Το Α και το Ω για το πέρασμα στα ηλεκτρονικά βιβλία
Απλοποίηση διαδικασιών, λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερες ασφαλιστικές δικλείδες, είναι η στόχευση της ΑΑΔΕ ξεκινώντας πιλοτικά το πέρασμα επιχειρήσεων- επαγγελματιών στην εποχή των ηλεκτρονικών βιβλίων. Ωστόσο, κάποιες όχι και τόσο μικρές λεπτομέρειες θα κρίνουν την επιτυχία του εγχειρήματος.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών με πολυσέλιδη επιστολή της προς το Γ. Πιτσιλή βάζει στο τραπέζι τις προτάσεις για την ομαλή μετάβαση στο νέο πλαίσιο, θυμίζοντας με έναν εύσχημο τρόπο ότι ανάλογες προσπάθειες στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν έμειναν στα χαρτιά λόγω εσφαλμένων εκτιμήσεων, παραλείψεων.
Τρεις είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις, που κατά την ΠΟΦΕΕ, θα κρίνουν την επιτυχία του εγχειρήματος:
α) η πιστοποίηση (certification) και διαπίστευση (accreditation) της διαδικασίας ενημέρωσης τους, από τον κατά το νόμο υπεύθυνο Λογιστή – Φοροτεχνικό, συνδυαστικά με την σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων και την υποβολή των κάθε είδους δηλώσεων
β) η κατάργηση των ΜΥΦ (Συγκεντρωτικές Καταστάσεις)
γ) η απάλειψη της επιβολής προστίμων των τροποποιητικών δηλώσεων σε εμπρόθεσμη αρχική, κάθε είδους φορολογίας σε συνδυασμό και με την μείωση των αδικαιολόγητα υψηλών προστίμων εκπρόθεσμων αρχικών δηλώσεων.
“Ένα τέτοιο εγχείρημα θα έχει επιτυχία μόνο στην περίπτωση που κατά την εφαρμογή του ισχύσει για το σύνολο των επιχειρήσεων. Πιο αναλυτικά, χρειάζεται όλοι να συμμετέχουν στην διαδικασία αυτή της ηλεκτρονικής διαβίβασης λογιστικών αρχείων (παραστατικά - εγγραφές) για την ενημέρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων έτσι ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις ενημέρωσης π.χ. παραστατικά χειρόγραφα, μη-περασμένα στο cloud, κ.α”, επισημαίνει η ΠΟΦΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι αν κάποιος δεν αποστείλει, τότε η αλυσίδα «σπάει» και θα προκύψουν παρόμοια προβλήματα με εκείνα των αποκλίσεων των ΜΥΦ.
Κρίσιμο είναι, επίσης, η εφαρμογή του μέτρου να είναι αρχικά πιλοτική για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με δυνατότητα τροποποιήσεων χωρίς κανένα χρονικό ή χρηματικό περιορισμό, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους δοκιμαστικούς χρήστες να μπορούν να αποκτήσουν μία σχετική εξοικείωση, να προτείνουν αλλαγές και νέα χαρακτηριστικά με απώτερο σκοπό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επιπλέον, η Α.Α.Δ.Ε. θα μπορεί να εξετάσει εν λειτουργία τις δυνατότητες και τις αντοχές της εφαρμογής αλλά και των συστημάτων σε λιγότερο απαιτητικές συνθήκες και συνεπώς να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες βελτίωσης μέχρι την ημέρα έναρξης της υποχρεωτικής εφαρμογής.