Χιλιάδες κλήσεις στα call center των τραπεζών -Οι ώρες αιχμής που... δύσκολα βγάζεις γραμμή
Περισσότερες από 90.000 κλήσεις σε ημερήσια βάση δέχθηκαν την περασμένη εβδομάδα τα τηλεφωνικά κέντρα (call centers) των τραπεζών, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις από τις τράπεζες, με τους εργαζόμενους στον συγκεκριμένο τομέα να δίνουν πραγματικό αγώνα για την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των τραπεζικών πελατών, οι οποίοι ανταποκρίνονται στις συστάσεις των τραπεζών για εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση.
Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα έχει μειωθεί αισθητά και κυμαίνεται γύρω στις 2000 λόγω και της αυστηρής τήρησης των οδηγιών προστασίας που έχει εκδώσει ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας, αλλά και των αδειών ειδικού σκοπού με αποτέλεσμα να παρατηρείται αισθητά πιο αυξημένη αναμονή από μια μέρα υπό κανονικές συνθήκες. Όπως αναφέρουν πηγές από τις τράπεζες, έξι από τους δέκα εργαζόμενους των τηλεφωνικών κέντρων εργάζονται από το σπίτι με τεράστια προσπάθεια από τεχνικής άποψης λόγω της «βαριάς» υποδομής που χρειάζεται.
Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες προχωρούν ήδη στην ενίσχυση του δυναμικού στα call centers με προσλήψεις, και άμεση εκπαίδευση των εργαζομένων, ένα επίσης δύσκολο έργο καθώς γίνεται και αυτό εξ΄αποστάσεως
Σε κάθε περίπτωση τραπεζικά στελέχη από τον τομέα των εναλλακτικών ψηφιακών δικτύων, τονίζουν το σύνολο σχεδόν των συναλλαγών και υπηρεσιών για τις οποίες προσφεύγουν οι πελάτες στα τηλεφωνικά κέντρα μπορεί να εξυπηρετηθεί χωρίς καθόλου αναμονή μέσω του διαδικτύου και συγκεκριμένα του e banking. Είναι ενδεικτικό ότι μεγάλος αριθμός πελατών δεν γνωρίζει ότι στα e -banking των τραπεζών μπορεί να κάνει εγγραφή μέσω internet ή να «ξεκλειδώσει» τους κωδικούς του με τον ίδιο τρόπο και απευθύνεται στα τηλεφωνικά κέντρα των τραπεζών.
Για όσους πελάτες δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, ή λόγω ηλικίας αισθάνονται ασφάλεια με την προσωπική επαφή με εκπρόσωπο της τράπεζας συνιστάται η χρήση του phone banking, η οποία αξίζει να σημειωθεί έχει πενταπλασιαστεί, «φορτώνοντας» έτσι το σύστημα. Ειδικά συστήνεται να αποφεύγονται οι ώρες αιχμής που έχει διαπιστωθεί ότι είναι μεταξύ 10 το πρωί και 2 το μεσημέρι, και το απόγευμα μεταξύ 5 και 9, όπου οι χρόνοι αναμονής είναι μεγάλοι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πελάτες αλλά και τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι για την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση της πελατείας.