«Φρενάρουν» οι νέες προσλήψεις
Τα καλά νέα είναι ότι η ανεργία κινείται σταθερά σε μονοψήφια ποσοστά και τείνει προς τα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα. Τα κακά νέα είναι ότι η απασχόληση απέχει ακόμα από τα επιθυμητά επίπεδα, επιτάσσοντας την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα αυξήσουν τα ποσοστά απασχόλησης στους νέους και τις γυναίκες, όπως ζητούν, άλλωστε, ευρωπαϊκοί και διεθνείς οργανισμοί.
Τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής έδειξαν ότι η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 8,7%, δηλαδή εκεί που βρισκόταν λίγο πριν μπει η χώρα στο τούνελ των Μνημονίων. Υπάρχει, ωστόσο, μια ποιοτική διαφορά: ο αριθμός των απασχολούμενων εκείνον τον μακρινό Δεκέμβριο
του 2008 ήταν 4.584.100, δηλαδή περίπου 300 χιλιάδες περισσότεροι από σήμερα.
Οι νέες προσλήψεις
Σε μια συγκυρία όπου για μια ακόμα φορά τα πράγματα είναι ρευστά και ηχούν τα τύμπανα ενός εμπορικού πολέμου, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τους ρυθμούς ανάπτυξης και την απασχόληση, η παγκόσμια έρευνα της Manpower έρχεται να ρίξει φως στις διαθέσεις των επιχειρήσεων για νέες προσλήψεις. Δυστυχώς, τα ευρήματα για την Ελλάδα δεν είναι ιδιαιτέρως ευχάριστα, καθώς συμπεριλαμβάνεται στην τριάδα των χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά ως προς την πρόθεση νέων προσλήψεων.
Τα βασικά συμπεράσματα για τις προοπτικές των προσλήψεων το β’ 3μηνο του έτους είναι τα εξής:
- Το 40% των εργοδοτών αναμένει αύξηση των προσλήψεων, το 15% αναμένει μείωση, το 42% αναμένει να διατηρήσει τα τρέχοντα επίπεδα προσωπικού και το 3% δεν είναι σίγουρο.
- Τα ισχυρότερα σχέδια προσλήψεων αναφέρονται στην Ινδία (43%), τις ΗΠΑ (34%) και το Μεξικό (33%), ενώ η Αργεντινή (0%), η Ρουμανία (6%) και η Ελλάδα (7%) αναφέρουν τις ασθενέστερες προοπτικές
- Οι τομείς της τεχνολογίας πληροφοριών (35%), των χρηματοοικονομικών και ακίνητης περιουσίας (32%) και της υγειονομικής περίθαλψης και των επιστημών ζωής (28%) αναφέρουν τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων
- Η επέκταση των εταιρειών (38%) αναφέρεται ως ο κυριότερος λόγος για την αύξηση του προσωπικού, ενώ η οικονομική αβεβαιότητα (35%) αναφέρεται ως ο κυριότερος λόγος για τους εργοδότες που αναμένουν μείωση του προσωπικού το δεύτερο τρίμηνο

Ειδικά όσον αφορά στην Ευρώπη και τη Μ. Ανατολή, οι προσδοκίες προσλήψεων παραμένουν οι χαμηλότερες σε περιφερειακό επίπεδο (20%), αλλά έχουν ενισχυθεί κατά μία μονάδα από το α' τρίμηνο του 2025 και κατά τέσσερις μονάδες σε ετήσια βάση.
Το Ηνωμένο Βασίλειο (31%), οι Κάτω Χώρες (27%) και η Νορβηγία (27%) αναφέρουν τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων στην περιοχή.
Οι ισχυρότερες προοπτικές παγκοσμίως για την καθετοποιημένη βιομηχανία Ενέργειας και Κοινής Ωφέλειας αναφέρθηκαν από εργοδότες στην Ελβετία (59%), την Υγεία και τις Επιστήμες Ζωής στην Αυστρία (55%) και τις Μεταφορές, Εφοδιαστική και Αυτοκίνητο στις Κάτω Χώρες (53%).
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι παγκοσμίως, οι μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις με 250+ υπαλλήλους αναφέρουν τις πιο ισχυρές προθέσεις για το επόμενο τρίμηνο (31%), ενώ οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις (5.000) είναι πιο επιφυλακτικές με προοπτικές 25%. Ειδικά όσον αφορά στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, με λιγότερους από 10 εργαζόμενους, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα, η πρόθεση νέων προσλήψεων είναι η χαμηλότερη, μόλις 14%.