Τα λάθη στις αγορές πληρώνονται ακριβά...
Ένα χρόνο μετά την αμέσως προηγούμενη δοκιμή, που έγινε τότε με την έκδοση 7ετών ομολόγων, το υπουργείο Οικονομικών και οι τεχνοκράτες του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ετοιμάζουν την πρώτη έκδοση ομολόγων μετά τη λήξη του μνημονίου, σε συνεργασία με μεγάλες ξένες τράπεζες (η έκδοση θα γίνει μέσω κοινοπραξίας τραπεζών και όχι με δημοπρασία από τον ΟΔΔΗΧ).
Ζήτηση για αυτή την έκδοση υπάρχει και είναι αρκετά ισχυρή. Περισσότερα από 100 δισ. ευρώ έχουν διαθέσει οι επενδυτές για αγορές ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου, πριν κλείσει ο Ιανουάριος, ενώ οι τίτλοι της Ελλάδας είναι δύσκολο να αφήσουν κάποιον αδιάφορο, αφού είναι οι μόνο στην ευρωζώνη που προσφέρονται με τόσο μεγάλη απόδοση, που θυμίζει ομόλογα αναδυόμενων οικονομιών.
Θεωρητικά, σε τέτοιες συνθήκες, είναι πολύ απλό να αντλήσει η Ελλάδα το μικρό ποσό που ετοιμάζεται να ζητήσει από την αγορά (2-3 δισ. ευρώ). Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι πολύ εύκολα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των αρμοδίων.
Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αγορά ομολόγων, θυμούνται πολύ καλά τα λάθη που έγιναν στην έκδοση 7ετών ομολόγων του περασμένου Φεβρουαρίου, τα οποία πληρώνει η χώρα σε αυτή την έξοδο στην αγορά.
Η έκδοση των 7ετών έγινε σε δύσκολο διεθνές περιβάλλον και υπήρξε πολιτική πίεση για μια ευνοϊκή τιμολόγηση των τίτλων. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα 7ετή πουλήθηκαν με απόδοση 3,50%, αρκετά χαμηλή για το ελληνικό ρίσκο, αλλά όσοι τα αγόρασαν... έκαψαν τα δάκτυλά τους. Όπως φαίνεται και στο γράφημα του "Bloomberg", η απόδοση ανέβηκε αμέσως μετά την έκδοση και μόνο για λίγο, το περασμένο καλοκαίρι, έπεσε χαμηλότερα από το 3,50%. Ακόμη και τώρα, η απόδοση του τίτλου είναι αρκετά υψηλότερη από την απόδοση κατά την έκδοση. Αυτό μεταφράζεται σε λογιστικές απώλειες για τα funds που έχουν τοποθετηθεί.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν αρκεί να πεις... «συγγνώμη, λάθος» στους επενδυτές. Η αγορά είναι αμείλικτη και σε τέτοια λάθη έχει τον τρόπο της να επιβάλλει... πρόστιμο. Στην έκδοση των 5ετών, οι επενδυτές αξιώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα «ζουμερό» premium νέας έκδοσης, ακριβώς επειδή θέλουν να είναι είναι σίγουροι ότι δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως αυτές που υπήρξαν με το 7ετές.
Συνετό είναι, λοιπόν, να δείξουν μεγάλη προσοχή η κυβέρνηση και οι τεχνοκράτες του ΟΔΔΗΧ: το σημαντικότερο, αυτή την φορά, δεν είναι να στήσουμε πανηγύρια επειδή βγήκαμε στην αγορά και δανεισθήκαμε φθηνά, αλλά να τιμολογηθεί σωστά το ομόλογο, ώστε οι επενδυτές να βγουν κερδισμένοι και να αρχίζει να κτίζει η Ελλάδα την αξιοπιστία της ως εκδότης χρέους, που έχει τρωθεί όχι μόνο από την περιπέτεια της χρεοκοπίας, αλλά και από πιο πρόσφατους, εσφαλμένους χειρισμούς.