Ενισχύεται η εμπιστοσύνη προς επιχειρήσεις και τράπεζες
Την μεγαλύτερη ενίσχυση εμπιστοσύνης πετυχαίνουν κατά την περίοδο 2015 - 2018 η Τράπεζα της Ελλάδος, οι επιχειρήσεις μέσω του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) αλλά και οι τράπεζες, αποτυπώνοντας την αλλαγή στάσης των πολιτών προς το επιχειρείν και το παραγωγικό κομμάτι της χώρας.
Όπως καταγράφεται στην ετήσια έρευνα της Public Issue για τον βαθμό εμπιστοσύνης σε διάφορους θεσμούς, εντυπωσιακή είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών για την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία κερδίζει 7 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες: από 44% θετικές απόψεις το 2015 βρέθηκε στο 51% το 2018. Η ενίσχυση αυτή είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή αν αναλογιστεί κανείς ότι κατά το διάστημα αυτό ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, δέχθηκε συνεχείς και ακραίες επιθέσεις από την κυβέρνηση και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη τόσο σε ότι αφορά της στάση της Τράπεζας της Ελλάδος σε θέματα οικονομικής πολιτικής όσο και σε προσωπικό επίπεδο.
Σημαντική ενίσχυση της εμπιστοσύνης πετυχαίνει και το επιχειρείν: ο ΣΕΒ από 28% θετικές απόψεις το 2009 βρέθηκε στο 35% το 2018 πετυχαίνοντας μια πολύ θετική επίδοση σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης για το επιχειρείν αποτυπώνει την σταδιακή αλλαγή στάσης των πολιτών προς τις επιχειρήσεις, ξεπερνώντας την παραδοσιακά ισχυρή καχυποψία αν όχι εχθρότητα προς τον επιχειρηματικό κόσμο.
Κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ενισχύεται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις τράπεζες, σε 28% από 25%, επίδοση αξιοσημείωτη δεδομένης της εξαιρετικά δύσκολης συγκυρίας στην οποία έχουν βρεθεί οι τράπεζες με τις ανακεφαλαιοποιήσεις και την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών αλλά και την ιδιαίτρα αρνητική δημοσιότητα που τροφοδοτεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και ζητήματα πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Παρά την βελτίωση της εικόνας πάντως τα ποσοστά εμπιστοσύνης, για τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα στο σύνολο του πληθυσμού.
Η εμπιστοσύνη προς την ελληνική Δικαιοσύνη ενισχύθηκε κατά 5 μονάδες με το 53% όσων μετείχαν στην έρευνα του 2018 να εκφράζονται με θετική γνώμη για αυτή. Κατά 3 ποσοσταίες μονάδες ενισχύεται και η εμπιστοσύνη προς την ΓΣΕΕ.
Η τηλεόραση βελτίωσε μεν τη θέση της κατά 6 μονάδες αλλά βρέθηκε το 2018 στο 22%, κοντά δηλαδή στο 24% που βρίσκονται και οι εφημερίδες. Από το σύνολο των ΜΜΕ την καλύτερη εικόνα έχει το ραδιόφωνο, το οποίο εμπιστεύονται ως θεσμό το 54% των ερωτηθέντων.
Σε ανυποληψία οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
Τη ραγδαία επιδείνωση στην εμπιστοσύνη που έχουν οι Ελληνες για τα Πανεπιστήμια και την ανυποληψία στην οποία έχουν περιπέσει οι μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγράφει η έρευνα της Public Issue. Ωστόσο, στην τελευταία θέση της γενικής κατάταξης παραμένουν, όπως συνέβαινε και το 2015, τα πολιτικά κόμματα, ενώ στην κορυφή βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο βαθμός εμπιστοσύνης στα ελληνικά Πανεπιστήμια έπεσε από το 73% του 2015 στο 60%, δηλαδή 13 μονάδες κάτω, ωστόσο σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου αρνητικός πρωταγωνιστής αναδεικνύονται οι μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας της Public Issue, το 56% της εμπιστοσύνης απέναντι στις ΜΚΟ το 2009, έγινε 13% το 2018 καθώς μετά το 2015 πολλές από τις οργανώσεις βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας με την κορύφωση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και τα περιστατικά κακοδιαχείρισης και απάτης από ΜΚΟ, που είδα το φως της δημοσιότητας.
(*) Αφορούν μέτρηση του 2009
Από τους υπόλοιπους θεσμούς, αρνητικά κινούνται και τα κοινωνικά κινήματα που από 49% θετικών απόψεων το 2015 έχουν υποχωρήσει στο 41%. Καθοδικά σε σχέση με τα ποσοστά αποδοχής του 2015 κινούνται επίσης τα σχολεία, που χάνουν 5 μονάδες, οι εφημερίδες και η Εκκλησία (-3 μονάδες) και το διαδίκτυο (-2 μονάδες).
Ο στρατός πάντα μπροστά
Στη γενική κατάταξη, πάντως την πρώτη θέση και με διαφορά από τον δεύτερο την κρατούν σταθερά οι ένοπλες δυνάμεις, στις οποίες εκφράζει εμπιστοσύνη το 89%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Αστυνομία με 72% και την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν τα σχολεία με ποσοστό εμπιστοσύνης το 66%. Στον αντίποδα, στην τελευταία θέση από πλευράς εμπιστοσύνης βρίσκονται τα πολιτικά κόμματα που συγκεντρώνουν μόλις το 12% των θετικών προτιμήσεων, σημειώνοντας ωστόσο βελτίωση σε σχέση με το το 2015 που ήταν και πάλι ουραγοί με ποσοστό θετικών απόψεων μόλις 10%.