Πώς οι λευκές στέγες και οι ηλιακοί συλλέκτες μπορούν να σώσουν ζωές
Το βάψιμο των οροφών του Λονδίνου σε λευκό χρώμα θα μπορούσε να έχει σώσει εκατοντάδες ζωές κατά τη διάρκεια του θερμού καλοκαιριού-ρεκόρ του 2018, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι ηλιακοί συλλέκτες θα μπορούσαν να μειώσουν τις θερμοκρασίες ενώ παράλληλα παράγουν ενέργεια.
Η μέση θερμοκρασία από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς ήταν 19,2C - περίπου 1,6C υψηλότερη από τη συνηθισμένη για εκείνη την εποχή του έτους. Ερευνητές από το University College του Λονδίνου (UCL) και το Πανεπιστήμιο του Έξετερ διαπίστωσαν ότι οι δροσερές, ανοιχτόχρωμες στέγες θα μπορούσαν να δροσίσουν την πόλη κατά περίπου 0,8C.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό θα είχε αποτρέψει τον θάνατο περίπου 249 ανθρώπων ή το 32% των 786 θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη και συνέβησαν στο Λονδίνο τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2018.
«Εάν υιοθετηθούν ευρέως, οι δροσερές στέγες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη θερμοκρασία του αέρα μιας πόλης στο επίπεδο του εδάφους», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Dr Charles Simpson από τη Σχολή Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πόρων του UCL Bartlett.
«Το προκύπτον αποτέλεσμα ψύξης σε ολόκληρη την πόλη θα έσωζε ζωές και θα βελτίωνε την ποιότητα ζωής των κατοίκων σε ολόκληρη την αστική περιοχή», προσθέτει.
Η κάλυψη όλων των οροφών του Λονδίνου με ηλιακούς συλλέκτες θα βοηθούσε επίσης στη μείωση των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη, ενώ παράλληλα θα παρήγαγε ενέργεια, λένε οι συγγραφείς της μελέτης, σύμφωνα με το Euronews.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό θα μπορούσε να δροσίσει την πόλη κατά περίπου 0,3C, αποτρέποντας το θάνατο 96 ανθρώπων - το 12% των θανάτων από τη ζέστη που σημειώθηκαν εκείνο το καλοκαίρι. Κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου, οι ηλιακοί αυτοί συλλέκτες θα παρήγαγαν επίσης 20 τεραβατώρες (TWh) ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι περισσότερο από το ήμισυ της ενεργειακής χρήσης του Λονδίνου κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους 2018.
«Οι ηλιακοί συλλέκτες έχουν μεγάλα οφέλη ως πηγή ανανεώσιμης ενέργειας, οπότε είναι καλό να βλέπουμε ότι δεν θα κάνουν την πόλη πιο ζεστή», προσθέτει ο Δρ Σίμπσον.
Πώς λειτουργούν οι δροσερές, ανοιχτόχρωμες στέγες
Η εξεύρεση τρόπων ψύξης των πόλεών μας γίνεται όλο και πιο σημαντική καθώς πάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη ζει σε αστικές περιοχές. Καυτά καλοκαίρια όπως αυτό που είδαμε το 2018, αν και σπάνια τότε, γίνονται όλο και πιο συχνά λόγω της κλιματικής αλλαγής. Το καλοκαίρι του 2024 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ μετά από ένα καλοκαίρι-ρεκόρ του 2023.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο, καθώς εκτιμάται ότι το 83% των ανθρώπων ζουν σε αστικές περιοχές.
Τα αστικά περιβάλλοντα απορροφούν πολλή θερμότητα και είναι συνήθως μερικούς βαθμούς θερμότερα από τη γύρω περιοχή. Ένα φαινόμενο γνωστό ως «αστική θερμική νησίδα», βλέπει τα κτίρια, τους δρόμους και άλλες υποδομές να απορροφούν και να επανεκπέμπουν τη θερμότητα του ήλιου περισσότερο από ό,τι τα φυσικά τοπία, καθιστώντας τις πόλεις πιο θερμές.
Οι λευκές στέγες είναι ένα συνηθισμένο θέαμα στις θερμότερες χώρες της νότιας Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής. Οι ανοιχτόχρωμες στέγες απορροφούν λιγότερη ακτινοβολούμενη ενέργεια από τον ήλιο από ό,τι οι παραδοσιακές σκουρόχρωμες στέγες. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει να διατηρηθούν οι πόλεις πιο δροσερές και οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό των κτιρίων χαμηλότερες.
«Η ανάγκη προσαρμογής των πόλεών μας στην κλιματική αλλαγή είναι σαφής. Η αλλαγή του χρώματος των στεγών μας προσφέρει μια πιθανή λύση», λέει ο συν-συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Tim Taylor από το Πανεπιστήμιο του Exeter.
«Πρέπει να ενθαρρύνουμε δράσεις όπως αυτή, για να μειώσουμε την επιβάρυνση από την υπερβολική θερμότητα για τους ανθρώπους που ζουν σε αστικές περιοχές και να αποκομίσουμε πιθανά συν-οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας», επισημαίνει.