Ήρθε η ώρα για τον επαναπατρισμό των ελληνικών «εγκεφάλων»

Επιστήμονες/ Φωτογραφία shutterstock

Περίπου 500 χιλιάδες «μυαλά» έριξαν μαύρη πέτρα πίσω τους την εποχή των Μνημονίων και οι περισσότεροι από αυτούς δεν επέστρεψαν, στερώντας την Ελλάδα από ένα έμψυχο δυναμικό υψηλής ποιότητας. Φυσικά ουδείς μπορεί να αδικήσει αυτά τα παιδιά, που είδαν τον κόσμο τους να καταρρέει πληρώνοντας τις αμαρτίες των γονέων τους και ο μόνος τρόπος να τους πείσει κανείς να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στη γενέτειρα τους, είναι όχι απλώς να βελτιώσει αλλά να ξηλώσει το σαθρό και χρεοκοπημένο οικοδόμημα.

Δεδομένο είναι, επίσης, ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν αρκούν ως κίνητρο για να εγκαταλείψει κάποιος μια καλοπληρωμένη δουλειά. Και σε αυτό έρχεται να απαντήσει κατ’ αρχάς το υπουργείο Οικονομικών θεσμοθετώντας κι ενεργοποιώντας το ειδικό πλαίσιο φορολόγησης για όσους εργαζόμενους μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Τι προβλέπει το πλαίσιο;

Σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση, το φυσικό πρόσωπο απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης για το 50% του εισοδήματός του από μισθωτή εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτά στην Ελλάδα μέσα στο φορολογικό έτος. Επιπλέον, για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος ΔΕΝ λαμβάνεται υπόψη το ποσό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης, η οποία προκύπτει βάσει της κατοικίας και του επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης. Το κερασάκι στην τούρτα; Το «κούρεμα» στο φόρο και στα τεκμήρια έχει διάρκεια 7 ετών.

Από τα παραπάνω προκύπτει σαφώς ότι πέρα από τους Έλληνες που ξενιτεύτηκαν, το ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο θέλει να προσελκύσει και αλλοδαπούς «νομάδες», οι οποίοι ειδικά σε αυτήν την περίοδο της πανδημίας μπορούν κι επιθυμούν να παράσχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως. Η σχετική Απόφαση ορίζει, άλλωστε, υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί κάποιος να αιτηθεί την υπαγωγή του σε αυτό το πλαίσιο:

  • δεν ήταν φορολογικός κάτοικος της Ελλάδος τα προηγούμενα πέντε από τα έξι έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα
  • μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. ή από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα
  • παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης, που ασκείται είτε σε ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα είτε σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα. Τα ίδια προνόμια ισχύουν και εφαρμόζονται ανάλογα και για τα φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, με σκοπό να ασκήσουν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα
  • δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον για μια διετία.

Ειδικά για τις αιτήσεις υπαγωγής στον ειδικό τρόπο φορολόγησης από μισθωτή εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα που προκύπτει στην ημεδαπή, οι οποίες θα υποβληθούν εντός του 2021 και αφορούν ανάληψη υπηρεσίας ή έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης που έλαβε χώρα μέχρι τις 31 Ιουλίου αυτού του έτου, η προθεσμία υποβολής της σχετικής αίτησης και των συνυποβαλλόμενων δικαιολογητικών ορίζεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν ήδη μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και έχουν συνάψει συμβάσεις εργασίας ή έχουν προβεί σε έναρξη εργασιών εντός του φορολογικού έτους 2020 μπορούν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στον ειδικό τρόπο φορολόγησης, εφόσον δεν ήταν φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδος τα έτη 2015 έως και 2019.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας με τροπολογία που έφερε στη Βουλή υλοποιεί το Πρόγραμμα REBRAIN GREECE, το οποίο αποσκοπεί στην προσέλκυση εξειδικευμένων επιστημόνων που απασχολούνται στο εξωτερικό από την ελληνική αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, συνάπτονται συμβάσεις εργασίας που προκύπτουν από τη διασύνδεση της ζήτησης θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και τεχνογνωσίας από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και της αντίστοιχης προσφοράς εργασίας από εργαζόμενους του εξωτερικού, βάσει εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ψηφιακή πλατφόρμα REBRAIN GREECE.

Οι προϋποθέσεις για την ένταξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων στο Πρόγραμμα είναι οι εξής:

  • Οι συμβάσεις εργασίας που συνάπτονται είναι πλήρους απασχόλησης, αορίστου χρόνου, με ελάχιστη διάρκεια 18 μηνών.
  • Οι συμβάσεις εργασίας αφορούν σε συγκεκριμένες ειδικότητες του Ευρωπαϊκού Συστήματος ESCO, όπως αναρτώνται στην ψηφιακή πλατφόρμα REBRAIN GREECE.
  • Οι εργαζόμενοι είναι κάτοχοι είτε μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με διετή κατ’ ελάχιστον εργασιακή εμπειρία είτε διδακτορικού τίτλου σπουδών.

Το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενου και εργοδότη, καθώς και οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές σε δώρα και επιδόματα εορτών και αδείας, καταβάλλονται μετά την υποβολή της σχετικής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης από την επιχείρηση-εργοδότη. Η διάρκεια της επιδότησης ανέρχεται στους 18 μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ