Αρση μέτρων: Ανοίγει από 1η Αυγούστου η κρουαζιέρα -Για 6 λιμάνια
Το άνοιγμα της Ελλάδας στην κρουαζιέρα από την 1η Αυγούστου επιβεβαίωσε ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης με ενημερωτική επιστολή του προς τη Διεθνή Ένωση Κρουαζιέρας (CLIA) και τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (MSC Cruises, Costa, TUI Cruises).
Ο Υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε επίσημα ότι από 01/08/2020 επιτρέπεται στα κρουαζιερόπλοια να επισκέπτονται 6 λιμάνια όταν εισέρχονται στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους λιμένες Πειραιά, Ρόδου, Ηρακλείου, Βόλου, Κέρκυρας και Κατάκολου. Μετά από τον πρώτο ελλιμενισμό τους τα κρουαζιερόπλοια θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν οποιοδήποτε άλλο ελληνικό λιμάνι συμπεριλαμβάνεται στο δρομολόγιό τους. Ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε ότι το καθεστώς αυτό θα αλλάξει μόνο σε περίπτωση που υπάρξουν νέες επιδημιολογικές συνθήκες.
«Όλα τα κρουαζιερόπλοια είναι ευπρόσδεκτα στην Ελλάδα, ώστε να προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία σε όλους τους επιβάτες τους» αναφέρει στην επιστολή του ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης. Τονίζοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ανταποκρίνεται στον κλάδο της κρουαζιέρας και εισάγει πρωτόκολλα υγείας, ειδικά για αυτή τη μορφή τουρισμού. Οι υγειονομικές διαδικασίες οι οποίες θα εφαρμόζονται υπό την επίβλεψη των ελληνικών αρχών στα κρουαζιερόπλοια, βασίζονται στα δημοσιευμένα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Healthy Gateways), ενώ έχουν προσαρμοστεί στην ελληνική νομοθεσία και τα εγχώρια δεδομένα».
Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης που αφορά στο άνοιγμα της κρουαζιέρας, ο Υπουργός Τουρισμού κάλεσε τις εταιρείες του κλάδου να επανεκκινήσουν τις διαδικασίες των λειτουργιών Homeporting στην Ελλάδα. Επίσης, ο κ. Χάρης Θεοχάρης ζητά από τα μεγάλα διεθνή γραφεία κρουαζιέρας να συστήνουν στους πελάτες τους το ταξίδι στην Ελλάδα πέραν της θερινής περιόδου. «Η τρέχουσα σεζόν επεκτείνεται έως το τέλος του έτους» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.
Την ίδια στιγμή, η αύξηση των κρουσμάτων σε αστικά κέντρα, όπως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, έχει θορυβήσει τους επιστήμονες και έχει σημάνει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων αποτελεί μια ξεκάθαρη υπενθύμιση ότι ο ιός εξακολουθεί να είναι εδώ. Η χαλάρωση που παρατηρείται ενισχύει την παρουσία του και προκαλεί ανησυχία για το επόμενο διάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 35 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 17 ήταν στην Αττική. Κατά πληροφορίες, από τα 17 αυτά κρούσματα 17 τα 8 εντοπίζονται στο Δήμο της Αθήνας και τα 2 στον Πειραιά. Από ένα κρούσμα υπήρξε επίσης στις παρακάτω περιοχές: Χαλάνδρι, Ηλιούπολη, Λυκόβρυση, Φιλοθέη, Δάφνη, Παιανία και Βριλήσσια.
Από τα συνολικά κρούσματα, τα 9 είναι εισαγόμενα. Εξ αυτών τα 4 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου και τα 5 προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί είναι η ανάρτηση του Πρωθυπουργού στο facebook, όπου αναφέρει ότι «Όλοι μαζί αντιμετωπίσαμε με επιτυχία το πρώτο κύμα του Covid-19, αλλά ο κίνδυνος δεν έφυγε και δεν πρέπει να ξεχαστούμε τώρα που είναι καλοκαίρι. Όπως ακούσαμε τους ειδικούς όλο αυτό το διάστημα, τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας και τώρα που ανοίγουμε σταδιακά την Ελλάδα σε επισκέπτες».
Εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, σε διάφορους κλειστούς χώρους, μεταξύ των οποίων τα εμπορικά καταστήματα και οι εκκλησίες. Ήδη πολλοί επιστήμονες εκφράζουν αυτή την άποψη και η Κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις όταν έχει την εισήγηση της αρμόδιας ειδικής επιτροπής των λοιμοξιωλόγων. Θεωρείται πολύ πιθανό τις επόμενες ημέρες η χρήση μάσκας να καταστεί υποχρεωτική σε περισσότερους κλειστούς χώρους.