ΙΕΑ: Aπαιτείται βελτίωση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας για να μη χαθούν τεράστιες ποσότητες από ΑΠΕ

NEWSROOM
Ηλιακά πάνελς σε επαρχία της Ελλάδος
Φωτογραφία: Shutterstock

Ο πλανήτης πρέπει να απενεργοποιήσει μια τεράστια ποσότητα πράσινης ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας - ανατρέποντας τις προσπάθειες για γρήγορη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα - εκτός εάν οι χώρες βελτιώσουν τα ηλεκτρικά τους δίκτυα για να ενσωματώσουν καλύτερα την αιολική και ηλιακή παραγωγή.

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η οποία εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες αντιμετωπίζουν την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο ενεργειακό τους μείγμα, τα προβλήματα του δικτύου θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον κόσμο να χάσει έως και 2.000 τεραβατώρες αιολικής και ηλιακής παραγωγής. Αυτή είναι περίπου η ποσότητα που παρήχθη πέρυσι στην Κίνα και τις ΗΠΑ, τις δύο μεγαλύτερες παραγωγούς στον κόσμο.

Ο εκσυγχρονισμός των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας είναι το πιο επείγον ζήτημα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση της Τετάρτης της Generation Investment Management, μιας εταιρείας που συνίδρυσε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ. Ο όμιλος ανέφερε ότι «τίποτα άλλο δεν θα έχει τόση σημασία για την ταχύτητα της ενεργειακής μετάβασης όσο η αναβάθμιση του δικτύου», σύμφωνα με το Bloomberg.

«Η ανάγκη για υποδομές μεταφοράς μεγαλύτερης χωρητικότητας για την αξιοποίηση αυτής της απίστευτα φθηνής και καθαρής ανανεώσιμης ενέργειας», αποτελεί σοβαρή πρόκληση, δήλωσε ο Γκορ σε συνέντευξή του.

Εάν η αιολική και η ηλιακή ενέργεια δεν μπορούν να ενσωματωθούν αποτελεσματικά στα παγκόσμια δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε 20% μικρότερη μείωση των εκπομπών CO2 στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, εάν τα ορυκτά καύσιμα καλύψουν το κενό της ζήτησης, δήλωσε ο ΙΕΑ.

«Τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος έχει δει μια αξιοσημείωτη αύξηση της ηλιακής και αιολικής δυναμικότητας, καθώς οι χώρες προσπάθησαν να ενισχύσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια και να μειώσουν τις εκπομπές», δήλωσε ο Keisuke Sadamori, διευθυντής ενεργειακών αγορών και ασφάλειας στον ΙΕΑ. «Αλλά δεν θα αποκομίσουν τα πλήρη οφέλη χωρίς ισχυρότερες προσπάθειες για την υποστήριξη της ενσωμάτωσης αυτών των τεχνολογιών στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε.

Η έκθεση υπογραμμίζει την πρόκληση της μετάβασης του πλανήτη από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές. Ενώ τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου και άνθρακα μπορούν να κατασκευαστούν οπουδήποτε, οι μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τοποθετούνται εκεί όπου ο ήλιος και ο άνεμος είναι ισχυρότεροι, μερικές φορές μακριά από τα πληθυσμιακά κέντρα. Αυτό απαιτεί πρόσθετους πόρους για τη μεταφορά ενέργειας στο δίκτυο και τη διαχείριση της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ