Εργασία: Πώς μπορείτε να ελέγξετε αν οι εργοδότες σας «παρακολουθούν»

NEWSROOM
Εργοδότης, εργαζόμενοι
Φωτογραφία: Shutterstock

Στο εργασιακό περιβάλλον, είναι πολύ πιθανό οι εργοδότες να έχουν πρόσβαση είτε στα εταιρικά τηλέφωνα, είτε στους υπολογιστές.

Οι εταιρείες διαθέτουν όλο και περισσότερους τρόπους για να παρακολουθούν τους εργαζομένους. Μπορούν να συλλέγουν λεπτομέρειες από κοινές εφαρμογές στον χώρο εργασίας και να χρησιμοποιούν ειδικό λογισμικό παρακολούθησης για να βλέπουν τι συμβαίνει στο WiFi της εταιρείας.

Ο στόχος μπορεί να είναι η προστασία ευαίσθητων πληροφοριών της εταιρείας ή η παρακολούθηση της απόδοσης των εργαζομένων, όμως υπάρχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων.

«Η διαφάνεια είναι ελάχιστη», δήλωσε η Hayley Tsukayama, αναπληρώτρια διευθύντρια νομοθετικού ακτιβισμού στην ομάδα ψηφιακών δικαιωμάτων Electronic Frontier Foundation (EFF). «Ακόμα και το να καταλάβεις τι υπάρχει στον υπολογιστή σου μπορεί να είναι ένα τεράστιο βήμα για να καταλάβεις πώς θέλεις να το αντιμετωπίσεις».

Αν και δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος για να γνωρίζετε αν σας παρακολουθούν, ορισμένες κινήσεις θα μπορούσαν να σας παρέχουν κάποιες πληροφορίες, σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα προστασίας της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας.

Ενημερωθείτε ποια τεχνολογία είναι πιο επικίνδυνη

Διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να καταγράφονται οι δραστηριότητές σας αν χρησιμοποιείτε συσκευή που σας έχει παραχωρηθεί από την εταιρεία, της οποίας η απόρρητη χρήση είναι σχεδόν μηδενική και τελικά θα επιστρέψει στον εργοδότη σας, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Θα μπορούσατε επίσης να εκτεθείτε αν κατεβάσατε λογισμικό της εργασίας σε προσωπική σας συσκευή ή αν χρησιμοποιείτε τα δίκτυά της. Για να είστε ασφαλείς, κάντε αυτούς τους ελέγχους σε κάθε συσκευή ή δίκτυο που χρησιμοποιείτε για την εργασία σας.

Ελέγξτε τις συσκευές σας για λογισμικό εντοπισμού

Υπάρχουν μερικές ρυθμίσεις στα smartphones και τους υπολογιστές σας που μπορεί να επιτρέπουν στην εργασία σας να σας παρακολουθεί εξ αποστάσεως.

Ελέγξτε αν η συσκευή σας έχει εγκατεστημένο λογισμικό διαχείρισης κινητών συσκευών, ή MDM. Αυτό επιτρέπει στον εργοδότη σας να παρακολουθεί εξ αποστάσεως τις δραστηριότητές σας και να παίρνει τον έλεγχο των συσκευών. Σε ένα iPhone, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις → Γενικά → VPN → Διαχείριση συσκευών. Θα πρέπει να δείτε ένα προφίλ που αναφέρεται εάν ο εργοδότης σας χρησιμοποιεί το λογισμικό.

Σε περιβάλλον Android, αναζητήστε της ρύθμιση που ονομάζεται Device Admin Apps (το όνομα της ρύθμισης μπορεί να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με τη συσκευή σας). Σε φορητό υπολογιστή με Windows, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις → Λογαριασμοί → Πρόσβαση στην εργασία ή στο σχολείο. Στα Mac βρίσκεται στην ενότητα Απόρρητο και ασφάλεια → Προφίλ.

Αν στη συσκευή σας είναι εγκατεστημένο λογισμικό διαχείρισης κινητών συσκευών, θα το δείτε στην καρτέλα VPN & Διαχείριση συσκευών στις ρυθμίσεις του iPhone.

Ένας άλλος τρόπος για να ελέγξετε για λογισμικό που χρησιμοποιούν οι εργοδότες, είναι να ελέγξετε τι εκτελείται στο παρασκήνιο στο φορητό σας υπολογιστή, ελέγχοντας τον διαχειριστή εργασιών ή την οθόνη δραστηριοτήτων, επισημαίνει η Tsukayama. Για γρήγορη πρόσβαση στους υπολογιστές, πατήστε Ctrl + Alt + Delete. Σε Mac, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στην οθόνη δραστηριότητας κάνοντας κλικ στο Utilities στο φάκελο apps. Μετακινηθείτε στη λίστα των εφαρμογών που εκτελούνται και αναζητήστε στο Google όσες δεν αναγνωρίζετε.

Ψάξτε για τις ρυθμίσεις απομακρυσμένης κοινής χρήσης, οι οποίες θα επιτρέπουν στον εργοδότη σας να ελέγχει εξ αποστάσεως τη συσκευή σας, συμπεριλαμβανομένου του μικροφώνου και της κάμερας, συμβουλεύουν οι ερευνητές Diana Freed, συνεργάτης στο Berkman Klein Center for Internet and Society στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και Julio Poveda, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Στους υπολογιστές Mac, βρίσκεται στις Ρυθμίσεις συστήματος → Γενικά → Κοινή χρήση. Στα Windows, βρίσκεται κάτω από τις Ρυθμίσεις → Σύστημα.

Τέλος, ελέγξτε αν είστε ο λογαριασμός που διαχειρίζεται τη συσκευή σας. Στην εκκίνηση μπορεί να σας ζητηθεί να συνδεθείτε ως διαφορετικός χρήστης από τον διαχειριστή ή ο υπολογιστής σας μπορεί να σας ζητήσει κωδικό πρόσβασης διαχειριστή κάθε φορά που προσπαθείτε να κατεβάσετε μια εφαρμογή. Αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει ότι ο εργοδότης σας έχει τον έλεγχο της συσκευής σας, σημειώνει η Tsukayama.

Ελέγξτε τα πρόσθετα και τις εφαρμογές σας

Στο Google Chrome, οι χρήστες μπορούν να ελέγξουν τα πρόσθετα που είναι εγκατεστημένα στα προγράμματα περιήγησής τους κάνοντας κλικ στο κομμάτι του παζλ στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης.

Δεν είναι μόνο οι κρυφές εφαρμογές και ρυθμίσεις που σας παρακολουθούν. Ελέγξτε όλες τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στον φορητό σας υπολογιστή και ερευνήστε όσες δεν γνωρίζετε . Ποιες σας ζητούν τακτικά να εγκαταστήσετε ενημερώσεις; Γνωρίζετε τι κάνουν αυτές οι εφαρμογές; Σας ζητήθηκε ποτέ να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή για την αντιμετώπιση προβλημάτων με το τμήμα πληροφορικής σας;

«Να είστε περίεργοι», συμβουλεύει η Tsukayama. «Αναζητήστε επίσης το υλικό μάρκετινγκ για την εφαρμογή που βρίσκετε. Συχνά θα αναφέρουν, ως χαρακτηριστικά, τα πράγματα που μπορούν να κάνουν».

Ελέγξτε τα πρόσθετα του προγράμματος περιήγησης σας, συνιστά ο Mark Ostrowski, επικεφαλής μηχανικός στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας Check Point Software Technologies. Εάν έχετε πρόσθετα του προγράμματος περιήγησης που αποτελούν μέρος των εργαλείων ασφαλείας της εταιρείας σας, πιθανότατα θα ταιριάξουν, πρόσθεσε. Ένα αναδυόμενο παράθυρο μπορεί να σας προειδοποιεί να μην τοποθετείτε πληροφορίες για ασθενείς στο ChatGPT, για παράδειγμα. Ή μπορεί να λέει ότι ελέγχει τα αρχεία που κατεβάζετε για κακόβουλο περιεχόμενο.

Ενώ αυτά τα πρόσθετα παρακολουθούν συνήθως για θέματα ασφαλείας, πράγματα όπως κακόβουλο λογισμικό ή την απελευθέρωση ευαίσθητων δεδομένων, μπορούν επίσης να παρακολουθούν τις συνήθειες των χρηστών. Αν η εταιρεία αποφασίσει να σας ελέγξει, μπορεί να δει ότι περνάτε τη μισή μέρα σας για αγορές στο Amazon, τονίζει ο Ostrowski.

Επίσης, αποφύγετε να κατεβάζετε προσωπικά πρόσθετα στο ίδιο πρόγραμμα περιήγησης, πρόσθεσε. Μην κατεβάζετε το πρόσθετο της ιστοσελίδας της Garmin στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome που σας παρέχει η εταιρεία σας, αν δεν θέλετε ο εργοδότης σας να έχει πρόσβαση στις δραστηριότητες της προπόνησής σας.

Κατανοήστε το δίκτυό σας

Στους υπολογιστές Apple, οι χρήστες μπορούν να ελέγξουν ποιο WiFi χρησιμοποιούν, πηγαίνοντας στο λογότυπο της Apple στην επάνω αριστερή πλευρά της οθόνης τους και κάνοντας κλικ στην επιλογή Ρυθμίσεις συστήματος.

Η χρήση του WiFi ή του εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN) της εταιρείας σας μπορεί επίσης να σας εκθέσει.

Ακόμη και αν βρίσκεστε σε μια προσωπική συσκευή σε ένα δίκτυο εργασίας, ο εργοδότης σας μπορεί να είναι σε θέση να δει τις δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των μηνυμάτων, της περιήγησης στο διαδίκτυο και των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τον Ostrowski.

Οποιαδήποτε κίνηση που περνάει μέσα από ένα εταιρικό VPN, το οποίο οι εταιρείες χρησιμοποιούν συχνά για λόγους ασφαλείας, μπορεί επίσης δυνητικά να παρακολουθείται, δήλωσαν οι Freed και Poveda. Χρησιμοποιήστε το προσωπικό σας hotspot μέσω εταιρικών συνδέσεων για προσωπικές δραστηριότητες.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα προσωπικό VPN σε έναν προσωπικό φορητό υπολογιστή χωρίς εταιρικό λογισμικό στο WiFi της εργασίας, σύμφωνα με τον ίδιο.

Μην εμπιστεύεστε τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε για τη δουλειά

Πολλά από όσα κάνετε συλλέγονται από τις εφαρμογές του χώρου εργασίας σας. Ακόμη και αν δεν χρησιμοποιείτε συσκευές ή δίκτυα της εταιρείας, ο εργοδότης σας μπορεί να είναι σε θέση να αντιληφθεί τι πληκτρολογείτε, τι αναζητάτε ή τι λέτε.

Εργαλεία όπως το Microsoft Office, το Slack, το Google Workplace και το Zoom συχνά παρακολουθούν τη δραστηριότητα των χρηστών για λόγους ασφάλειας, προστασίας ή συμμόρφωσης. Όμως επιτρέπουν επίσης σε λογαριασμούς διαχειριστών (δηλαδή του εργοδότη σας) να ανακτούν πληροφορίες σε ορισμένες περιπτώσεις.

«Αν εγώ [ο εργοδότης] θέλω να δω το περιεχόμενο των μέιλ που στέλνετε μέσω του εταιρικού λογαριασμού, αυτό μπορεί να γίνει σήμερα απευθείας μεταξύ του [παρόχου λογισμικού] και της ομάδας ασφαλείας της εταιρείας. Δεν υπάρχει τρόπος να το δει αυτό ο εργαζόμενος», εξηγεί ο ο Ostrowski.

Κάτι που σημαίνει ότι ο εργοδότης σας μπορεί να είναι σε θέση να δει ένα email που στείλατε στον γιατρό σας ή ένα μήνυμα στον συνάδελφό σας που επικρίνει το αφεντικό σας. Θα μπορούσε να δει πόσες συσκέψεις παρακολουθήσατε και αν είχατε ενεργοποιημένη την κάμερα ή το μικρόφωνο κατά τη διάρκειά τους.

Έρχονται νέες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να προσφέρουν στις εταιρείες νέες, πιο ενδελεχείς ευκαιρίες παρακολούθησης στο μέλλον.

Η πλειοψηφία των Αμερικανών αντιτίθεται στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την αξιολόγηση της απόδοσης (39%), την παρακολούθηση του τι κάνουν οι άνθρωποι στους υπολογιστές τους (51%) και αν οι εργαζόμενοι βρίσκονται στα γραφεία τους (56%), σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center.

Έχετε γνώση για τα δικαιώματά σας

«Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πολλά νομικά δικαιώματα», αναφέρει ηTsukayama. «Επομένως, δεν υπάρχει πολύς χώρος για να αντιδράσουν».

Τι μπορείτε να κάνετε; Επανεξετάστε τις πολιτικές στο χώρο εργασίας. Δεν αποκαλύπτουν όλοι οι εργοδότες την επιτήρηση που χρησιμοποιούν, όμως μερικοί το κάνουν, δήλωσε η Tsukayama. Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε απευθείας το τμήμα πληροφορικής.

Η καλύτερη προστασία; Κρατήστε τα προσωπικά και τα εργασιακά σας δεδομένα χωριστά. Αν ανησυχείτε ότι ο εργοδότης σας θα δει τις φωτογραφίες σας, τις ευαίσθητες ιατρικές πληροφορίες ή τα ερωτικά μηνύματα προς τον σύντροφό σας, κρατήστε τα μακριά από τις συσκευές που χρησιμοποιείτε για τη δουλειά, αν είναι δυνατόν. Ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχετε μαζί σας δύο τηλέφωνα.

«Από τη στιγμή που βγάζετε περιεχόμενο προς τα έξω, απλά υποθέστε ότι μπορεί να το δουν», καταλήγει ο Ostrowski.

ΣΧΕΤΙΚΑ