Συναγερμός για τις εστίες κρουσμάτων κορωνοϊού σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη
Μεγάλη αναστάτωση, σε επιστήμονες και πολίτες, έχουν προκαλέσει τα δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται καθημερινά, κυρίως, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Το προηγούμενο 24ωρο ανακοινώθηκαν 57 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε όλη τη χώρα, με τα 18 να εντοπίζονται στην Αττική, τα 11 στη Θεσσαλονίκη και τα 7 στην Καβάλα, στην οποία την προηγουμένη είχαν εντοπιστεί 4 ακόμη κρούσματα. Συνολικά δηλαδή 11 κρούσματα κορωνοϊού σε 48 ώρες.
Με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι ο ιός έχει περάσει στην κοινότητα και με το ενδεχόμενο της λήψης κάθετων μέτρων όπως στην αρχική φάση της πανδημίας του κορωνοϊού να αποκλείεται, η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της σε μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους σχεδόν τους κλειστούς χώρους και τους εντατικούς ελέγχους για συνωστισμό.
Την ίδια ώρα, η ΕΛ.ΑΣ έχει ριχτεί στη μάχη των ελέγχων σε νυχτερινά μαγαζιά για να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι κανόνες. Τα φαινόμενα συνωστισμού κυρίως στα νησιά, όπως η Μύκονος, όπου έχουν καταφύγει ήδη χιλιάδες τουρίστες, είναι στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος των υγειονομικών αρχών, καθώς τα πάρτι δεν σταματούν, με τον κόσμο να μην τηρεί τις αποστάσεις και τα απαραίτητα μέτρα. Μετά την επίσκεψη του Μ. Χρυσοχοϊδη μάλιστα στην Μύκονο, η ΕΛ.ΑΣ άρχισε τους ελέγχους στα νυχτερινά μαγαζιά, ενώ το ίδιο θα γίνει και με τα μπιτς μπαρ, αλλά και όπου παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού, καθώς ο κίνδυνος για ένα νέο κύμα της πανδημίας, είναι πιο ορατός από ποτέ.
Οι εικόνες συνωστισμού στα κλαμπ και τα μπιτς μπαρ, έχουν θορυβήσει και τους επιστήμονες, οι οποίοι μάλιστα, δεν αποκλείουν και «λουκέτο» στα μαγαζιά που δεν τηρούν τα απαραίτητα μέτρα.
«Δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε ανοιχτά μαγαζιά με κίνδυνο μετάδοσης, γι’ αυτό θα πρέπει να πάρουμε έγκαιρα τα μέτρα. Προτεραιότητα μας είναι η υγεία του κόσμου» είπε χαρακτηριστικά η κα. Κοτανίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Για το ενδεχόμενο να κλείσουν νυχτερινά μαγαζιά και μπιτς μπαρ, ρωτήθηκε και ο Ν. Χαρδαλιάς στην προχθεσινή ενημέρωση των ΜΜΕ για την πανδημία, απαντώντας πως προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουν σε αυτό το μέτρο, όπως και σε μέτρο lockdown. Για τους συνωστισμούς, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνιζε δε, πως ευθύνη έχουν να προστατευτούν οι ίδιοι οι πολίτες, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα, αλλά και οι διοργανωτές των πάρτι όπου παρατηρούνται αυτά τα φαινόμενα.
«Υπάρχει ζήτημα και ατομικής, αλλά και συλλογικής ευθύνης στο θέμα των συναθροίσεων. Δεν μπορεί να υπάρχει ένα αστυνομικό περιπολικό έξω από κάθε χώρο που γίνονται συναθροίσεις ή οποιεσδήποτε εκδηλώσεις. Ευθύνη έχουμε ο καθένας ξεχωριστά όταν συμμετέχουμε ειδικά όταν κάποιες είναι χαοτικές από πλευράς κόσμου, αλλά συμμετοχή στην ευθύνη έχουν και όσοι τις διοργανώνουν», είπε.