Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να σας κοστίσει σε μια συνέντευξη για δουλειά

Φωτογραφία: Shutterstock

Όπως πολλοί διευθυντές προσλήψεων, η Adriane Schwager αρέσκεται να ρωτά τους υποψηφίους για τις φορές που στην καριέρα τους έχουν κάνει κάποιο λάθος.

Συνήθως, αυτό γίνεται για να πάρουν μια ιδέα για το πώς χειρίζονται αγχωτικές καταστάσεις και πώς μαθαίνουν από προηγούμενα λάθη.

Για τη Schwager, τη διευθύνουσα σύμβουλο και συνιδρύτρια της πλατφόρμας προσλήψεων GrowthAssistant με 20 χρόνια εμπειρίας στις προσλήψεις, η απάντηση μπορεί να αποκαλύψει μια μεγάλη κόκκινη σημαία.

Ακούγοντας την απάντηση, η Schwager λέει στο CNBC Make It ότι προσπαθεί να εκτιμήσει αν το άτομο μπορεί να παραδεχτεί το λάθος του ή αν φαίνεται ότι το κάνει να φαίνεται ότι φταίει κάποιος άλλος.

Πάρτε ένα παράδειγμα όπου κάποιος ξέχασε να στείλει κάτι σημαντικό στο λογιστήριο και αυτό κόστισε στην επιχείρηση 250.000 δολάρια, αναφέρει. Αν ο υποψήφιος συζητάει πώς το «ατύχημα» ήταν αποτέλεσμα του ότι κάποιος άλλος δεν του έστειλε τις σωστές πληροφορίες ή ο προϊστάμενός του δεν βοήθησε στην παροχή εποπτείας, «και μετατρέπεται σε σφάλμα κάποιου άλλου, αυτό μου δείχνει ότι έχει χαμηλή υπευθυνότητα»,τονίζει η Schwager.

Ποια είναι η σωστή απάντηση

Από την άλλη πλευρά, λέει, μια καλύτερη απάντηση θα μπορούσε να είναι: «Μια φορά δεν έστειλα κάτι στο λογιστήριο και μας κόστισε 250.000 δολάρια. Νόμιζα ότι θα έχανα τη δουλειά μου. Έτσι δημιούργησα αμέσως μια υπενθύμιση ημερολογίου, ώστε να το στέλνω στο λογιστήριο κάθε Τρίτη».

«Πιστεύω ότι όλες οι καταστάσεις συν-δημιουργούνται και όλοι μας παίζουμε ρόλο σε κάποια από αυτές τις αποτυχίες», επισημαίνει η Schwager. «Μια εταιρεία αποτυγχάνει, το τμήμα σας αποτυγχάνει - ακόμη και αν δεν διευθύνετε αυτό το τμήμα, εξακολουθείτε να παίζετε ρόλο σε αυτό. Αυτό δεν σας κάνει καλούς ή κακούς. Απλά είναι έτσι. Οπότε να έχετε επίγνωση της συμμετοχής σας σε αυτό το αποτέλεσμα και να είστε σε θέση να μιλήσετε για το μάθημα που αποκομίσατε από αυτό», προσθέτει.

Τελικά, λέει η Schwager, «χρειάζομαι κάποιον που έχει αυτή τη συναίσθηση του πώς συμμετείχε στο αποτέλεσμα».

Χαμηλή υπευθυνότητα

Μερικές φορές, μπορεί επίσης να καταλάβει αν ένας υποψήφιος έχει χαμηλή υπευθυνότητα με βάση τον τρόπο με τον οποίο περιγράφει τους λόγους για τους οποίους έφυγε από την προηγούμενη δουλειά του.

Για παράδειγμα, αν κάποιος λέει «έφυγα επειδή ο διευθυντής μου τα είχε βάλει μαζί μου» ή «δεν είχα καλή διαχείριση», η Schwager λέει ότι θέλει να ακούσει αν ο υποψήφιος προσπάθησε να αναλάβει την ευθύνη και να διαχειριστεί την κατάσταση.

Ή, αν έχει εξουθενωθεί σε προηγούμενη δουλειά, η Schwager θέλει να μάθει αν έμαθε από την κατάσταση να εντοπίζει τα μοτίβα εξουθένωσής του, αν μπορεί να τα επικοινωνήσει σε ένα αφεντικό ή σε συναδέλφους και αν έχει αποκτήσει στρατηγικές για να τα αντιμετωπίσει: «Το αναγνώρισαν, έμαθαν από αυτό και εφάρμοσαν αυτές τις αλλαγές στις εμπειρίες τους», καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ