Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού: Έτσι εντοπίζονται οι απάτες

NEWSROOM
κινητό πιστοποιητικό εμβολιασμού
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο Διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης μίλησε για τα πρόσφατα περιστατικά με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ενώ αναφέρθηκε και στο πώς διεξάγονται οι έλεγχοι.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» για τα 3 βασικά σενάρια απάτης όπως τα χαρακτήρισε, δηλαδή για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, για τα πλαστά αποτελέσματα από rapid test ή μοριακά και τις πλαστές βεβαιώσεις νόσησης, είπε πως «βασική μας προτεραιότητα είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες».

Σύμφωνα με ό,τι ανέφερε, αυτές οι ασφαλιστικές δικλείδες αφορούν στο «πώς διενεργούνται οι έλεγχοι και πώς αξιολογούνται τα συμπεράσματα». Αναφερόμενος στην περίπτωση με τα «μαϊμού» πιστοποιητικά εμβολιασμού στον Παλαμά Καρδίτσας, εξήγησε ότι «μόλις έγινε γνωστό, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, μεταβήκαμε στο σημείο».

Οσο για το πώς γίνεται γνωστό αν υπάρχει κάποια απάτη, ο κ. Μπίνης προέταξε πως «το παραδοσιακό είναι μια καταγγελία, ένα λάθος. Για παράδειγμα, στον Παλαμά είχαμε 33 περιπτώσεις, συζήτηση μεταξύ του προσωπικού, ή η χρήση ενός τέτοιου πιστοποιητικού, όπως έγινε στο Μαμάτσειο ή στη Θεσσαλονίκη όπου εμφανίστηκαν αυτά τα πιστοποιητικά».

Εντοπίζονται λοιπόν, συνήθως είτε από καταγγελία ή από τον θόρυβο, σύμφωνα με ό,τι εξήγησε. «Πρέπει να επεμβαίνουμε προληπτικά, δεν πρέπει να περιμένουμε να ανάψει η φωτιά και να επεκταθεί. Για αυτό ελέγχουμε την έκταση αυτών των περιστατικών, εάν αποτελούν δίκτυο ή απλά μια κυρία που θέλησε να εξυπηρετήσει φίλους και συγγενείς, που είτε είναι αντιεμβολιαστές ή για άλλους λόγους δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, δεν θέλουν όμως, να αναλάβουν και τις ευθύνες για αυτή τους την επιλογή», συμπλήρωσε.

Και προσέθεσε πως «θέλουν να είναι αντιεμβολιαστές, ή ό,τι άλλο έχουν επιλέξει, δικαίωμά τους. Ταυτόχρονα όμως, να πάρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για να μπορούν να πηγαίνουν στο θέατρο και κυρίως να μην τεθούν σε αναστολή. Δεν γίνονται όμως, και τα δύο», σημειώνοντας πως υπάρχουν 8 σενάρια διασταύρωσης κάθε μέρα με συγκεκριμένα μοτίβα απάτης «τα οποία επικαιροποιούμε κάθε φορά».

«Εμείς παρακολουθούμε τη διαδικασία και βλέπουμε πού υπάρχει το λεγόμενο μοτίβο απάτης. Και εκεί πρέπει να επέμβουμε βάζοντας μία δικλείδα, είτε ηλεκτρονική είτε αυτό που λέγεται ''αρχή των 4 ματιών'', είτε διάκριση αρμοδιοτήτων», φανέρωσε ο κ. Μπίνης.

Ειδικότερα, για την περίπτωση με τον Παλαμά Καρδίτσας, είχε γίνει το βασικό λάθος που κάνουμε όλοι μας, που υπάρχει ένα εργαλείο, ένα λάπτοπ, μια ταμπλέτα, ένα κομπιούτερ που χρησιμοποιούν όλοι, ο καθένας μπαίνει με τους προσωπικούς του κωδικούς. Υπάρχει το μονοπάτι ελέγχου, το ψηφιακό ίχνος».

Επίσης, ανέφερε ότι δεν δίνουμε τους προσωπικούς κωδικούς σε άλλους και «αν το είχαν κάνει αυτό σωστά στο ΚΥ Παλαμά, η κυρία αυτή δεν θα είχε ποτέ την ευκαιρία να κάνει αυτό που έκανε. Η κυρία αυτή για να κλείσει το κύκλωμα και να μην υπάρχουν τα ίχνη, έφτιαχνε τα προσωπικά ιατρικά ιστορικά, με τα πλασματικά ραντεβού που έκλεινε όταν έβρισκε μη χρησιμοποιηθείσες δόσεις, έφτιαχνε και το ιστορικό το οποίο δεν έφερνε σφραγίδα γιατρού, γιατί το έκανε μόνη της».

Ερωτηθείς για τους τρόπους ελέγχου για περίπτωση απάτης, επανέλαβε πως σκοπός είναι η πρόληψη ενώ τρόποι ελέγχου είναι αν γίνονται καταχωρήσεις εμβολιασθέντων μετά τις 22.00 το βράδυ για παράδειγμα ή αυξομειώσεις στον αριθμό των εμβολιασμών.

Τέλος, σχολίασε την περίπτωση απάτης στη Σαντορίνη και τόνισε πως «μόλις τελείωσε η ΕΔΕ στη Θήρα για τα πλαστά πιστοποιητικά rapid που χρησιμοποιούσαν οι αλλοδαποί για να φύγουν από τη χώρα και είναι και οι περιπτώσεις που βγάζουν ψεύτικα θετικά rapid test για να προσκομίσουν αυτοί που δεν θέλουν να εμβολιαστούν».

«Οταν το rapid βγει θετικό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και με μοριακό τεστ υποχρεωτικά. Οταν είναι μοριακό, θα πρέπει να το δεχτούμε, για αυτό πρέπει σκεφτόμαστε να βάλουμε μια δικλείδα που κάποιοι φορείς ήδη το εφαρμόζουν. Ας πούμε στα νοσοκομεία, όπου μόλις φέρεις θετικό rapid από ιδιωτικό εργαστήριο, αμέσως θα πρέπει να κάνεις το pcr σε δημόσια δομή», κατέληξε ο κ. Μπίνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ