Σμυρλής: Στόχος να ανασχεδιάσουμε την οικονομική διπλωματία κατά τα πρότυπα αναπτυγμένων χωρών

NEWSROOM
Σμυρλής: Στόχος να ανασχεδιάσουμε την οικονομική διπλωματία κατά τα πρότυπα αναπτυγμένων χωρών

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανασχεδιάσει την οικονομική διπλωματία κατά τα πρότυπα αναπτυγμένων χωρών, με στόχο την αποτελεσματικότερη προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της χώρας και των ελληνικών επιχειρήσεων, σημειώνει ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και προέδρου της Enterprise Greece Ιωάννης Σμυρλής στην εφημερίδα "Political".

Ο κ. Σμυρλής αναφέρεται στο νέο οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών που δημιούργησε μια ενιαία, συνεκτική δομή που "ενσωματώνει όλες τις οργανικές μονάδες που έχουν την ευθύνη της οικονομικής εξωστρέφειας και ενώνει εποικοδομητικά, κάτω από μία στέγη, το χειρισμό των διμερών και των πολυμερών σχέσεων".

"Δημιουργούμε μία ενιαία πύλη εξωστρέφειας, δηλαδή μια πύλη εισόδου επενδύσεων από τη μία και εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων από την άλλη, ανοίγοντας έτσι ένα νέο κεφάλαιο για την οικονομική διπλωματία της Ελλάδας", υπογραμμίζει.

Αναφέρει ακόμη ότι στην Enterprise Greece διατίθενται πολύ σημαντικά μέσα και τεχνογνωσία για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, όπως τα ψηφιακά εργαλεία, στατιστικά στοιχεία, πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων, δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων, χρηματοδότηση, ενώ με την καθοδήγηση ειδικών συμβούλων καταρτίζονται και επιμορφώνονται νέοι και παλαιοί εξωγωγείς.

"Για το 2020, αντιλαμβανόμενοι, τις συνέπειες της πανδημίας στη λειτουργία των επιχειρήσεων, κινηθήκαμε σε τρεις πυλώνες: Της προώθησης, προβολής και υποστήριξης των εξωστρεφών εταιρειών", επισημαίνει.

Προσθέτει, δε, πως στο πρόγραμμα εντάχθηκαν ψηφιακές δράσεις προβολής σε ειδικά διαμορφωμένες πλατφόρμες, όπου οι Έλληνες παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν διαδικτυακά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, ενώ "αυξήθηκε και το ποσοστό ενίσχυσης της συμμετοχής των εταιρειών σε όλες τις δράσεις μας, δίνοντας οικονομική ανάσα στις συμμετέχουσες εταιρείες".

Ο κ. Σμυρλής αναφέρεται ακόμη στo συμβούλιο εξωστρέφειας, ένα συμβουλευτικό όργανο της Enterprise Greece, στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι stakeholders των εξαγωγών.

"Μέσω της ώσμωσης αυτής πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε να στηρίξουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά την ελληνική επιχειρηματικότητα, και θα δώσουμε περισσότερες δυνατότητες στον Έλληνα εξαγωγέα που επιθυμεί να μπει σε σημαντικές αγορές ή να επεκταθεί σε κάποιες άλλες. Μαζί με τους αρμόδιους φορείς θα διαμορφώσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου της αύξησης των εξαγωγών στο 48% του ΑΕΠ το 2023 σε σχέση με το 37% το 2018".

Αναφορικά με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που κατέθεσε η κυβέρνηση στην ΕΕ πριν το Πάσχα, ο κ. Σμυρλής υπογραμμίζει πως "η Ελλάδα χάρις στη διαπραγμάτευση που έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, αφενός έχει κερδίσει τους περισσότερους πόρους, κατά κεφαλήν, στην Ευρώπη, από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφετέρου είναι η δεύτερη χώρα που καταθέτει το τελικό της σχέδιο".

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει εντάξει τρία επενδυτικά προγράμματα. Το πρώτο είναι η δημιουργία ενός κόμβου διασύνδεσης με την κεντρική πύλη gov.gr, για την άμεση απομακρυσμένη εξυπηρέτηση των πολιτών, όσο και στον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών και των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχουν τα κατά τόπους προξενεία. Το δεύτερο όπως αναφέρει, είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δικτύου Οικονομικής Διπλωματίας, που αφορά ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και εργαλείων που θα αξιοποιηθούν από υφιστάμενους και δυνητικούς εξαγωγείς και στο σχεδιασμό εκπαιδευτικού προγράμματος και το τρίτο αφορά τη διευκόλυνση του εμπορίου και την εξάλειψη των διοικητικών εμποδίων με σημαντικό αντίκτυπο, ειδικά, στις μικρομεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ