Τζανάκης: «Μην λέμε ότι δεν θα χρειαστούν μέτρα»
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί», προέταξε ότι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα. «Σε λίγες ημέρες θα δείτε τι θα γίνει στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις Σύψα για 20.000 κρούσματα ημερησίως, τόνισε ότι πρέπει να γίνονται 200.000 τεστ την ημέρα για να πετύχουμε αυτό το νούμερο αν και εξέφρασε ότι θεωρεί το συγκεκριμένο νούμερο υπερβολικό. «Μην αυταπατάστε. Σε όλη την Ελλάδα θα επικρατήσει το Δέλτα. Σε λίγες ημέρες θα δείτε τι θα γίνει στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Για να έχουμε 20.000 κρούσματα, αν και η θετικότητα πάει στο 8%, που είναι ένα υπερβολικό νούμερο που δεν το φτάσαμε, θα πρέπει να κάνουμε 200.000 τεστ την ημέρα για να πετύχουμε αυτό το νούμερο», ανέφερε.
Και προσέθεσε: «Ο υψηλότερος δείχτης θετικότητας ήταν 6% μεσοσταθμικά εβδομάδας. Με το 6% να πιάσουμε θα πρέπει να έχουμε 350.000 τεστ για να έχουμε 20.000 κρούσματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει στην κοινωνία. Αυτή τη στιγμή λέμε για 3.000 κρούσματα με το υπάρχον σύστημα του τεστ. Αν κάνουμε 200.000 τεστ αυτό μετά θα γίνουν 6.500 και 7.000 ήδη». «Ας μην έχουμε αυταπάτες ότι τα κρούσματα είναι 3.000 την ημέρα, είναι πολλά περισσότερα. Σύμφωνα με δικό μας μοντέλο, τα ενεργά κρούσματα είναι μεταξύ 70.000 και 100.000. Είναι τα κρούσματα που σωρευτικά νοσούν μέσα σε ένα 14ημερο περίπου», σημείωσε ο κ. Τζανάκης.
Κάνοντας αναφορά στον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στην Κρήτη τόνισε ότι λόγω μεγάλης διέλευσης τουριστών είναι λογικό οι πρώτες μεταλλάξεις να φθάνουν εκεί, όπως και στη Θεσσαλονίκη. Από πλευράς της, η καθηγήτρια Αθηνά Λινού τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να αποφύγουμε ένα νέο lockdown. «Υπάρχει το ενδεχόμενο αυτό να το καταφέρουμε αλλά όχι χωρίς μέτρα που θα προστατέψουν τους ανθρώπους», δήλωσε.
«Ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε ποτέ το 6%. Όμως εκείνες τις περιόδους λειτουργούσαμε με lockdown, κλειστά σχολεία και δραστηριότητες κλειστές. Το πλεονέκτημα σήμερα είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ηλικιωμένων έχει εμβολιαστεί», εξήγησε η κ. Λινού. «Παρόλα αυτά βλέπουμε με εμβολιασμό 40% και άρση μέτρων έχουμε πολύ ισχυρή μετάδοση. Αυτό οφείλεται και στη μεταδοτικότητα της Δέλτα. Νομίζω ότι η προσπάθεια είναι να αποφύγουμε το lockdown και να αποφύγουμε και τη διασπορά», προσέθεσε η καθηγήτρια, με τον κ. Τζανάκη να τονίζει «να μην λέμε μεγάλες κουβέντες ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα».