Νέα μέτρα στην Αττική - Υποχρεωτική τηλεργασία για 4 στους 10

NEWSROOM
Νέα μέτρα στην Αττική - Υποχρεωτική τηλεργασία για 4 στους 10
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με την τηλεργασία να καθίσταται υποχρεωτική για 4 στους 10 εργαζομένους στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, πλέον η τηλεργασία καθίσταται υποχρεωτική σε ποσοστό 40% στην Αττική για τους εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όσον αφορά τις δουλειές γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.

Επίσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι θα υπάρχουν κλιμακωτά ωράρια για την προσέλευση των εργαζομένων στις δουλειές τους, επίσης στην Αττική. Η προσέλευση θα γίνεται σε τρία κύματα για εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, και συγκεκριμένα θα προσέρχονται στις 7 π.μ., 8 π.μ. και 9 π.μ. αντίστοιχα.

Όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα, θα υπάρχει ευελιξία εντός διώρου από την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου, με αποχώρηση από την εργασία σε 4 κύματα. Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς ότι οι έλεγχοι θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί τόσο σε εργοδότες όσο και σε εργαζομένους.

Εναρξη ισχύος των νέων μέτρων ορίζεται η Δευτέρα 21η Σεπτεμβρίου και τα μέτρα θα διαρκέσουν έως τις 4 Οκτωβρίου.

Τα επιπλέον έκτακτα μέτρα στην Αττική για να περιοριστεί η πανδημία του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα έκτακτα μέτρα είναι:

  • Ανώτατο όριο σε 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους (εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος)
  • Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους
  • Ανώτατο όριο 20 άτομα σε γάμους, κηδείες και βαπτίσεις
  • Σύσταση να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους οι άνω των 65 ετών στις απολύτως αναγκαίες και να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Επίσης, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Για την Αττική επίσης αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε επίσης ότι πλέον θα γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι με rapid tests του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής, όπως και σε υπηρεσίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για τη συνεχόμενη και απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας (π.χ. σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και -κυρίως- νοσοκομεία).

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σήμερα μεταξύ μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, εμφανίζοντας καθημερινά 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους (δηλαδή βρίσκεται στο «πορτοκαλί»). Η κατάσταση παραμένει σταθερά αυξητική, σημείωσε.

«Σε αυτό το πλαίσιο», τόνισε, «οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα προτού ο συναγερμός φτάσει στο κόκκινο. Για τις γειτονιές της Αθήνας η κυβέρνηση σε συνεννόηση και αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων προχωρά σε σχεδιασμό για πρόσθετα μέτρα, ειδικά για ευάλωτες ομάδες», ενημέρωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Μέτρα που περιλαμβάνουν, όπως είπε, στοχευμένα τεστ, ειδική επικοινωνία με συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, πρόσθετα υγειονομικά μέτρα και σαρωτικούς ελέγχους στην εφαρμογή των ήδη υφισταμένων περιοριστικών μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η μεταφορά ορισμένου αριθμού ανθρώπων που είναι θετικοί στον ιό σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπου θα βρίσκονται υπό την εποπτεία υγειονομικού προσωπικού και θα λαμβάνουν την απαραίτητη υγειονομική φροντίδα.

Από την προηγούμενη εβδομάδα η καταγραφή των κρουσμάτων δείχνει τάσεις υπέρβασης των 300 την ημέρα, είπε από την πλευρά του ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση. Η τάση έχει επίκεντρο την Αττική, με σχεδόν διπλασιασμό των κρουσμάτων από την τελευταία εβδομάδα, πρόσθεσε.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως μεγάλος αριθμός κρουσμάτων παρουσιάζεται στο Κέντρο της Αθήνας, αν και παρατηρείται σημαντική διασπορά σε άλλες περιοχές της Αττικής. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή, διπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι με κορωνοϊό στα νοσοκομεία σε διάστημα μεγαλύτερο των 2 εβδομάδων. Όπως είπε, αυτό εντείνει την πίεση στο σύστημα υγείας εξαιτίας της αύξησης ασθενών σε ΜΕΘ.

Η έκρηξη αυτή των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, συμπίπτει με την επάνοδο μεγάλου ποσοστού ατόμων που επέστρεψαν από τις άδειες του καλοκαιριού. Σημείωσε δε, πως με την επάνοδο όλων στις δουλειές τους, η πληθυσμιακή πυκνότητα αυξάνει στα αστικά κέντρα.

Όσο για τα νέα αυστηρότερα μέτρα στην Αττική, ο κ. Μαγιορκίνης ανακοίνωσε πως η αποτελεσματικότητα τους, σε επίπεδο νέων κρουσμάτων, θα καταγραφεί σε 10 με 15 μέρες, ενώ για το αποτέλεσμα σε διασωληνωμένους, απαιτούνται περισσότερες ημέρες, συγκεκριμένα 20 με 30 ημέρες.

Ο καθηγητής προχώρησε σε συστάσεις σε άτομα ηλικιών άνω των 60 ετών, που αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου. Συστήνεται λοιπόν η αποφυγή κατά το δυνατόν των μετακινήσεων και του συγχρωτισμού. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης επανέλαβε πως η χρήση μάσκας αποτελεί ένα από τα αποτελεσματικότερα μέτρα.

Σχετικά με τα κέντρα υποδοχής της Λέσβου, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στη συνεργασία του ΕΟΔΥ με τον ΠΟΥ στο Καρά Τεπέ. Όπως είπε, πραγματοποιήθηκαν μαζικά τεστ κορωνοϊού, ενώ δημιουργήθηκαν χώροι υγειονομικής περίθαλψης στο προσωρινό ΚΥΤ. Σε ότι αφορά τη Λέσβο και το νέο ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ είπε ότι έχουν γίνει περισσότερα από 4.500 τεστ κι έχουν εντοπιστεί 187 θετικά κρούσματα και συνεχίζονται, ενώ γίνονται τεστ και στην κοινότητα του νησιού.

Τέλος, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Moderna, το οποίο και ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για τη μελέτη της φάσης 3. Όπως είπε, αν όλα πάνε καλά, τον Δεκέμβριο η εταιρεία μπορεί να προχωρήσει σε διαδικασία αδειοδότησης για το εμβόλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ