Σχέδια για αύξηση εισιτηρίου στην πλαζ Βουλιαγμένης-Ποιοι αντιδρούν

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκεται η διοίκηση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) με το δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, με αφορμή την τιμολογιακή πολιτική στην πλαζ της Βουλιαγμένης, η οποία αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες παραλίες στην Αττική.

Πρόκειται για υπόθεση με πλούσιο παρασκήνιο, καθώς αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι οι υπουργοί Επικρατείας και Ανάπτυξης, Γιώργος Γεραπετρίτης και Άδωνις Γεωργιάδης έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην αύξηση του εισιτηρίου εισόδου, παρά το γεγονός ότι η ΕΤΑΔ δεν ελέγχεται απευθείας από την κεντρική κυβέρνηση.

Η διοίκηση της ΕΤΑΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζει την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου εισόδου στην παραλία σε 8 ευρώ από 5 ευρώ που είναι τώρα. Η νέα τιμή θα διαμορφωθεί σε συνάρτηση με τις ώρες παραμονής των επισκεπτών στην πλαζ.

Σε εκείνους που θα παραμένουν στην παραλία για λιγότερες από πέντε ώρες θα επιστρέφεται μέρος του εισιτηρίου, ενώ θα θεσπιστεί μειωμένο εισιτήριο για την είσοδο στην παραλία μετά τις 17.00 το απόγευμα.

Η νέα τιμολογιακή πολιτική αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στις 6 Ιουνίου, αφού πρώτα εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΑΔ το οποίο θα συνεδριάσει μία ημέρα νωρίτερα.

Ο στόχος της νέας τιμολογιακής πολιτικής είναι να μπορούν να επισκεφθούν τη δημοφιλή παραλία όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, δεδομένου ότι η χωρητικότητα της πλαζ Βουλιαγμένης το φετινό καλοκαίρι θα είναι κατά περίπου 50% μειωμένη, λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τον περιορισμό του κορωνοϊού.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες περισσότερα από 3.000 πολίτες επισκέπτονται την πλαζ της Βουλιαγμένης σε ημέρες μεγάλης κίνησης, ωστόσο η μέγιστη χωρητικότητα πλέον έχει οριστεί σε 1.500 άτομα.

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης προβλέπουν ότι η μέγιστη χωρητικότητα σε παραλίες ορίζεται σε 40 άτομα ανά 1.000 μέτρα.

Ο δήμαρχος Βούλας – Βάρης – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος έχει εκφράσει την αντίθεσή του στα σχέδια της ΕΤΑΔ, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία προτίθεται να αυξήσει το εισιτήριο εισόδου την ώρα που οι τιμές στις παραλίες που έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες παραμένουν αμετάβλητες.

Όπως αναφέρει, το εισιτήριο σε όλες τις παραλίες εντός των διοικητικών ορίων του δήμου καθορίζεται από την επιτροπή ελέγχου ακτών (ΕΠΕΛΑΚ), όπως προβλέπεται από τρία μνημόνια συνεργασίας μεταξύ του δήμου και της εταιρείας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. (ΕΤΑ) τα οποία τέθηκαν σε ισχύ το 1998, το 2000 και το 2001. Η ΕΤΑ συγχωνεύθηκε στη συνέχεια με τρεις ακόμα εταιρείες διαχείρισης κρατικών ακινήτων για τη διαμόρφωση της ΕΤΑΔ.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο, η ΕΤΑΔ αρνείται να στείλει εκπροσώπους στην ΕΠΕΛΑΚ για την πλαζ της Βουλιαγμένης με το επιχείρημα ότι η αρμοδιότητα της επιτροπής ισχύει μόνο για παραλίες που μισθώνονται από ιδιώτες, όπως εκείνες στη Βούλα και τη Βάρκιζα.

Ο δήμαρχος της περιοχής διατείνεται ότι η ΕΤΑΔ είχε δρομολογήσει την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής στην παραλία της Βουλιαγμένης από τον περασμένο μήνα, ωστόσο αποφάσισε να παγώσει τη διαδικασία μετά από εισηγήσεις περί του αντιθέτου από τους υπουργούς Επικρατείας και Ανάπτυξης, Γιώργο Γεραπετρίτη και Άδωνι Γεωργιάδη.

Η ΕΤΑΔ δεν ελέγχεται άμεσα από την κεντρική κυβέρνηση, δεδομένου ότι λειτουργεί με τις διατάξεις του νόμου περί ανωνύμων εταιρειών και αποτελεί μία από τις εταιρείες που εποπτεύονται από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), το οποίο έχει ως βασικό μέτοχο το υπουργείο Οικονομικών.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν στο economistas ότι η εταιρεία λειτουργεί αυτόνομα ως ανώνυμη εταιρεία και ως εκ τούτου έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις για τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στο χαρτοφυλάκιό της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΤΑΔ προτίθεται να προχωρήσει στη διενέργεια διαγωνισμού για την παραχώρηση της πλαζ της Βουλιαγμένης σε ιδιώτες, αρχής γενομένης από το καλοκαίρι του 2021.

Μεταξύ των σχεδίων που εξετάζονται μάλιστα είναι ένα τμήμα της παραλίας να αξιοποιηθεί ως χώρος που θα εξυπηρετεί μικρότερο αριθμό επισκεπτών με υψηλότερο αντίτιμο, δίχως ωστόσο να έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις. Τα έσοδα της ΕΤΑΔ από τη λειτουργία της πλαζ Βουλιαγμένης ανήλθαν το 2019 σε 2,6 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 500.000 ευρώ σε σχέση με το 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ