδίου αφορούν τις ζωές ενός μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας, κυρίως των πιο ευάλωτων. Κοινή στόχευση των παρεμβάσεων που προτείνουμε είναι να θωρακίσουμε ακόμη περισσότερο το τείχος προστασίας των πιο ευάλωτων και θεωρώ ότι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου δικαιώνει στο ακέραιο τον περιληπτικό του τίτλο «Ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας».
Το σύνολο των διατάξεων που εισηγούμαστε αντανακλά μια γενικότερη επιδίωξη, που είναι και προεκλογική μας δέσμευση. Θέλουμε οι κοινωνικές πολιτικές να λειτουργούν ως μοχλός ενεργητικής υποστήριξης της ελληνικής κοινωνίας.
Ακούω κατ’ αρχήν από την Αντιπολίτευση, κυρίως την Αξιωματική, ότι «πανικόβλητη» η Κυβέρνηση, έσπευσε άρον – άρον, να καταθέσει το Νομοσχέδιο με σκοπό να αλλάξει μια επώδυνη, γι’ αυτήν, πολιτική ατζέντα. Αν πράγματι θεωρείτε, ότι το Νομοσχέδιό μας, έχει τη δύναμη να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, τότε αναγνωρίζετε ότι είναι ένα αξιόλογο Νομοσχέδιο, το οποίο, αξίζει να συζητηθεί με σοβαρότητα και ευθύνη. Κι αυτό ζητάμε από όλους του βουλευτές, όλων των κομμάτων.
Η Κυβέρνηση, δεν χρειάζεται αλλαγή της πολιτικής ατζέντας. Δεν έχει ανάγκη από αντιπερισπασμούς με σκοπό την διαχείριση του πολιτικού κόστους. Δεν είναι, αν θέλετε, στη φιλοσοφία της το «κουκούλωμα». Αυτή η Κυβέρνηση, σε αντίθεση με την προηγούμενη, ποτέ δεν αρνήθηκε να αναγνωρίσει λάθη και παραλήψεις. Διότι, στην πολιτική γίνονται λάθη. Το θέμα είναι να τα αναγνωρίζεις, να τα διορθώνεις και να προχωράς.
Εν κατακλείδι, το Νομοσχέδιο ήρθε στην ώρα του. Καμία βιασύνη, καμία σπουδή. Βγήκε σε δημόσια διαβούλευση όταν ολοκληρώθηκε η προετοιμασία του και ακολούθησε την τυπική διαδικασία που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής. Το Νομοσχέδιο, δίνει απαντήσεις σε θέματα κρίσιμα, σημαντικά για την κοινωνία και τους ανθρώπους της, και το κάνει με όρους του 21ου αιώνα.
Το κοινοβούλιο σήμερα καλείται να κάνει ένα σημαντικό βήμα στην ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας. Οι θεματικές του νομοσχεδίου δίνουν απαντήσεις σε θέματα κρίσιμα, σημαντικά για την κοινωνία και τους ανθρώπους της, και το κάνει με όρους του 21ου αιώνα.
Σε έξι φράσεις συμπυκνώνεται η ουσία του:
Σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων
Θωράκιση της κοινωνικής προστασίας
Ενεργοποίηση των κοινωνικών δυνάμεων
Ίσες ευκαιρίες για όλους
Σύγχρονος Προσανατολισμός
Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής
Πάνω σ’ αυτούς του άξονες κινηθήκαμε, μ’ αυτούς τους στόχους και μ’ αυτά τα εργαλεία νομοθετήσαμε. Πίστευα ότι δύσκολα κάποιος που νοιάζεται πραγματικά για τις κοινωνικές υποθέσεις των πολιτών αυτής της χώρας θα διαφωνούσε με το παρόν σχέδιο νόμου. Έκανα λάθος! Η αξιωματική αντιπολίτευση, δηλώνει ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο. Δεν διαφωνεί σε κάποιες διατάξεις, διαφωνεί επί της αρχής, διαφωνεί με τη φιλοσοφία και την ουσία του νομοσχεδίου
Αγνοεί το μείζον και ψάχνει για δήθεν ελλείψεις και λάθη για να δικαιολογήσει την αρνητική της ψήφο.
Κυρίες και Κύριοι βουλευτές,
Για πρώτη φορά θεσπίζουμε ένα μηχανισμό πρόληψης και αντιμετώπισης της παιδικής προστασίας
Τι είχατε να πείτε γι’ αυτό; Ότι ο Υπεύθυνος Προστασίας Ανηλίκων θα ευνοεί συνθήκες για σχέσεις διαφθοράς και συναλλαγής.
Σας λέμε ότι θα προστατεύεται από το νόμο. Επαναλαμβάνετε το ίδιο
Για πρώτη φορά αναθέτουμε στους βρεφονηπιακούς σταθμούς τον παιδαγωγικό ρόλο που τους αρμόζει.
Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό; Ότι είστε ενάντια στο ενιαίο πρόγραμμα και μας κατηγορείτε για αντιεπιστημονισμό.
Διαβάστε λίγο τη σχετική βιβλιογραφία, και μην εμμένετε σε θέσεις οπισθοδρομικές που έχουν αναθεωρηθεί εδώ και δεκαετίες.
Για πρώτη φορά εισάγουμε σε κάθε παιδικό σταθμό σύστημα παρακολούθησης και πρώιμης διάγνωσης.
Τι μας είπατε γι’ αυτό; Ότι θεωρείτε ότι αυτό αποτελεί ηλεκτρονικό φακέλωμα των παιδιών.
Υλοποιούμε επιτέλους ένα διαχρονικό και πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος με τη θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού.
Κι εσείς το καταψηφίζεται γιατί καλύπτεται από ευρωπαϊκούς πόρους.
Θεσμοθετούμε μέτρα για την ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής σύμφωνα με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα.
Και τι λέτε γι’ αυτό; Ότι κατά την άποψή σας οι 75ρηδες δεν είναι κατάλληλοι για το ρόλο του ανάδοχου.
Μα δεν νομοθετούμε με βάση την άποψή μας! Εμείς θέτουμε τις αρχές και τους στόχους. Τα μέτρα υλοποίησης τα προτείνουν οι ειδικοί.
Είναι αλήθεια ότι δεν το περίμενα κυρίως από κόμματα που δηλώνουν αριστερά. Δυστυχώς, βρίσκω μία μόνο εξήγηση, που δεν σας τιμά! Θεωρείτε πιο σημαντικό να μην αποκλίνετε από την αντιπολιτευτική σας τακτική του όχι σε όλα, παρά να συμφωνήσετε ότι το παρόν νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση με τα λάθη του και τις παραλήψεις του.
Αλήθεια καταλαβαίνετε τι καταψηφίζετε; Στερείτε από τη Μαρία, παραπληγική φοιτήτρια που θέλει να πηγαίνει στο πανεπιστήμιο, τον προσωπικό βοηθό που θα τη βοηθήσει να το κάνει. Στερείτε από τον 15χρονο Γιώργο ή τον 20χρονο Βασίλη που μένουν στο εκκλησιαστικό ορφανοτροφείο Δράμας τη δυνατότητα να ξεκινήσουν μια ζωή εκτός ιδρύματος.
Στερείται τον 4χρονο Γιαννάκη στην κρίσιμη αυτή για το μέλλον του ηλικία, που ζει σε μια αγροτική περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας την δυνατότητα να λάβει την κατάλληλη γι’ αυτόν αγωγή. Κι αν ο Γιαννάκης διαγνωσθεί με αυτισμό στα 6 του; Τότε θα έχει χάσει για πάντα την ευκαιρία να βελτιώσει την λειτουργικότητά του στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Διότι κυρίες και κύριοι βουλευτές πίσω από όλη αυτή τη συζήτηση, αυτές τις μέρες βρίσκονται άνθρωποι. Δεν είναι μια θεωρητική συζήτηση! Αφορά τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας. Τη Μαρία, Το Βασίλη, Το μικρό Γιαννάκη που θέλουν να φτιάξουν το σχέδιο της ζωής τους και να μπορέσουν να το υλοποιήσουν.
Και κλείνω μ’ αυτό: Όταν επισκεφτήκαμε το ορφανοτροφείο της Δράμας ένα παιδί πλησίασε την συνεργάτιδά μου τη Θεοδώρα, και ξέρετε τι τη ρώτησε; «Τι λένε στη Βουλή για μας;». Ας αναλογισθούμε όλοι την απάντηση. Και αυτή που οφείλουμε και αυτή που τελικά δίνουμε ο καθένας με τη στάση του και τις επιλογές του».