ΕΑΕΕ: Ασφάλιση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες

NEWSROOM
Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK
Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK

Ενότητα με θέμα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)» (φωτοβολταϊκά Συστήματα σε Στέγες Εμπορικών ή Βιομηχανικών Κινδύνων) έχει δημιουργηθεί στην ιστοσελίδα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος με πρωτοβουλία της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών και Σκαφών.

Στην συγκεκριμένη ενότητα (http://www1.eaee.gr/ergo-epitropon) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν βέλτιστες πρακτικές και παρατηρήσεις, οδηγίες για την κατάρτηση των σχεδίων έκτακτης ανάγκης και επιχειρηματικής συνέχειας και 16 προτάσεις για τον σχεδιασμό.

Σημειώνεται ότι τα τεχνικά σημειώματα δεν έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα, αλλά στόχος είναι η προαγωγή του επιστημονικού διαλόγου και η κατά το δυνατόν καλύτερη και συνεχής ενημέρωση ασφαλιστικών εταιρειών και ασφαλισμένων. Επιπλέον σημειώνεται ότι η ενότητα θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα σημειώματα προκειμένου να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους τους υποψήφιους ασφαλισμένους.

Καταρχήν, μεταξύ όσων αναφέρονται, σε ό,τι αφορά στην συμμόρφωση των ιδιοκτητών κτιρίων, μαζί με το συνεργείο που εγκαθιστά τα φωτοβολταϊκά, θα πρέπει να είναι σύννομοι με την ισχύουσα νομοθεσία για τους κώδικες και τα πρότυπα. Ειδικότερα, να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις σχεδιασμού και την οικοδομική νομοθεσία (στατική μελέτη) και θα πρέπει να ζητείται μελέτη πολιτικού μηχανικού που να βεβαιώνει ότι δεν μειώνεται από τα όρια σχεδιασμό του κτιρίου η επάρκεια της στέγης για φορτία χιονιού ανέμου κλπ, ο σχεδιασμός και η εγκατάσταση ηλεκτρικών εγκαταστάσεων θα ακολουθεί τα ισχύοντα πρότυπα του ΕΛΟΤ ενώ επισημαίνεται ότι «τα φωτοβολταϊκά συστήματα παραμένουν μία σχετικά νέα και εξελισσόμενη τεχνολογία τάδε πρότυπα και οι κώδικες που τα αφορούν ενδέχεται να τροποποιηθούν».

Υπογραμμίζεται ότι ο κίνδυνος ηλεκτρικής πυρκαγιάς είτε από τον πίνακα είτε από άλλο εξάρτημα είναι υπαρκτός και η πυρκαγιά μπορεί να εξαπλωθεί εάν βρίσκεται κοντά σε σύνθετη κατασκευή (στέγη κλπ) ενώ η ελλειπής συντήρηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς ή διακοπή της παροχής ρεύματος. Ενδείκνυται η εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης αυτόματης ανίχνευσης πυρκαγιάς και να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στην στέγη για να μπορέσει η πυροσβεστική γρήγορα, εάν απαιτηθεί, να «κόψει» την οροφή από την πυρκαγιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ