Πώς η πανδημία έθεσε σε μεγαλύτερο κίνδυνο τους ανήλικους άστεγους και το πρώτο Υπνωτήριο στην Αθήνα

NEWSROOM
Πώς η πανδημία έθεσε σε μεγαλύτερο κίνδυνο τους ανήλικους άστεγους και το πρώτο Υπνωτήριο στην Αθήνα

Ασφαλή στέγη μπορούν πλέον να βρουν ανήλικοι άστεγοι της Αθήνας στο πρώτο Υπνωτήριο για ανήλικους που λειτουργεί εδώ και κάποιες ημέρες από την ΜΕΤΑδραση, σε συνεργασία με ιδρύματα, και με την αποφασιστική συμβολή του δήμου Αθηναίων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Το Υπνωτήριο που ξεκινάει την πιλοτική του λειτουργία φιλοξενώντας αρχικά μέχρι εξήντα παιδιά, έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έως εκατό άστεγους ανήλικους. Εκτός από την βασική ανάγκη του ύπνου οι ανήλικοι μπορούν πλέον να καλύπτουν και τις ανάγκες προσωπικής υγιεινής, να πλένουν τα ρούχα τους, να τρώνε και να κοιμούνται, έως ότου επιτευχθεί η εξεύρεση μακροχρόνιας βέλτιστης λύσης.

Το υπνωτήριο έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του και φιλοξενεί ήδη 13 παιδιά από τρίτες χώρες. Παράλληλα όμως, το υπνωτήριο δέχεται και παιδιά από την Ελλάδα που μπορεί να βρίσκονται σε κατάσταση αστεγίας λόγω προβλημάτων στο οικογενειακό περιβάλλον ή άλλων έκτακτων συνθηκών.

Έτσι, σε συνδυασμό με το Κέντρο Ημέρας και την Κινητή Μονάδα εντοπισμού και στήριξης της ΜΕΤΑδρασης, τα άστεγα παιδιά αποκτούν ένα προσωρινό ασφαλές πλαίσιο προστασίας που τους προσφέρει τη στήριξη που χρειάζονται για να βγουν από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται.

«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης τα άστεγα ασυνόδευτα παιδιά και αυτά που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες είναι 889. Από τα αιτήματα που δεχόμαστε στο Κέντρο Ημέρας άστεγων ασυνόδευτων παιδιών της ΜΕΤΑδρασης, υπολογίζουμε ότι περίπου 500-600 παιδιά βρίσκονται σε κατάσταση αστεγίας στην πόλη της Αθήνας. Από τον Δεκέμβριο 2019 που το Κέντρο Ημέρας της ΜΕΤΑδρασης ξεκίνησε τη λειτουργία του μέχρι σήμερα, έχουν υποστηριχτεί 350 άστεγα παιδιά», λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης, Λώρα Παππά και προσθέτει: «Το πρόβλημα της στέγασης των ασυνόδευτων ανηλίκων είναι μακροχρόνιο. Από το 2015 το πρόβλημα της έλλειψης κενών θέσεων στις δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών ήταν τεράστιο. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια προσπάθεια να αυξηθούν οι θέσεις στις δομές φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανηλίκους και παρά τη μείωση των προσφυγικών ροών, το πρόβλημα παραμένει».

Σύμφωνα με την μη Κυβερνητική Οργάνωση, η πανδημία έκανε τις συνθήκες ακόμα πιο δύσκολες και επικίνδυνες για τους ανήλικους που βρίσκονταν στο δρόμο, καθιστώντας τους ακόμα πιο ευάλωτους.

«Έχουμε σοβαρές ενδείξεις (ειδικά κατά το 1ο lock down που υπήρχε ελλιπής ενημέρωση του προσφυγικού πληθυσμού) ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκαν τα περιστατικά εκμετάλλευσης άστεγων ασυνόδευτων ανηλίκων. Τα παιδιά είχαν τρομοκρατηθεί από τον ιό του Covid και πίστευαν ότι αν παρέμεναν στον δρόμο κινδύνευαν να κολλήσουν και να πεθάνουν. Διάφορα κυκλώματα εκμεταλλευόμενα αυτόν τον φόβο κατάφεραν να παρασύρουν πολλά παιδιά και δυστυχώς δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία παρά μόνο εκτιμήσεις. Λόγω της πανδημίας η ΜΕΤΑδραση έκανε ακόμη πιο εντατικές προσπάθειες να αναπτύξει το δίκτυο προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων και να θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία του υπνωτηρίου, ώστε να έχουν τα παιδιά ένα ασφαλές μέρος να περάσουν τη νύχτα», προσθέτει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Παππά.

Τα έξοδα λειτουργίας του Υπνωτηρίου καλύπτει η ΜΕΤΑδραση με ίδιους πόρους, αξιοποιώντας μέρος του ανθρωπιστικού βραβείου του Ιδρύματος Conrad N. Hilton.

Η δημιουργία υποστηρικτικού συστήματος για τα άστεγα παιδιά κατέστη προτεραιότητα για τη ΜΕΤΑδραση και χάρη στο ανθρωπιστικό βραβείο Conrad Ν. Hilton, αλλά και σε Ιδρύματα που υποστήριξαν την πρωτοβουλία, ξεκίνησε στα τέλη του 2019 το Κέντρο Ημέρας για τα άστεγα παιδιά και στη συνέχεια τον Μάρτιο του 2020, όταν ξέσπασε το πρώτο κύμα της πανδημίας, την Κινητή Μονάδα εντοπισμού και άμεσης συνδρομής των παιδιών στους δρόμους της Αθήνας. Ωστόσο, το τεράστιο πρόβλημα της διαμονής των παιδιών κατά τη διάρκεια της νύχτας, παρέμενε άλυτο.

ΣΧΕΤΙΚΑ