Λεύκωμα για τα 150 χρόνια του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης
Από τους αρτοποιούς και τους μυλωνάδες του 19ου αιώνα έως σήμερα το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης “Προφήτης Ηλίας” καταγράφει μια πορεία που επισήμως μετρά 150 χρόνια, η οποία περιέχει δράσεις στο μεσοπόλεμο, προσπάθειες για την ανακούφιση των κατοίκων της Θεσσαλονίκης από την πείνα και την εξαθλίωση και κινείται σε ένα πλαίσιο κοινωνικής προσφοράς από το 1868 μέχρι σήμερα. Όλη αυτήν την ιστορία, που καταγράφεται σε διάφορα ντοκουμέντα, φωτογραφίες, αλληλογραφία και άλλα έγγραφα, το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης θέλησε να την αποτυπώσει και να δημιουργήσει ένα ιστορικό λεύκωμα αφιερωμένο στο ψωμί και το επάγγελμα του αρτοποιού, όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Ελισάβετ Κουκουμέρια.
“Είμαστε από τα παλαιότερα σωματεία και μάλιστα με έντονη κοινωνική δράση και θέλαμε με αυτόν τον τρόπο να δείξουμε πόσο έχει συνεισφέρει ο κλάδος μας στην κοινωνική, οικονομική -και τελευταία μέσω των δράσεων του Thessaloniki food festival- και στην τουριστική ζωή της Θεσσαλονίκης”, αναφέρει η κ.Κουκουμέρια.
Όπως είπε, υπάρχει σημαντικό αρχειακό υλικό που δεν πρέπει να χαθεί γιατί πρόκειται για ιστορικά ντοκουμέντα. “Έτσι αφενός αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα λεύκωμα, συγκεντρώνοντας τα πιο σημαντικά στοιχεία σε 200 σελίδες και αφετέρου προκειμένου να διατηρηθεί το αρχείο, υπογράψαμε με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου, πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής και το αρχείο μας θα φιλοξενείται πλέον στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης”, είπε η κ.Κουκουμέρια.
Όπως επεσήμανε από το 2011 το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης στηρίζει έμπρακτα το Thessaloniki Food Festival και διοργανώνουν κοινές δράσεις, με σκοπό να τοποθετήσουν το κουλούρι Θεσσαλονίκης στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη ενώ στόχος και ευχή όλων είναι να δημιουργηθεί σύντομα ένα μουσείο άρτου στην πόλη.
Το ιστορικό λεύκωμα για τα 150 χρόνια του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης “Ο Προφήτης Ηλίας” παρουσιάζεται απόψε από το δήμο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του 9ου Thessaloniki Food Festival, στις 7.30 το απόγευμα στη αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου.
Για την έκδοση θα μιλήσουν:
Κος Δορδανάς Στράτος – Επίκουρος καθηγητής τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του ΠΑ.ΜΑΚ.
Σταύρος Καλογιάννης, Αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας , Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος
Ελένη Ψυχούλη, δημοσιογράφος, ειδική σε θέματα γαστρονομίας
Γεώργιος Μασούγκας, υπεύθυνος διάσωσης αρχείου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
Νίκος Κόλιας Μαραντζίδης συγγραφέας, επιμελητής έκδοσης.