Πώς το AirBnB «κατέστρεψε» την ελληνική αγορά ακινήτων
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια ολοένα και αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ των ενοικίων που ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και των δυνατοτήτων των ενοικιαστών να ανταποκριθούν.
Πολλοί θεωρούν ότι την κύρια ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, το γνωστό AirBnB. Υπογραμμίζουν ότι η έξαρση και η εξάπλωση του φαινομένου, η «μόδα» του AirBnB, έχει προκαλέσει αυτή την παράλογη, για τα δεδομένα της οικονομίας, άνοδο των τιμών και των ενοικίων των ακινήτων.
Ακούγονται εσχάτως πολλές ιστορίες με ιδιοκτήτες που ζητούν ακόμα και διπλασιασμό του ενοικίου για ταπεινά μέχρι πρότινος δυάρια και γκαρσονιέρες ή που απομακρύνουν άρον άρον τους ενοικιαστές, δήθεν για ιδιοκατοίκηση αλλά στην πραγματικότητα για να «ρίξουν» το ακίνητο στον χρυσοφόρο στίβο του AirBnB. Ιστορίες που κάνουν πολλούς να αγανακτούν και την κυβέρνηση να προετοιμάζει παρέμβαση για να προστατέψει τους πολίτες, που δεν μπορούν να βρουν πια σπίτια, σε λογικές τιμές, για να μείνουν.
Το AirBnB πραγματικά έχει μεγάλη ευθύνη για την «καταστροφή» της ελληνικής αγοράς όπως την ξέραμε. Και αυτό έγινε διότι δημιούργησε πλούτο και εισοδήματα.
Το AirBnB κατάφερε να συνδέσει, την απαξιωμένη λόγω της κρίσης και της υπερφορολόγησης ακίνητη περιουσία, με την διεθνή αγορά και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Ακόμη σημαντικότερο, όμως, είναι ότι κατάφερε να συνδέσει την αγορά κατοικιών με το δυναμικά αναπτυσσόμενο ελληνικό τουρισμό. Έτσι, κατάφερε να μετατρέψει διαμερίσματα στο Κουκάκι, στο Παγκράτι, στον Νέο Κόσμο, στο κέντρο της Αθήνας, στα Εξάρχεια, στο Κολωνάκι ακόμα και απαξιωμένα διαμερίσματα στα Κάτω Πατήσια σε διεθνώς εμπορεύσιμες και ελκυστικές κατοικίες!
Πολλές εκατοντάδες διαμερίσματα αποσυνδέθηκαν από την χώρα, την μιζέρια και την οικονομική καχεξία, και μετατράπηκαν σε μηχανές εισαγωγής ξένου συναλλάγματος και πλούτου.
Το AirBnB, δημιούργησε εισόδημα και έφερε αποδόσεις, βάζοντας σε κίνηση γρανάζια της οικονομίας: ξεκλείδωσε ανοίκιαστα διαμερίσματα, έγιναν εκτεταμένες ανακαινίσεις, αγοράστηκε νέος εξοπλισμός, δημιουργήθηκαν νέες υπηρεσίες, νέες θέσεις εργασίας. Με λίγα λόγια ζωντάνεψε ένα μεγάλο μέρος της νεκροζώντανης εγχώριας αγοράς.
Και όσο έμπαιναν στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων καλής ποιότητας διαμερίσματα σε ελκυστικές τιμές (σε σχέση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα) τόσο περισσότεροι ξένοι επισκέπτες επέλεγαν την Αθήνα και την Ελλάδα, δημιουργώντας μια τάση που τοποθέτησε τη χώρα στο χάρτη του citi – break.
Εν ολίγοις, το AirBnB κατάφερε να δημιουργήσει πλούτο και υψηλά εισοδήματα με ρυθμό που η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να ακολουθήσει. Με ένα κράτος δυνάστη που υπερφορολογεί τα πάντα, που δημιουργεί εμπόδια και προβλήματα στα πάντα, που αδυνατεί να προσελκύσει επενδύσεις, ανήμπορο να δημιουργήσει νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και να αυξήσει τα εισοδήματα κρατά την οικονομία καθηλωμένη και αποξενωμένη από το ευρωπαϊκό περιβάλλον. «Τραβά» προς τα κάτω τα πιο παραγωγικά στοιχεία της εγχώριας οικονομίας οδηγώντας την χώρα σε πορεία βαλκανοποίησης.
Κάπως έτσι φτάσαμε στην μεγάλη απόκλιση μεταξύ των ενοικίων που ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και των δυνατοτήτων των ενοικιαστών να ανταποκριθούν. Και αντί το κράτος και η δημόσια διοίκηση να απολογηθούν για την αδυναμία τους να διευκολύνουν την οικονομία και την δημιουργία πλούτου συζητάμε το πώς το κράτος θα ελέγξει και θα περιορίσει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις!
Αντί η πίεση της κοινωνίας, και των πολιτών να είναι προς το κράτος γιατί δεν γίνονται επενδύσεις, γιατί δεν ξεκινούν έργα όπως το Ελληνικό, γιατί δεν δημιουργούνται καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας (πως να δημιουργηθούν όταν 60% του μισθού πηγαίνει σε φόρους και εισφορές) συζητάμε για το πως το κράτος θα έρθει να περιορίσει μια δραστηριότητα που παράγει εισοδήματα και πλούτο για να «προστατέψει» τους πολίτες.