Αυτές είναι οι 3 πιο συνηθισμένες ερωτήσεις συνέντευξης για δουλειά -Πώς θα τις χειριστείτε σωστά

NEWSROOM
Φωτο: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock

Ενώ κάθε συνέντευξη για δουλειά είναι διαφορετική, ορισμένες ερωτήσεις εμφανίζονται ξανά και ξανά.

«Γιατί θέλεις να δουλέψεις εδώ;» και «πες μου για σένα;» είναι οι δύο πιο συχνά αναφερόμενες ερωτήσεις συνέντευξης, σύμφωνα με μια ανάλυση σχεδόν 200.000 κριτικών συνεντεύξεων στο glassdoor σε 179 αμερικανικές εταιρείες με περισσότερους από 10.000 υπαλλήλους, σύμφωνα με το CNBC.

Η προετοιμασία απαντήσεων σε κοινές ερωτήσεις μπορεί να σας βοηθήσει να δώσετε τον τόνο στη συζήτηση, να δημιουργήσετε θετική εντύπωση και να τονώσει την αυτοπεποίθησή σας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Αυτές είναι οι τρεις πιο συχνά αναφερόμενες ερωτήσεις συνέντευξης και πώς να τις απαντήσετε σύμφωνα με τους ειδικούς:

Γιατί θέλεις να δουλέψεις εδώ;

Το να έχετε μια λεπτομερή και στοχαστική απάντηση στο γιατί θέλετε να εργαστείτε σε μια εταιρεία μπορεί να βοηθήσει έναν υπεύθυνο προσλήψεων να αξιολογήσει πόσο ικανοί είστε για τον ρόλο και να σας διαφοροποιήσει από κάποιον που θέλει απλώς οποιαδήποτε δουλειά σε μια λίστα θέσεων εργασίας για τις οποίες κάνει αίτηση.

Περάστε στο επιπλέον επίπεδο» και ερευνήστε την εταιρεία πέρα από την αρχική της σελίδα, εξερευνώντας την αποστολή της, τις πρόσφατες ειδήσεις και τις κριτικές των εργαζομένων για να ανακαλύψετε συγκεκριμένες λεπτομέρειες που σας αρέσουν, είπε στο CNBC Make It το 2022 η coach καριέρας Έμιλι Λιου.

Στη συνέχεια, σκεφτείτε να βρείτε μια προσωπική σύνδεση, όπως να μοιραστείτε αξίες με την αποστολή της εταιρείας, για να δείξετε ότι έχετε σκεφτεί βαθιά τον ρόλο και ολοκληρώστε εστιάζοντας στον αντίκτυπο που ελπίζετε να έχετε, δείχνοντας πώς οι δεξιότητές σας μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση ενός προβλήματος ή να συμβάλουν σε μια βασική πρωτοβουλία, ανέφερε η Λιού.

Πες μου για σένα

Το «Πες μου για τον εαυτό σου» είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στις συνεντεύξεις, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα προκλητικό.
«Αν έχετε μια μακροσκελή, βαρετή απάντηση, μπορεί να φέρει ένα γρήγορο τέλος στη συνέντευξη», δήλωσε στο CNBC τον Αύγουστο ο Jeff Hyman, ένας εκτελεστικός υπεύθυνος προσλήψεων.

«Δεν θέλετε να ξεκινήσετε μια μακρά περίληψη της ιστορίας της ζωής σας και του βιογραφικού σας». Αντίθετα, είπε ο Hyman, επικεντρωθείτε στην παροχή μιας συνοπτικής παρουσίασης που θα τονίζει τα δυνατά σας σημεία, τη σχετική εμπειρία και τον ενθουσιασμό σας για τον ρόλο.

Θα πρέπει να προσαρμόσετε την απάντησή σας στη δουλειά για την οποία περνάτε συνέντευξη, δίνοντας έμφαση στις δεξιότητες και την εμπειρία που σχετίζονται περισσότερο με τη θέση, δήλωσε το 2023 ο William Vanderbloemen, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας αναζήτησης στελεχών Vanderbloemen Search Group.

Πείτε στον υπεύθυνο προσλήψεών σας κάτι που δεν θα γνωρίζει από την αίτησή σας και δώστε συγκεκριμένα παραδείγματα έργων ή επιτευγμάτων που είχαν μετρήσιμο αντίκτυπο. Αποφύγετε την υπερβολική χρήση του «εμείς» και επικεντρωθείτε στις προσωπικές σας συνεισφορές για να επιδείξετε τις ατομικές σας δυνάμεις, είπε το 2019 η executive coach Vivian Garcia-Tunon.

Ποια είναι τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σας;

Η καλή κατανόηση των δυνατών σημείων και των αδυναμιών σας θα βοηθήσει τους διευθυντές προσλήψεων να μετρήσουν την αυτογνωσία και την ικανότητά σας να αναγνωρίζετε τομείς προς βελτίωση, δήλωσε ο προπονητής καριέρας J.T. O'Donnell το 2020.

Για να ξεκινήσετε, δήλωσε ο O'Donnell, αναζητήστε σχόλια από πρώην συναδέλφους και διευθυντές σχετικά με τα δυνατά σας σημεία και τους τομείς προς βελτίωση και, στη συνέχεια, αξιολογήστε ποια χαρακτηριστικά αναφέρονται με συνέπεια.

Όταν συζητάτε τα δυνατά σημεία σε μια συνέντευξη, υποστηρίξτε τα με συγκεκριμένα παραδείγματα προηγούμενων επιτυχιών, τόνισε ο O'Donnell. Όταν συζητάτε τις αδυναμίες, σκεφτείτε να αναφέρετε μια αδυναμία που δεν θα εμποδίσει την ικανότητά σας να εκτελέσετε τη δουλειά — εστιάζοντας το 10% της απάντησής σας στην εξήγηση της αδυναμίας και το 90% στην περιγραφή των βημάτων που κάνετε για να τη βελτιώσετε, επισημαίνει ο δημιουργός περιεχομένου συμβουλών σταδιοδρομίας Erin McGoff.

ΣΧΕΤΙΚΑ