Ο μεγαλοεπενδυτής που έχασε την υπομονή του με τον Τσίπρα

Οι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων δεν συνηθίζουν να επιτίθενται φραστικά σε πρωθυπουργούς, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως, ένας Αμερικανός διαχειριστής κεφαλαίων, παγκοσμίως διάσημος επειδή προέβλεψε την κρίση με τα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ και απογοητευμένος από τις επενδύσεις του σε ελληνικές τραπεζικές μετοχές, εξαπέλυσε μια ασυνήθιστη επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό μέσω του Twitter.

«Δημιουργούμε την Ελλάδα των πολλών. Της προόδου, του μόχθου, της επιστήμης, της εργασίας, του πολιτισμού», έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στο Twitter, την Τετάρτη, σε πανηγυρικούς τόνους, έχοντας εξασφαλίσει, λίγο νωρίτερα, την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Ο διάσημος επενδυτής από το Τέξας, Κάιλ Μπας, δεν φάνηκε να συμμερίζεται αυτό τον ενθουσιασμό του πρωθυπουργού. Έσπευσε να του απαντήσει, ως εξής: «Καλύτερα να αρχίσετε να περνάτε περισσότερο χρόνο, εστιάζοντας στη σταθεροποίηση των τεσσάρων τραπεζών και λιγότερο χρόνο στα παζάρια, για να κρατήσετε λίγους ανθρώπους στη Βουλή στο πλευρό σας, για λίγους μήνες ακόμη. Ας δούμε μερικά θετικά οικονομικά γεγονότα, που ίσως να άλλαζαν την παγκόσμια αντίληψη για την κυβέρνησή σας».

Όπως λένε στελέχη της αγοράς, σε αυτές τις λίγες γραμμές της απάντησης του Μπας στον Αλ. Τσίπρα συνοψίζεται ο έντονος προβληματισμός που επικρατεί διεθνώς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Οι επενδυτές βλέπουν ότι η κυβέρνηση αφιερώνει το πολιτικό της κεφάλαιο και την ενεργητικότητά της σε αλλεπάλληλες πολιτικές «μάχες» για να κρατηθεί στην εξουσία και να κερδίσει πόντους ενόψει των εκλογών, ενώ κάνει πολύ λίγα και με καθυστέρηση για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Ο Μπας μπορεί να μην ανήκει στην ελίτ των διαχειριστών κεφαλαίων, από ποσοτική άποψη, καθώς έχει υπό τη διαχείρισή του κεφάλαια που δεν ξεπερνούν το 1 δισ. δολ. Όμως, έχει μεγάλη επιρροή παγκοσμίως, αν και τα τελευταία χρόνια πολλά στοιχήματά του δεν έχουν «βγει»: είναι από τους ελάχιστους διαχειριστές που προέβλεψαν την κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς στεγαστικών δανείων και κέρδισε πολλά από αυτή την πρόβλεψη: η απόδοση των funds της εταιρείας του, Hayman Capital, ξεπέρασε το 200% το 2007, όταν οι περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων «έγραφαν» μεγάλες απώλειες.

Επιπλέον, διάβασε σωστά την εξέλιξη της ελληνικής κρίσης και λέγεται ότι κέρδισε αρκετά το 2012, με «στοιχήματα» σε συμβόλαια ασφάλισης ελληνικών ομολόγων έναντι του κινδύνου αθέτησης, τα γνωστά CDS.

Τα τελευταία χρόνια, ο Μπας έχει ποντάρει στο ανάποδο στοίχημα, εκτιμώντας ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει δυναμικά και θα φέρει μεγάλα κέρδη στους επενδυτές. Ο ίδιος έχει τοποθετήσει κεφάλαια σε ελληνικές τραπεζικές μετοχές και έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη, όταν όλοι εξέφραζαν φόβους ότι τα τεστ αντοχής θα οδηγούσαν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειασθούν άλλα κεφάλαια.

Σε αυτό το σημείο εντοπίζουν παράγοντες της αγοράς την αιτία της νευρικότητας του Μπας, που τον οδήγησε και στην επικριτική του παρέμβαση στο Twitter: ο Τεξανός επενδυτής βλέπει ότι οι καθυστερήσεις στην εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών φέρνουν όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο να διαψευσθεί η πρόβλεψή του ότι δεν θα χρειασθούν νέα κεφάλαια και προκαλούν συνεχή κάμψη των τιμών των μετοχών στο ΧΑ.

Αν ο Μπας εξακολουθεί να κρατά τραπεζικές μετοχές, η εμπειρία του δεν ήταν ευχάριστη, τους τελευταίους μήνες και είναι εύλογο να προσβλέπει σε σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα των τραπεζών.

Ο Κάιλ Μπας δεν είναι, πάντως, ουδέτερος παρατηρητής των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί τις επόμενες εκλογές ως κομβικό σημείο για την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, την οποία προβλέπει. Εκτιμά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη θέση της σε μια κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πολύ πιο φιλική στην αγορά, η οποία θα προσελκύσει αμέσως μεγάλες επενδύσεις από το εξωτερικό και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, ώστε να επανέλθουν γρήγορα στις τράπεζες καταθέσεις 15 δισ. ευρώ, όπως ο Μπας έχει εκτιμήσει.

Δείτε τη συνέντευξη του Μπας στο Bloomberg, όπου εξήγησε γιατί θεωρεί ότι η Ελλάδα προσφέρει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες: https://www.youtube.com/watch?v=6iPgpiZPsH8

Σε παλαιότερη συνέντευξη, το 2011 στο CNBC, ο Μπας είχε προβλέψει την ελληνική χρεοκοπία.

ΣΧΕΤΙΚΑ