Μετάλλαξη Δέλτα: Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για να μπει «φρένο»
Σε απόλυτη εγρήγορση βρίσκονται η κυβέρνηση και η επιτροπή των ειδικών για να περιοριστεί η μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού.
Με καμπάνιες για να πεισθούν οι ανεμβολίαστοι ώστε να κάνουν το εμβόλιο, και με στοχευμένους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, η κυβέρνηση κλείνει τη συζήτηση για νέο lockdown πριν καν ξεκινήσει.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα ταξίδια και την ασφάλεια των ταξιδιωτών, γι' αυτό και έχουν ενεργοποιηθεί τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα rapid test, τα pcr, αλλά ακόμα και τα self test.
Την ίδια στιγμή, έντονο προβληματισμό προκάλεσαν τα κορωνοπάρτι με τη συμμετοχή εκατοντάδων νεαρών σε κέντρα διασκέδασης στα νότια προάστια της Αττικής, τα οποία μετατράπηκαν σε σημεία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση φαίνεται πως θα επανεξετάσει το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης. Μιλώντας σήμερα στο Open, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι το ζήτημα της διάκρισης των καταστημάτων σε μεικτούς και αμιγείς χώρους θα συζητηθεί και τις επόμενες ημέρες, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες περί επανεξέτασης του πλαισίου για την εστίαση, που είχε ανακοινωθεί για τις 15 Ιουλίου.
Στην αύξηση που παρατηρείται στον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «από την άλλη, δεν βλέπουμε να υπάρχει ανάλογη πίεση στο σύστημα υγείας».
«Πρέπει να διαχειριστούμε την αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα με ψυχραιμία. Ξεκινάμε με τα μέτρα που έχουμε ήδη ανακοινώσει και παρακολουθούμε το φαινόμενο», συνέχισε, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1.
«Γενική καραντίνα δεν πρόκειται να υπάρξει ξανά, διότι οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν να βρεθούν στις ΜΕΘ. Είναι πάνω από το 50% του πληθυσμού. Αυτούς δεν μπορούμε να τους περιορίσουμε. Εχουν κάνει την υποχρέωσή τους, έχουν εμβολιαστεί, και κανένας δεν έχει δικαίωμα να τους περιορίσει, να τους πει ''κάτσε σπίτι σου''», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, σε σχέση με τις κατηγορίες πολιτών και το χρονοδιάγραμμα, η αρχή θα γίνει με το προσωπικό στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Οι εμβολιασμοί σε αυτή την ομάδα αναμένεται να γίνουν εντός του Ιουλίου.
Θα ακολουθήσει το προσωπικό στα νοσοκομεία της χώρας (γιατροί και υγειονομικοί), που θα εμβολιαστεί υποχρεωτικά είτε στο τέλος Αυγούστου είτε στις αρχές του φθινοπώρου.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όσοι επιμείνουν να μην εμβολιαστούν, δεν θα απολυθούν από τα νοσοκομεία ή τις μονάδες υγείας, θα μεταφερθούν ωστόσο σε θέσεις χωρίς επαφή με το κοινό.
Οι κατηγορίες πολιτών που εξετάζονται να ενταχθούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό:
- Εκπαιδευτικοί
- Όσοι κατατάσσονται στον στρατό
- Τα Σώματα Ασφαλείας
- Αθλητές ερασιτεχνικών και επαγγελματικών σωματείων
Στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται ώστε να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν, την ερχόμενη Τρίτη, 13 Ιουλίου, το πρωί, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας θα παραστούν στην Ιερά Σύνοδο και θα μιλήσουν στους μητροπολίτες για την ανάγκη του εμβολιασμού, θυμίζοντας ότι δύο από αυτούς έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό.
Κατά τη χθεσινή ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε λεπτομέρειες για τα μέτρα που ισχύουν για τις μετακινήσεις στα νησιά και την επιστροφή από αυτά.
Συγκεκριμένα, για μετακίνηση με πλοίο ή αεροπλάνο προς νησί απαιτείται:
Πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή
πιστοποιητικό νόσησης, ή
αρνητικό PCR 72 ωρών ή αρνητικό rapid test 48 ωρών, για ενηλίκους.
Οποιοδήποτε τεστ για ανηλίκους.
Για ανηλίκους κάτω των 12 ετών κανένα τεστ.
Ο κ. Χαρδαλιάς υποστήριξε ότι για την επιστροφή από τα νησιά δεν θα απαιτείται -όπως είχε ακουστεί- υποχρεωτικό rapid test για τους ανεμβολίαστους, όμως είπε ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για διενέργεια self test για όσους είναι άνω των 12 ετών.
Υπενθυμίζεται ότι από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά εξαιρούνται μόνο:
Α) Οσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων (αφορά νησιά, το επαναλαμβάνουμε) για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι πρέπει να κάνουν self test κάθε εβδομάδα.
Β) Οσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης πρέπει να κάνουν self test κάθε εβδομάδα, αν πρόκειται για εργαζόμενους, και επίσης (self test) πριν τη μετακίνηση οι υπόλοιποι.
Σε ό,τι αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις δεν ανακοινώθηκε κάποιο νέο μέτρο, παρά τις σκέψεις που υπάρχουν για την υιοθέτηση του Green Pass και για αυτές τις περιπτώσεις. Η Πολιτεία, ωστόσο, συστήνει να γίνονται self test.
Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε χθες:
«Για τις χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο. Υπάρχει ισχυρότατη σύσταση να γίνονται self test».
Σε ό,τι αφορά την εστίαση και τη διασκέδαση, ήδη από τις 28 Ιουνίου έχει παύσει το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, που -στην τελική του μορφή- σήμαινε ότι τα καταστήματα εστίασης θα έπρεπε να κλείνουν στη 1:30.
Από χθες, 8 Ιουλίου, εστίαση και διασκέδαση λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει σαφώς ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς διευκρίνισε σχετικά:
«Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις, θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και από την αμέσως επόμενη μέρα. Κάθε παράβαση που αφορά στα μέτρα Δημόσιας Υγείας, όπως η μη τήρηση του ορίου της απαγόρευσης ορθίων καθώς και του ανώτατου ορίου αριθμού πελατών, θα επιφέρει κύρωση. Για μεν τα καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών μέτρων πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση από την επόμενη μέρα της παράβασης για 7 ημέρες. Για δε τα καταστήματα άνω των 200 τετραγωνικών, πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση από την επόμενη μέρα της παράβασης για 7 ημέρες.
»Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινάει την επόμενη μέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας για 60 ημέρες από την επόμενη της διαπίστωσης της παράβασης».
Να σημειωθεί ότι για τα κέντρα διασκέδασης, μουσικές σκηνές, μπουάτ κ.λπ. επιτρέπεται η λειτουργία μόνο ανοικτών χώρων, με 25% πληρότητα και υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο:
πιστοποιητικού εμβολιασμού ή
βεβαίωσης αρνητικού rapid test εντός 48 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα προσέλευσης ή πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά
Ισχύουν οι κάτωθι υγειονομικοί όροι:
• Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
• Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
• Μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι
• Φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών
• Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής
• Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί, απόσταση 1,5 μέτρου
Υπενθυμίζεται πως την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.