Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Οι μισθοί έχουν αρχίσει να αυξάνονται πιο γρήγορα από τις τιμές
Οι μέσοι μισθοί άρχισαν να αυξάνονται πιο γρήγορα από τις τιμές σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και επισημαίνει την επιμονή «ισχυρών» μισθολογικών ανισοτήτων.
Σύμφωνα με την «Παγκόσμια έκθεση για τους μισθούς 2024-25» μετά την πτώση τους κατά 0,9% το 2022, η αύξηση των πραγματικών μισθών σε παγκόσμια κλίμακα επανήλθε το 2023, σε ένα υπόβαθρο σταδιακής μείωσης του πληθωρισμού, «καταγράφοντας αύξηση κατά 1,8%» (1,3% χωρίς την Κίνα, όπου καταγράφηκε μια πιο γρήγορη αύξηση των μισθών).
Τα διαθέσιμα προκαταρκτικά στοιχεία για τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2024 δείχνουν αύξηση 2,7% φέτος (2,3% αν αποκλειστεί η Κίνα), «που είναι η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί τα τελευταία 15 χρόνια», συνεχίζει η ΔΟΕ.
Η αύξηση των μισθών ήταν άνιση, ωστόσο, μεταξύ των περιοχών, με τις αναδυόμενες οικονομίες να καταγράφουν πιο ισχυρή αύξηση σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες, αναφέρει η ΔΟΕ.
Στις ανεπτυγμένες οικονομίες της G20 --που ήταν στο κόκκινο το 2022 όπως και το 2023-- οι μισθοί άρχισαν και πάλι να αυξάνονται φθάνοντας το 0,9% το 2024, ενώ αύξηση 5,9% καταγράφηκε στις αναδυόμενες οικονομίες της G20 (όπου οι μισθού συνέχισαν να αυξάνονται το 2022 και το 2023).
«Θετική εξέλιξη»
«Η επιστροφή στην αύξηση των πραγματικών μισθών είναι μια θετική εξέλιξη», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ Ζιλμπέρ Ουνγκμπό. «Ωστόσο», προσθέτει, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκατομμύρια εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους εξακολουθούν να υποφέρουν από την κρίση του κόστους ζωής [ακρίβεια] που διάβρωσε το βιοτικό τους επίπεδο και ότι οι μισθολογικές ανισότητες μεταξύ χωρών και στο εσωτερικό τους παραμένουν απαράδεκτες».
Η έκθεση παρατηρεί ότι από το 2000, οι μισθολογικές ανισότητες (η σύγκριση των πιο υψηλών με τους πιο χαμηλούς μισθούς) μειώθηκαν σε «περίπου τα δύο τρίτα των χωρών». Ανάλογα με το μέτρο που χρησιμοποιείται, η μείωση είναι από 0,5% έως 1,7% κατ΄έτος.
Παρά τη θετική αυτή τάση, «ισχυρές μισθολογικές ανισότητες επιμένουν σε χώρες σε όλο τον κόσμο», αναφέρει η ΔΟΕ.
Η έκθεση δείχνει πως, σε παγκόσμιο επίπεδο, «οι μισθοί του 10% των λιγότερο καλά αμειβόμενων εργαζομένων αντιστοιχούν μόλις στο 0,5% του παγκόσμιου μισθολογικού κόστους, ενώ οι μισθοί του 10% των καλύτερα αμειβόμενων αντιστοιχούν σχεδόν στο 38% του συνολικού μισθολογικού κόστους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ