Mytilineos: Οι επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ στην Ιταλία και η επόμενη ημέρα
Μετά από πέντε χρόνια παρουσίας στην Ιταλία και έχοντας αναπτύξει συνεργασίες, πλέον τα συμπεράσματα είναι ασφαλή.
Να επεκτείνει την παρουσία του στη γειτονική Ιταλία έχει θέσει ως στόχο ο όμιλος Mytilineos, καθώς για την επόμενη τετραετία σχεδιάζει επενδύσεις στα έργα σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συνολικής απόδοσης 3,7 GW που διαθέτει άνω των 3 δισ. ευρώ.
Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τα εγκαίνια των νέων γραφείων της εταιρείας στο Μιλάνο, η γείτονα θα αποτελέσει τον κόμβο της Mytilineos προς την Ευρώπη.
Μετά από πέντε χρόνια παρουσίας στην Ιταλία και έχοντας αναπτύξει συνεργασίες, πλέον τα συμπεράσματα είναι ασφαλή. Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, η δομημένη αγορά της Ιταλίας σε συνδυασμό με το ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο είναι υψηλής ποιότητας, συνιστούν ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορεί να αναδειχθούν εταιρείες όπως η Mytilineos προς όφελος των τελικών καταναλωτών.
Η ιταλική αγορά ενέργειας είναι η πέμπτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη και 6 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Ελλάδος, ενώ σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί η γεωγραφική θέση της χώρας στη μέση της μεσογειακής λεκάνης, η οποία την καθιστά πύλη προς άλλες ευρωπαϊκές αγορές.
Στην εκδήλωση απέστειλε μήνυμα ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Alessandro Morelli, ενώ μίλησαν ακόμα για τον ιταλικό ενεργειακό κλάδο ο επίτροπος της ARERA Stefano Saglia, ο διευθύνων σύμβουλος της Althesys, καθηγητής Alessandro Marangoni και ο αντιπρόεδρος της Περιφέρειας της Λομβαρδίας, Marco Alparone.
Ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος, δήλωσε: «Η Ιταλία αποτελεί στρατηγική αγορά για την MYTILINEOS χάρη στη γεωγραφική της θέση στο κέντρο της Μεσογείου. Η χώρα λειτουργεί ως πύλη προς άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ παράλληλα οι γεωγραφικοί και κλιματικοί παράγοντες καθιστούν την Ιταλία ιδανική τοποθεσία για την παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών ενέργειας και του δικτύου μεταφοράς που βρίσκεται σε εξέλιξη καθιστά δυνατή την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα. Επιπλέον, η Ιταλία είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης με σημαντική ζήτηση για ενέργεια και παράδοση στον τομέα της τεχνολογικής καινοτομίας.
Η παροχή ολοκληρωμένων λύσεων ενέργειας αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία για την ικανοποίηση των αναγκών των καταναλωτών. Η MYTILINEOS επεκτείνει τις υπηρεσίες της στην ενεργειακή απόδοση, την "έξυπνη" εξοικονόμηση ενέργειας, τα ψηφιακά προϊόντα, τη συνδεσιμότητα συσκευών Internet of Things (IoT), καθώς και τη διαχείριση, τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό κτιρίων», πρόσθεσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Άνοιγμα σε θέσεις εργασίας
Επί του παρόντος, η Mytilineos έχει στο δυναμικό της 120 εργαζόμενους στην Ιταλία, ένας αριθμός ο οποίος έως τα τέλη του τρέχοντος έτους αναμένεται να είναι υπερδιπλάσιος και να ανέλθει στους 250 εργαζόμενους και να αγγίξει τους 400 το 2026. Ωστόσο, την επόμενη διετία πρόκειται να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες της εταιρείας περισσότεροι από 2.000 άμεσοι και έμμεσοι εργαζόμενοι, σε τομείς όπως ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η επίβλεψη προγραμματισμένων έργων.
Το χαρτοφυλάκιο της Mytilineos
Ο όμιλος Mytilineos έχει στη διάθεσή του ένα χαρτοφυλάκιο συνολικής απόδοσης 3,7 GW στη γείτονα από 180 έργα. Τα έργα αυτά βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια υλοποίησης και εκτείνονται σε ολόκληρη την ιταλική επικράτεια
Ειδικότερα εξ αυτών των 3,7 GW, τα 2,4 GW προέρχονται από φωτοβολταϊκές μονάδες, τα 873 MW από έργα αποθήκευσης, τα 310 MW από έργα αιολικής ενέργειας και τα 35 MW αφορούν ενέργεια από πράσινο υδρογόνο.
Αναφορικά με το πράσινο υδρογόνο, υπό ανάπτυξη βρίσκεται έργο με παραγωγική δυναμικότητα 500 τόνων ανά έτος, το οποίο θα τροφοδοτείται με ενέργεια παραγόμενη από φωτοβολταϊκό σταθμό 20 MW. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ολοκλήρωση του έργου και λειτουργία του έως το 2026.
Επιπλέον, έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, έργα 146 MW θα ολοκληρωθούν και θα παραδοθούν προς χρήση και τα οποία θα προστεθούν στα ήδη 436 MW τα οποία λειτουργούν ήδη.