Βιογραφικά: Ποια λάθη πρέπει να αποφεύγονται όταν συντάσσονται με τη βοήθεια του ChatGPT
«Το τελικό κείμενο θα πρέπει να συνεχίζετε να το επεξεργάζεστε και να το τροποποιείτε εσείς, επειδή μόνο εσείς γνωρίζετε καλύτερα την καριέρα σας».
Η συγγραφή ενός βιογραφικού μερικές φορές καταντάει μια κουραστική διαδικασία. Πρέπει να διαβάσετε την περιγραφή του ρόλου για να δείτε τι ζητάει ο εργοδότης. Πρέπει να απαριθμήσετε τις προηγούμενες θέσεις εργασίας, να παρέχετε στοιχεία που να αντικατοπτρίζουν την εμπειρία σας και να αποδεικνύουν ότι κάνετε για τη συγκεκριμένη δουλειά. Επίσης, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν γραμματικά και ορθογραφικά λάθη.
Με την έλευση τεχνολογιών όπως το ChatGPT και το Microsoft Copilot, πολλοί άνθρωποι στηρίζονται στη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη για να γράψουν εξ ολοκλήρου το βιογραφικό τους. Υπάρχουν οφέλη από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η βοήθεια στην οργάνωση της εργασιακής σας εμπειρίας. Όμως υπάρχουν επίσης συμβουλές που κάνουν τη σύνταξη βιογραφικού με τεχνητή νοημοσύνη να φαίνεται σαν να «ρίχνετε μια περιγραφή στην ΤΝ και να βγάζετε το τέλειο αποτέλεσμα», λέει η σύμβουλος εργασίας Phoebe Gavin.
«Δεν λειτουργεί έτσι», λέει η ίδια. Στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις προοπτικές για την πρόσληψή σας.
Δείχνουν όλα ίδια
Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη συλλέγει στοιχεία από το διαδίκτυο για να φτιάξει ό,τι έχει της ζητηθεί. Αν ζητήσετε ένα «βιογραφικό για μια θέση σε τμήμα μάρκετινγκ», για παράδειγμα, θα δημιουργήσει κάτι που θα βασίζεται σε οποιεσδήποτε περιγραφές θέσεων εργασίας μάρκετινγκ ή τα αντίστοιχα βιογραφικά που θα ξεσκαρτάρει από το διαδίκτυο.
Μπορείτε να προσαρμόσετε την ερώτησή σας δίνοντάς της συγκεκριμένο περιεχόμενο. Εντούτοις, αν το μόνο που κάνατε για να φτιάξετε το βιογραφικό που θα στείλετε σε έναν εργοδότη είναι να βάλατε την περιγραφή της θέσης εργασίας και να ζητήσετε από το ChatGPT να δημιουργήσει ένα βιογραφικό που να ταιριάζει με τη θέση αυτή, «μπορεί να καταλήξετε με ένα πολύ γενικό και πανομοιότυπο βιογραφικό», υποστηρίζει ο James Hudson, στέλεχος ανθρώπινου δυναμικού που έχει διευθύνει τμήματα σε πολυεθνικές εταιρείες όπως η Nike.
Η Gavin έχει διαπιστώσει πώς συμβαίνει αυτό στην πράξη. Οι υπεύθυνοι και οι διευθυντές προσλήψεων που βλέπουν εκατοντάδες βιογραφικά λένε ότι κατά καιρούς «100 από αυτά μοιάζουν ακριβώς ίδια, επειδή όλα χρησιμοποιούν την ίδια αναζήτηση στο ChatGPT», συμπληρώνει. Αποτέλεσμα, αποκλείουν αυτούς τους υποψηφίους.
Χάνετε το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα
Υπάρχουν και άλλα προβλήματα με το να αφήνετε την τεχνητή νοημοσύνη να συντάξει το βιογραφικό σας.
Η δουλειά του βιογραφικού σας είναι να αφηγείται «τη μοναδική διαδρομή της καριέρας σας με έναν συναρπαστικό τρόπο», σύμφωνα με τη Hudson. Αν δεν χρησιμοποιείτε επίσης το υπόβαθρό σας στο ChatGPT ή δεν επεξεργάζεστε ό,τι αυτό σας παρουσιάζει με τα σημαντικότερα σημεία της καριέρας σας, δεν πρόκειται να πάρετε κάτι που να είναι και συγκεκριμένο και να σας αναδεικνύει πραγματικά. Μόνο εσείς ξέρετε ότι ξεπεράσατε τους στόχους για τις πωλήσεις κατά 30% ή αυξήσατε την επισκεψιμότητα μιας ιστοσελίδας κατά 50%. Μόνο εσείς θα μπορούσατε να το προσθέσετε αυτό.
«Χάνετε το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα» όταν δεν συμπεριλάβετε εσείς οι ίδιοι αυτές τις λεπτομέρειες, προσθέτει ο Hudson.
Μπορεί επίσης να φαίνεται σαν να στέλνετε ένα ψεύτικο βιογραφικό σημείωμα. Όταν οι υπεύθυνοι προσλήψεων βλέπουν το ίδιο βιογραφικό ξανά και ξανά, «στην πραγματικότητα θεωρούν ότι είναι ψεύτικα. Νομίζουν ότι δεν είναι αληθινά, επειδή υποθέτουν κατά κάποιο τρόπο ότι το άτομο γράφει απλώς ό,τι πρέπει για να τον προσέξουν», υπογραμμίζει η Gavin.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε καθόλου την ΤΝ όταν συντάσσετε το βιογραφικό σας.
«Χρησιμοποιήστε την ΤΝ ως εργαλείο στην εργαλειοθήκη σας», αναφέρει ο Hudson. Είναι εντάξει να την αφήσετε να φτιάξει ένα πρώτο προσχέδιο του βιογραφικού σας, όμως «το τελικό κείμενο θα πρέπει να συνεχίζετε να το επεξεργάζεστε και να το τροποποιείτε εσείς, επειδή μόνο εσείς γνωρίζετε καλύτερα την καριέρα σας».