Νέο σύστημα ελέγχου διαβατηρίων για ταξιδιώτες εκτός Σέγκεν

Φωτογραφία: Shutterstock

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το νέο σύστημα ελέγχου διαβατηρίων για υπηκόους τρίτων χωρών, σε όλα τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς της χώρας.

Στις 14 Δεκεμβρίου εκπνέει η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή οικονομικών προσφορών, στο διαγωνισμό ο οποίος είναι σε εξέλιξη από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για την προμήθεια και εγκατάσταση του νέου συστήματος προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Η απόφαση για την εγκατάσταση ενός κεντρικού συστήματος εισόδου εξόδου στα σύνορα του χώρου Σένγκεν ελήφθη σε ευρωπαϊκό επίπεδο το καλοκαίρι του 2017 για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο υπηκόων τρίτων χωρών.

Η λειτουργία του νέου συστήματος αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των καθυστερήσεων κατά τους συνοριακούς ελέγχους, στον εντοπισμό ατόμων που υπερβαίνουν την επιτρεπόμενη διάρκεια διαμονής στα κράτη της συνθήκης Σένγκεν και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Για την αποτελεσματική λειτουργία του κεντρικού συστήματος συνοριακών ελέγχων, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξουν εθνικά συστήματα τα οποία θα είναι διασυνδεδεμένα μεταξύ τους, διευκολύνοντας τη συνεργασία των αρχών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως μάλιστα προβλέπει το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι ελληνικές αρχές πρέπει να είναι έτοιμες για την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του εθνικού συστήματος ελέγχου διαβατηρίων στις 27 Σεπτεμβρίου 2021.

Το νέο σύστημα που θα αναβαθμίσει τους ελέγχους στα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης κατ’ επέκταση, θα εγκατασταθεί στους 106 υφιστάμενους σταθμούς ελέγχου στους οποίους έχει αρμοδιότητα η ΕΛΑΣ.

Από αυτούς οι 19 βρίσκονται σε χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, 59 σε νησιά και 28 σταθμοί ελέγχων σε αεροδρόμια. Το σύστημα ελέγχου θα εγκατασταθεί στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ, σε 425 σταθερά σημεία, ενώ προβλέπεται οι αρχές να έχουν στη διάθεσή τους και φορητό εξοπλισμό τοποθετημένο σε 128 βαλίτσες.

Σε κάθε περίπτωση, οι χειριστές του συστήματος θα διαθέτουν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, μια συσκευή αναγνώρισης πλήρους σελίδας ταξιδιωτικών εγγράφων, συσκευή λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων και συσκευή λήψης εικόνας προσώπου.

Σε κάθε σταθερό σημείο ελέγχου θα υπάρχει και ένας θάλαμος λήψης βιομετρικών χαρακτηριστικών, ενώ στους συνοριακούς σταθμούς όπου δεν υπάρχει σταθερό σημείο ελέγχου, οι αστυνομικοί θα έχουν τις ίδιες δυνατότητες με την χρήση βαλίτσας που θα περιλαμβάνει ακριβώς τον ίδιο εξοπλισμό και θα μεταφέρεται οπουδήποτε κρίνεται σκόπιμο.

Πρόσβαση στις πληροφορίες που θα αποθηκεύονται στο νέο σύστημα ελέγχου θα έχουν οι αρχές των κρατών της Συνθήκης Σένγκεν και η Europol για την πρόληψη και τη διερεύνηση τρομοκρατικών και άλλων αδικημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ