Βρούτσης: Δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας
Νέα μέτρα για τις επιχειρήσεις -και τους εργαζομένους αυτών- που βάλλονται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του 3ου πακέτου οικονομικών μέτρων για τον κορωνοϊό.
Ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι η κυβέρνηση διευρύνει «το δίχτυ οικονομικής και κοινωνικής παρέμβασης, υπέρ των εργαζομένων, των ανέργων και των επιχειρήσεων». Η πιο σημαντική τροποποίηση που ανακοίνωσε είναι η δυνατότητα των επιχειρήσεων – εργοδοτών που πλήττονται από την έξαρση του κορωνοϊόυ να αναστείλουν προσωρινά συμβάσεις εργασίας μέρους ή και του συνόλου των εργαζομένων τους.
Η επιλογή αυτών των επιχειρήσεων θα γίνεται βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Οι εργαζόμενοι που θα δουν τις συμβάσεις τους να «παγώνουν» θα είναι δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ.
Ο κ. Βρούτσης μεταξύ άλλων ανακοίνωσε τα εξής:
- Οσοι εργοδότες πλήττονται σημαντικά από τις συνέπειες του φαινομένου και για να προσαρμόστούν στις ανάγκες, θα μπορούν να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασης εργασίας.
- Το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα, με δυνατότητα παράτασης αν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες. Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι είναι ένα μέτρο προσωρινό, έκτακτο και αναγκαίο για συγκράτηση απολύσεων, παρεμπίδιση καταχρηστικών συμπεριφορών και μείωση λειτουργικών εξόδων, ώστε οι επιχειρήσεις να αντέξουν τις αρνητικές συνέπειες του κορωνοϊού.
- Για το διάστημα αυτό ρητά απαγορεύεται η καταγγελία συμβάσεων εργασίας συνόλου εργαζομένων. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο η απόλυση είναι άκυρη.
- Υποχρεωμένος ο εργοδότης να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας με το προηγούμενο διάστημα (προ της αναστολής συμβάσεων)
- Οι περιπτώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας θα πρέπει να δηλωθούν στην ΕΡΓΑΝΗ μέχρι τις 31/03/2020.
- Οσοι εργαζόμενοι μπουν σε αυτό το καθεστώς, δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ. Το ποσό θα δίνεται ολόκληρο και είναι ακατάσχετο.
- Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν δηλώσει τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή τότε θα αποκλείεται από τις ευνοϊκές διατάξεις (για οφειλές προς το δημόσιο κ.λπ)
- Δικαιούχοι των 800 ευρώ και οι απολυμένοι και όσοι αναγκάστηκαν να παριτηθούν από 01/03/2020 και ανεξάρτητα από το αν δικαιούνται επίδομα ανεργίας.
- Το δώρο Πάσχα θα μπορεί να δοθεί μαζί με το επίδομα αδείας το καλοκαίρι. Η κυβέρνηση συστήνει σε όσους εργοδότες – επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να το δώσουν νωρίτερα. Οσοι καθυστερήσουν (και το δώσουν το καλοκαίρι) δεν θα έχουν κυρώσεις.