Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος για 4 μήνες
Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύσσεται η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας , Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσετα , για λόγους δημόσιας υγείας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, εν λόγω κήρυξη ισχύει από σήμερα, 9 Σεπτεμβρίου 2020 και για τέσσερις μήνες.
Η πυρκαγιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο κατέστρεψε ολοσχερώς τις εγκαταστάσεις της δομής φιλοξενίας, με συνέπεια να μείνουν άστεγοι 3.500 μετανάστες. Αρχικά, οι εκτιμήσεις ήταν πως 13.000 μετανάστες βρέθηκαν εκτός του ΚΥΤ και σκόρπισαν στο νησί, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού οι περισσότεροι διαμένουν σε οικισμούς περιφερειακά του ΚΥΤ, το οποίο φιλοξενεί 3.500 άτομα.
Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν πως ο ΕΟΔΥ θα λάβει και θα ανακοινώσει άμεσα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού, καθώς χθες είχαν εντοπιστεί 35 μετανάστες θετικοί στον ιό.
Στη Λέσβο μεταβαίνουν με εντολή του πρωθυπουργού ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, προκειμένου να εκτιμήσουν από κοντά την κατάσταση. Στις 6:00 το απόγευμα θα παραχωρήσουν από τη Λέσβο συνέντευξη Τύπου, ενώ στις 13:00 θα κάνει ενημέρωση ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Το αργότερο μέχρι αύριο» θα γίνει η μεταφορά των 400 ασυνόδευτων ανήλικων που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας στην ηπειρωτική Ελλάδα, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Τη μεταφορά προανήγγειλε σήμερα το πρωί με ανάρτησή της στο Twitter η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, η οποία ανέφερε ότι η Κομισιόν θα χρηματοδοτήσει την άμεση μεταφορά και διαμονή τους στην ενδοχώρα. Το συντονισμό της μεταφοράς και στέγασής τους έχει αναλάβει η Ειδική Γραμματεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Με τη μεταφορά των 400 μηδενίζεται ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονταν στη Μόρια. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε χτες το υπουργείο Μετανάστευσης, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των παιδιών που βρίσκονταν στο ΚΥΤ τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών που διέμεναν εκτός ΚΥΤ στη Μόρια είχε ήδη μηδενιστεί. Συνολικά, ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών μειώθηκε κατά 54% από τον Φεβρουάριο ως τον Αύγουστο 2020.