Χατζηδάκης: Προανήγγειλε τον ερχομό της ψηφιακής κάρτας εργασίας

NEWSROOM
Ο Κωστής Χατζηδάκης
Ο Κωστής Χατζηδάκης/ Φωτογραφία Eurokinissi

Ο υπουργός Εργασίας μίλησε για το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα και έχει προκαλέσει ορισμένες αντιδράσεις. Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Γίνεται μια συζήτηση για ένα άρθρο του νομοσχεδίου αγνοώντας την ίδια στιγμή όλο το νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο έρχεται να απαντήσει σε πραγματικές ανάγκες και να τροποποιήσει την εργασιακή νομοθεσία, η οποία σε μεγάλη κλίμακα ισχύει από το 1982. Από τότε έχουν περάσει 40 περίπου χρόνια, έχει μπει στη ζωή μας η τηλεργασία, το ίντερνετ κλπ. Πρέπει να απαντήσουμε σε θέματα που θέτουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Για παράδειγμα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη μαύρη και την υποδηλωμένη εργασία, πρέπει να βρούμε μια μέθοδο όταν ο άλλος πάει στη δουλειά του και φεύγει από αυτή αν δουλεύει 10 ώρες με υπερωρίες να δηλώνονται και οι υπερωρίες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια υπουργός απάντησε σε όσους ισχυρίζονται ότι με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ουσιαστικά καταργείται το 8ωρο. «Πρόκειται για μια ρύθμιση που ισχύει στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια. Υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία και γίνεται εκτεταμένα χρήση στις άλλες χώρες. Αυτή η ρύθμιση μπορεί να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές. Προβλέπεται μια διευθέτηση του χρόνου εργασίας και ορισμένες περιόδους του χρόνου, που οι επιχειρήσεις μπορεί να έχουν αυξημένες ανάγκες, να μπορεί να πηγαίνει κανείς μέχρι τις 10 ώρες εργασίας», εξήγησε ο υπουργός .

Στη συνέχεια ο κ.Χατζηδάκης τόνισε ότι σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν συμφωνεί τότε κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Η συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές είναι υποχρεωτική. «Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα στον ίδιο εργαζόμενο, αν το θέλει, κατόπιν αιτήματός του, να ισχύσει αυτή η ρύθμιση για τον ίδιο. Δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία στον εργαζόμενο χωρίς να μειώνουμε το εισόδημά του. Για παράδειγμα ένας φοιτητής που δουλεύει και μπορεί να δίνει εξετάσεις, μπορεί να κανονίσει αντί να πάρει άδεια άνευ αποδοχών, να πάρει άδεια μετ’ αποδοχών, να δώσει τα εξετάσεις του και σε αντιστάθμισα να δουλέψει μερικές ώρες παραπάνω τις άλλες μέρες»

Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε και στην έλευση της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Εξήγησε ότι αρχικά θα ξεκινήσει από τις μεγάλες επιχειρήσεις και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες. Ο σκοπός της ψηφιακή κάρτας είναι να ελέγχει τον χρόνο προσέλευσης και τον χρόνο αποχώρησης καταγράφοντας αυτόματα και τις υπερωρίες για να μη γίνεται ο εργαζόμενος θύμα του εργοδότη.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, προβλέπεται στο νομοσχέδιο ρύθμιση για την τηλεργασία, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί με συμφωνία των εργοδοτών και των εργαζομένων με την ίδια αμοιβή, με υποχρέωση του εργοδότη να εξασφαλίζει τον εξοπλισμό, με σεβασμό των κανόνων του GDPR και με το λεγόμενο δικαίωμα αποσύνδεσης. «Δηλαδή ρητώς θα ορίζεται ότι από ένα σημείο και πέρα, που ισχύει με βάση τη συμφωνία των συνδικάτων και των εργοδοτών, ο εργαζόμενος θα αγνοεί e-mails κλπ», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ