Οι ΑΠΕ οδηγούν την πράσινη μετάβαση της Γερμανίας
Η μείωση της χρήσης άνθρακα και η διευκόλυνση της αδειοδότησης βοήθησαν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να γίνουν «η ραχοκοκαλιά του συστήματος» στη Γερμανία.
Το μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας πέρασε ένα πράσινο ορόσημο το 2024, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αποτελούν το 59% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σύμφωνα με το Euronews.
Η χερσαία αιολική ενέργεια ήταν η μεγαλύτερη μεμονωμένη πηγή ενέργειας με ποσοστό 25,9% - παρά τη συγκριτικά λιγότερο θυελλώδη χρονιά.
Η ηλιακή ενέργεια κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση χάρη στις νέες εγκαταστάσεις και την «εξαιρετική ποσότητα ηλιοφάνειας» κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αναφέρει η Bundesnetzagentur.
Τι οδηγεί την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Γερμανία;
«Η μετάβαση στην ηλεκτρική ενέργεια της Γερμανίας κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα», λέει ο Chris Rosslowe, ανώτερος αναλυτής δεδομένων για την ενέργεια και το κλίμα στη δεξαμενή σκέψης Ember.
«Ένα τεράστιο ορόσημο επιτεύχθηκε το 2024 με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια να ξεπερνούν για πρώτη φορά τα ορυκτά καύσιμα, καθώς γίνονται η ραχοκοκαλιά του συστήματος».
Ο Rosslowe πιστώνει τις πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο, ιδίως τις αιολικές άδειες.
Η αύξηση της ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας οφείλεται στην ταχεία αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από το 2022, προσθέτουν οι εμπειρογνώμονες της Ember.
Τα επίσημα μέτρα για την προτεραιότητα στην ηλιακή ενέργεια περιλαμβάνουν μεγαλύτερη αμοιβή και απλοποιημένες συνδέσεις δικτύου για μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα, αυξημένες μέγιστες προσφορές στους διαγωνισμούς για την ηλιακή ενέργεια και μεταρρυθμίσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας.
Οι Γερμανοί πολίτες έχουν επίσης αναλάβει το ρόλο τους εγκαθιστώντας ηλιακούς συλλέκτες στα μπαλκόνια τους, γεγονός που υποβοηθήθηκε από τα μέτρα για την απλούστευση της διαδικασίας αυτής.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει επίσης κηρύξει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος - ένα προνομιακό νομικό καθεστώς που ξεκλειδώνει ταχύτερες αδειοδοτήσεις και απλούστερες διαδικασίες, εξηγούν οι αναλυτές της Ember.
Η ισχύς των ορυκτών καυσίμων μειώνεται στη Γερμανία
Τα τελευταία στοιχεία της Bundesnetzagentur δείχνουν μείωση κατά 10,9% στις «συμβατικές» πηγές ενέργειας.
Ο λιγνίτης (ή αλλιώς γνωστός ως καφέ άνθρακας) μειώθηκε κατά 8,8% πέρυσι και αποτελεί το 16,4% του ενεργειακού μείγματος, ενώ ο λιθάνθρακας κατέρρευσε κατά 31,2% και έφτασε το 6,3% του μείγματος.
Ωστόσο, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτό αέριο αυξήθηκε κατά 8,6%, αντιπροσωπεύοντας το 13,2% της συνολικής παραγωγής, καθώς ενισχύθηκε από τις χαμηλότερες τιμές.
Το 2024 ήταν το πρώτο πλήρες έτος κατά το οποίο η πυρηνική ενέργεια δεν έπαιζε πλέον ρόλο στη συνολική παραγωγή στη Γερμανία, μετά τη διακοπή λειτουργίας των τελευταίων πυρηνικών σταθμών τον Απρίλιο του 2023.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει θέσει ως στόχο την κλιματική ουδετερότητα έως το 2045, με ενδιάμεσο στόχο τη μείωση των εκπομπών κατά 65% το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
«Οι φιλόδοξοι στόχοι της Γερμανίας για το 2030 είναι εφικτοί», προσθέτει ο Rosslowe, «αλλά πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεταξύ άλλων με την επέκταση των δικτύων και την αύξηση της ευελιξίας του συστήματος μέσω της αποθήκευσης και της μετατόπισης της ζήτησης».