Επιστήμονες μετατρέπουν βιομηχανικά απόβλητα σε μπαταρίες

NEWSROOM
Φωτο: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock

Χρειάζονται βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για τα σπάνια μέταλλα, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για μπαταρίες.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν τρόπο να μετατρέψουν τα προηγουμένως άχρηστα βιομηχανικά απόβλητα σε ένα ζωτικό υλικό που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες, σημειώνει το Euronews.

Το μόριο των αποβλήτων, το οξείδιο της τριφαινυλοφωσφίνης (TPPO), παράγεται κατά την κατασκευή προϊόντων όπως τα δισκία βιταμινών. Μια νέα διαδικασία που ανακαλύφθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Northwestern στις ΗΠΑ το μετατρέπει σε έναν χρήσιμο παράγοντα για την αποθήκευση ενέργειας που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα σπάνια μέταλλα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σε αντίθεση με τις πιο κοινές μπαταρίες λιθίου, οι οποίες αποθηκεύουν ενέργεια σε ηλεκτρόδια, οι μπαταρίες οξειδοαναγωγικής ροής που μπορούν να δημιουργηθούν με τη νέα αυτή διαδικασία χρησιμοποιούν μια χημική αντίδραση για να αντλούν ενέργεια μπρος-πίσω μεταξύ ηλεκτρολυτών όπου αποθηκεύεται η ενέργειά τους.

Δεν είναι τόσο αποτελεσματικές στην αποθήκευση ενέργειας όσο άλλες μορφές μπαταριών και είναι πολύ μεγάλες και ογκώδεις για να χρησιμοποιηθούν σε αυτοκίνητα ή smartphones. Ωστόσο, θεωρείται ότι αποτελούν πολύ καλύτερη λύση για την αποθήκευση ενέργειας στην κλίμακα ενός δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό περιλαμβάνει την αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, ώστε να εξομαλυνθούν οι διακυμάνσεις και οι αιχμές της προσφοράς.

«Όχι μόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα οργανικό μόριο, αλλά μπορεί επίσης να επιτύχει υψηλή ενεργειακή πυκνότητα - πλησιάζοντας τους ανταγωνιστές του που βασίζονται σε μέταλλα - μαζί με υψηλή σταθερότητα», λέει η Emily Mahoney, υποψήφια διδάκτωρ και πρώτη συγγραφέας του άρθρου.

«Αυτές οι δύο παράμετροι είναι παραδοσιακά δύσκολο να βελτιστοποιηθούν μαζί, οπότε το να μπορούμε να το δείξουμε αυτό για ένα μόριο που προέρχεται από απόβλητα είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό».

Μετατρέποντας τα βιομηχανικά σκουπίδια σε «θησαυρό»

Καθώς οι απαιτήσεις για μπαταρίες συνεχίζουν να αυξάνονται, αυξάνονται και οι απαιτήσεις για μέταλλα όπως το λίθιο και το κοβάλτιο που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία τους.

Αυτά τα μέταλλα συχνά προέρχονται από εντατική και επεμβατική εξόρυξη. Υπάρχει επίσης περιορισμένη προσφορά τους και οι ερευνητές λένε ότι, καθώς όλο και περισσότερα προϊόντα εξαρτώνται από μπαταρίες, θα πρέπει να γίνει στροφή από αυτές τις λύσεις με βάση τα μέταλλα σε πιο βιώσιμες επιλογές.

«Η έρευνα για τις μπαταρίες παραδοσιακά κυριαρχείται από μηχανικούς και επιστήμονες υλικών», αναφέρει ο χημικός του Northwestern και επικεφαλής συγγραφέας Christian Malapit.

«Οι συνθετικοί χημικοί μπορούν να συνεισφέρουν στον τομέα αυτό με τη μοριακή μηχανική ενός οργανικού προϊόντος αποβλήτων σε ένα μόριο αποθήκευσης ενέργειας. Η ανακάλυψή μας αναδεικνύει τη δυνατότητα μετατροπής των ενώσεων αποβλήτων σε πολύτιμους πόρους, προσφέροντας μια βιώσιμη οδό για την καινοτομία στην τεχνολογία των μπαταριών», προσθέτει.

ΣΧΕΤΙΚΑ