Κεραμέως: Ο κατώτατος μισθός θα συνδέεται με την πραγματική οικονομία και δεν θα μπορεί να μειωθεί
Η διαδικασία θεσμοθέτησης του κατώτατου μισθού στη χώρα μας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως.
«Αυτό το οποίο συζητάμε είναι το πόσο και πώς θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός μετά το 2027», τόνισε η υπουργός σημειώνοντας ότι μέχρι το 2027 ο πρωθυπουργός έχει χαράξει τον οδικό χάρτη και έχει εξαγγείλει ότι ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ. «Αυτό, για να έχουμε μία τάξη μεγέθους, είναι 46% αύξησή από τα 650 ευρώ που παραλάβαμε το 2019» είπε.
Η κα Κεραμέως αναφέρθηκε στην σχετική ευρωπαϊκή οδηγία που υπάρχει αλλά και στο πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής η οποία για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού προτείνει τη χρήση ενός μαθηματικού τύπου ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη αφενός τις αυξήσεις στις τιμές, άρα όσο αυξάνονται οι τιμές τόσο θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, και ταυτόχρονα θα λαμβάνει υπόψη το πώς εξελίσσεται η οικονομία της χώρας μας. Όπως διευκρίνισε η ίδια, «όσο τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα τόσο θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός. Αν πηγαίνουν χειρότερα δεν μπορεί να μειωθεί και αυτό θα προβλέπεται ρητά και στο νομοθέτημα που θα κατέβει στη Βουλή».
Απαντώντας σε σχόλιο για τις αυξημένες τιμές στα αγαθά, η κα Κεραμέως αναφέρθηκε στις πολλές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας υπογραμμίζοντας πάντως ότι η αύξηση τιμών ανέρχεται σωρευτικά στο 16% και η αντίστοιχη αύξηση του κατώτατου μισθού ανέρχεται στο 28% σε σχέση με το 2019.
Η υπουργός τόνισε παράλληλα τη σημασία της προβλεψιμότητας ώστε εργαζόμενοι και εργοδότες να ξέρουν τί μέλλει γενέσθαι. «Η προβλεψιμότητα είναι ένα στοιχείο αυτού του μηχανισμού που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα» είπε, προσθέτοντας «πόσο σημαντικό είναι ο εργαζόμενος να κάνει τον οικογενειακό του προγραμματισμό, να ξέρει που βαδίζει. Είναι παρά πολύ σημαντικό να υπάρχει προβλεψιμότητα και να συνδέεται ο κατώτατος μισθός με την πραγματική οικονομία, να παρακολουθούμε την αύξηση των τιμών».
Η κα Κεραμέως εξήρε τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία διαλόγου που έχει ξεκινήσει για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. «Σήμερα ολοκληρώνεται αυτός ο πρώτος κύκλος, αλλά ο διάλογος συνεχίζεται. Αναμένουμε προτάσεις. Η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι την τελευταία ώρα που θα είμαστε στη Βουλή, θα δεχόμαστε προτάσεις για το πώς μπορούμε να κάνουμε αυτόν τον μηχανισμό καλύτερο».
Κεραμέως: Δυσκολία με το εξειδικευμένο προσωπικό
Αναφερόμενη στην ανεργία, δήλωσε ότι σήμερα υπάρχει ένα διαφορετικό ζήτημα σε σχέση με το 2019, όταν η ανεργία βρισκόταν στο 18%, με το ποσοστό αυτό να έχει μειωθεί περίπου κατά το ήμισυ, υποχωρώντας στις 9 μονάδες, σημειώνοντας ότι εντοπίζεται μία δυσκολία να βρεθεί εξειδικευμένο προσωπικό.
Όπως ανέφερε η υπουργός, σε αυτό το θέμα το Υπουργείο απαντά με μία σειρά στοχευμένων ενεργειών.
«Καλλιεργούμε δεξιότητες που είναι σε ζήτηση στην αγορά όπως πράσινες δεξιότητες, για τεχνικούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ψηφιακές δεξιότητες, για προγραμματιστές στον τομέα της πληροφορικής».
Επιπλέον, απαρίθμησε μία σειρά προγραμμάτων μαθητείας τα οποία υλοποιεί η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης για επαγγέλματα που είναι σε πολύ μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας, όπως οι τεχνικοί υδραυλικών και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, οι σεφ, οι ζαχαροπλάστες, επισημαίνοντας ότι η απορροφητικότητα σε αυτά τα επαγγέλματα βρίσκεται στο 100%.
«Όσοι αποφοιτούν από αυτές τις σχολές μαθητείας της ΔΥΠΑ έχουν εγγυημένα δουλειά» τόνισε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι πάνω από 7.300 ενδιαφερόμενοι επισκέφθηκαν την εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας» που οργάνωσε το Υπουργείο με τη ΔΥΠΑ το διήμερο 18 και 19 Οκτωβρίου στο Περιστέρι, όπου είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με 190 επιχειρήσεις που προσφέρουν θέσεις εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι 7.500 πολίτες έχουν ήδη βρει μία θέση εργασίας μέσα από τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις.
Επιπλέον, προανήγγειλε τη διοργάνωση ανάλογων εκδηλώσεων στο εξωτερικό, με τη συμμετοχή επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, «προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα Έλληνες του εξωτερικού, λαμπρά μυαλά που έφυγαν την εποχή της κρίσης και επιθυμούν να γυρίσουν αλλά δεν έχουν βρει την κατάλληλη επαγγελματική ευκαιρία» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο λειτουργεί ως «γέφυρα» μεταξύ ανθρώπων που ψάχνουν δουλειά και επιχειρήσεων που αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό.
«Έχουμε δώσει πρόσθετα κίνητρα για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού»
Επεσήμανε μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει δώσει πρόσθετα κίνητρα για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού, θεσπίζοντας νομοθετικό πλαίσιο βάσει του οποίου, όσοι επιλέξουν να επιστρέψουν στη χώρα υπόκεινται σε μειωμένη φορολογία εισοδήματος κατά 50% για τα πρώτα 7 χρόνια.
«Κατά τη διάρκεια της κρίσης έφυγαν λαμπρά μυαλά στο εξωτερικό, σε αναζήτηση μίας καλύτερης επαγγελματικής ζωής και ερχόμαστε εμείς τώρα, ως Υπουργείο Εργασίας, να αναδείξουμε ευκαιρίες. Το κάνουμε λοιπόν στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας στις 30 Νοεμβρίου και στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας εντός του Δεκεμβρίου» δήλωσε, εξηγώντας ότι οι συγκεκριμένες πόλεις επελέγησαν καθώς εκεί εντοπίζεται έντονο το ελληνικό στοιχείο.
«Ετοιμάζουμε μία μεγάλη δράση τον Απρίλιο του 2025 και στην Αγγλία, όπου και εκεί έχουμε πολλούς Έλληνες που θέλουν να γυρίσουν» είπε.
Ερωτηθείσα σχετικά με τις αυξήσεις στις συντάξεις, σημείωσε ότι θα δοθούν οριζόντια από την 1η Ιανουαρίου του 2025 από 2,2% έως 2,5% με το ακριβές ύψος της αύξησης να εξαρτάται από τα οικονομικά στοιχεία του Νοεμβρίου, καθώς καθορίζεται με μαθηματικό τύπο.
Διευκρίνισε δε ότι η αύξηση θα φανεί στις συντάξεις Ιανουαρίου που προκαταβάλλονται τον Δεκέμβριο.
Τέλος, επανέλαβε ότι επίκειται νομοθετική ρύθμιση που θα διορθώνει τη στρέβλωση που είχε παρατηρηθεί στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, όπου ορισμένος αριθμός συνταξιούχων έβλεπε μείωση στη σύνταξή του, αντί αύξησης, λόγω αλλαγής κλίμακας.
«Αυτό που πάμε να διορθώσουμε με τον κ. Τσακλόγλου είναι να μην υφίσταται κάποιος μείωση επειδή δίνουμε αύξηση».