Οι «έξυπνες πόλεις» της Αττικής θα λύσουν το παρκάρισμα
Στρατηγική ανοικτών, προσβάσιμων και «έξυπνων» πόλεων επιχειρεί να διαμορφώσει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, με την εφαρμογή κεντρικής πλατφόρμας, που θα υποστηρίξει αρχικά 20.000 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης, σε δήμους της Αττικής, και αναμένεται να λειτουργήσει εντός των επομένων μηνών.
Για το θέμα αυτό, υπήρξε συνάντηση στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με τους δημάρχους της Αττικής για να ενημερωθούν για το έργο που αποσκοπεί στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και των επισκεπτών των πόλεων και, παράλληλα, στην ενδυνάμωση της τοπικής επιχειρηματικότητας.
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη εφαρμογής που θα υλοποιηθεί από τον ανάδοχο του έργου, ενώ στη μελέτη θα προσφέρονται λύσεις για την τοποθέτηση αισθητήρων εδάφους, καθώς και οπτικών αισθητήρων.
Η κεντρική πλατφόρμα θα διαχειρίζεται αρχικά 20.000 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης, ωστόσο, θα υπάρχει η δυνατότητα επέκτασής της και σε άλλες εφαρμογές, όπως ο φωτισμός των δρόμων, οι «έξυπνοι» κάδοι και τα απορριμματοφόρα, η κίνηση των δρόμων, ακόμα και η ενημέρωση σχετικά με εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή, πληροφορίες που θα διαχειρίζονται οι ενδιαφερόμενοι μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο.
Παράλληλα, θα παρέχεται η ευκολία στους χρήστες της υπηρεσίας, μέσα από την εφαρμογή που θα έχουν «κατεβάσει» στο κινητό τους τηλέφωνο - η οποία θα φιλοξενείται στο cloud της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε- να πληρώνουν με αποστολή sms ή με άυλες συναλλαγές στο περίπτερο, όπως ανανεώνεται ο χρόνος ομιλίας στο κινητό.
Εξάλλου, οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις θέσεις που καταλαμβάνονται παράνομα, χωρίς να απαιτείται επιτόπια περιπολία των αρμόδιων οργάνων.
Ο κάθε δήμος θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και η κύρια υποχρέωσή τους θα είναι η εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης, που θα προβλέπει τη χωροθέτηση των ελεγχόμενων θέσεων στάθμευσης και τη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής. Στη συνέχεια, θα υπογραφεί εκτελεστική σύμβαση μεταξύ του ΥΨΗΠΤΕ και του αναδόχου. Η προμήθεια των αισθητήρων και των συσκευών (pda) που θα τοποθετηθούν, αλλά και οι εκτυπωτές των κλήσεων, θα βαρύνουν το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.
Καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού είναι η 20ή Μαΐου και αναμένεται ότι μέσα στους επόμενους μήνες το νέο σύστημα θα έχει τεθεί σε λειτουργία.