e-λιανικό: Τελειώνει ο χρόνος για τη δημιουργία e-shop με επιδότηση
Λίγες ημέρες απομένουν για την υποβολή των αιτήσεων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επιθυμούν να λάβουν επιδότηση για δημιουργία e-shop.
Τα χρήματα που μπορούν να λάβουν οι επιχειρήσεις φτάνουν μέχρι τις 5.000 ευρώ. Η ηλεκτρονική υποβολή των προτάσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) έχει ως καταληκτική ημερομηνία την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021 ώρα 15:00.
Τα ποσά της επιδότησης
- επιδότηση: 5.000€ για την περίπτωση κατασκευής νέου e-shop
- επιδότηση: 1.500€ εφόσον η επιχείρηση διέθετε ήδη e-shop πριν τις 18/3/2020
- Διάρκεια υλοποίησης: 6 μήνες από την έκδοση της εγκριτικής απόφασης
Οι επιχειρήσεις διακρίνονται σε:
- Υφιστάμενες, εφόσον έχουν συσταθεί έως και την 30/09/2019
- Νεοσύστατες, εφόσον έχουν συσταθεί από 1/10/2019 μέχρι την ημερομηνία προκήρυξης της Δράση.
- Η διαδικασία υποβολής αίτησης για την επιδότηση θα γίνει μέσω της ειδικής πλατφόρμας openshops.gr.
Οι όροι για την ένταξη στο πρόγραμμα
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει – μεταξύ άλλων – να είναι πληττόμενες και να έχουν ολοκληρώσει τη δημιουργία νέου eshop ή την αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος κατά την περίοδο από 18/3/2020 έως και πριν την υποβολή της αίτησης, μαζί με όλες τις απαιτούμενες φορολογικές/λογιστικές ενέργειες. Δηλαδή πρέπει το eshop να είναι έτοιμο πριν την κατάθεση γεγονός που δημιουργεί άμεσα την ανάγκη για σωστό και γρήγορο προγραμματισμό.
Την ίδια ώρα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με επιστολή της στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ζητάει να δοθεί παράταση για την υποβολή των αιτήσεων.
Οι επιλέξιμες δαπάνες της Δράσης εντάσσονται σε δύο (2) ευρύτερες κατηγορίες, ήτοι Εξοπλισμός Πληροφορικής και Λογισμικό, και έχουν ως ακολούθως:
Εξοπλισμός Πληροφορικής (μόνο για νέα ηλεκτρονικά καταστήματα)
Εξυπηρετητές /διακομιστές (server) για τη φιλοξενία εφαρμογών - λογισμικού απαιτούμενου για την δημιουργία/αναβάθμιση και λειτουργία ηλεκτρονικού καταστήματος, με τα συνοδευτικά στοιχεία του (πληκτρολόγια, οθόνη, κλπ.) και το απαιτούμενο λειτουργικό σύστημα. Επιτρέπεται και η απόκτηση με τη μορφή του Infrastructure as a Service (IAAS). Στην περίπτωση απόκτησης με την μορφή Infrastructure as a Service (IAAS), επιλέξιμο είναι το κόστος για ένα έτος.
- Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές (Desktop/Laptop).
- Άλλος τεχνολογικός εξοπλισμός σχετικός με την δημιουργία/αναβάθμιση και την λειτουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (π.χ. εξοπλισμός Δικτύου, Bar code readers, εκτυπωτές, κλπ.). Δεν είναι επιλέξιμη η δαπάνη προμήθειας tablets, συσκευών κινητής τηλεφωνίας και τηλεοράσεων. Για τον εξοπλισμό πληροφορικής το μέγιστο επιλέξιμο ποσοστό του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού του έργου είναι 30%.
Λογισμικό
- Υπηρεσίες σχεδιασμού, ανάπτυξης και διαχείρισης ηλεκτρονικού καταστήματος e-shop - θα λειτουργεί σε 2 γλώσσες, καθώς και σε περιβάλλον κινητών συσκευών – mobile responsive ή dedicated mobile version και θα ενσωματώνει λειτουργίες παραγγελιοληψίας (καλάθι), αποθήκης (ποσότητα ειδών) και ασφαλών ηλεκτρονικών πληρωμών (redirect σε τραπεζικό περιβάλλον). -
- Επιλέξιμη δαπάνη είναι και η αγορά λογισμικού με την μορφή Software as a Service (SaaS) εφόσον είναι απαραίτητη για την λειτουργία του e-shop. Στην περίπτωση απόκτησης με την μορφή Software as a Service (SAAS), επιλέξιμο είναι το κόστος για ένα έτος.
- Ανάπτυξη ή/και πιστοποίηση ψηφιακής πολιτικής ασφάλειας.
Να σημειωθεί ότι για το λογισμικό το μέγιστο επιλέξιμο ποσοστό του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού του έργου είναι 100%. Σημείωση: Στην περίπτωση αναβάθμισης υφιστάμενου ηλεκτρονικού καταστήματος δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες προμήθειας εξοπλισμού και η επιχορήγηση στην επιχείρηση ανέρχεται σε 1.500 ευρώ.