Ο «χάρτης» του κατώτατου μισθού στην Ευρώπη

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ανεβασμένη η Ελλάδα αλλά παραμένει στην 3η κατηγορία - Προς το 5% η νέα αύξηση από την 1η Απριλίου.

Πιο γρήγορα θα «τρέξει» και φέτος η διαδικασία της διαβούλευσης, που θα καταλήξει στην περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα πολύ πριν από το καλοκαίρι. Αυτήν τη στιγμή, ως επικρατέστερο σενάριο θεωρείται μια αναπροσαρμογή στα επίπεδα του 5%, κάτι που θα οδηγήσει τον κατώτατο μισθό στα 820 ευρώ.

Η λογική είναι ότι μια τέτοια αύξηση καλύπτει τις απώλειες από τις πληθωριστικές πιέσεις, ωστόσο δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς τις πιέσεις που ασκούνται έντονα σε όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, για αυτοσυγκράτηση στις μισθολογικές αυξήσεις σε όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε να αποτραπεί ένα πληθωριστικό σπιράλ.  

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας «φρέναρε» τη σύγκλιση του κατώτατου μισθού στη χώρα μας, με το μέσο όρο της Ευρώπης. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, παρά τις αυξήσεις των τελευταίων ετών (μέχρι το 2019 ο κατώτατος ήταν “κολλημένος” στα 650 ευρώ), σωρευτικά η αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2014 ως σήμερα είναι μικρότερη από 3%. Αποτέλεσμα; Η Ελλάδα παραμένει στην 3η κατηγορία της Ευρώπης, με ονομαστικό κατώτατο μισθό 910 ευρώ (σε 12μηνη βάση)

Την 1η Ιανουαρίου, 22 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ είχαν εθνικό κατώτατο μισθό, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου (από την 1η Ιανουαρίου 2023). Οι χώρες της ΕΕ που δεν είχαν εθνικό κατώτατο μισθό ήταν: Δανία, Ιταλία, Αυστρία, Φινλανδία και Σουηδία. Οι μηνιαίοι κατώτατοι μισθοί διαφέρουν σημαντικά στα κράτη- μέλη, από 477 ευρώ στη Βουλγαρία έως 2.571 ευρώ στο Λουξεμβούργο.

Ομάδα 1, με εθνικό κατώτατο μισθό άνω των 1.500 ευρώ μηνιαίως. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει: Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Κάτω Χώρες, Γερμανία, Βέλγιο και Γαλλία. Οι εθνικοί κατώτατοι μισθοί τους κυμαίνονταν από 1.767 ευρώ στη Γαλλία έως 2.571 ευρώ στο Λουξεμβούργο. 

Ομάδα 2, με εθνικό κατώτατο μισθό άνω των 1.000 ευρώ και κάτω των 1.500 ευρώ μηνιαίως. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει: Ισπανία και Σλοβενία. Οι εθνικοί κατώτατοι μισθοί τους ήταν 1.254 ευρώ στη Σλοβενία και 1.323 ευρώ στην Ισπανία. 

Ομάδα 3, με εθνικό κατώτατο μισθό ίσο ή χαμηλότερο από 1.000 ευρώ μηνιαίως. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει: Κύπρο, Πολωνία, Πορτογαλία, Μάλτα, Λιθουανία, Ελλάδα, Κροατία, Εσθονία, Τσεχία, Σλοβακία, Λετονία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Βουλγαρία. Οι εθνικοί κατώτατοι μισθοί τους κυμαίνονταν από 477 ευρώ στη Βουλγαρία έως 1.000 ευρώ στην Κύπρο. 

Ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης μεταξύ Ιανουαρίου 2014 και Ιανουαρίου 2024 ήταν υψηλότερος στη Ρουμανία (+13,3%) και ακολουθούν η Λιθουανία (+12,3%), η Βουλγαρία (+10,6%), η Τσεχία (+9,4%) και η Πολωνία (+9,2%). Οι χαμηλότεροι μέσοι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ καταγράφηκαν στη Γαλλία (+2%), τη Μάλτα (+2,6%), το Βέλγιο και την Ελλάδα (αμφότερες +2,9%), καθώς και το Λουξεμβούργο (+3%).

Η εικόνα διαφοροποιείται αν η σύγκριση των κατώτατων μισθών γίνει σε πραγματική και όχι ονομαστική βάση, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψιν την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού σε κάθε χώρα.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Eurostat, ο κατώτατος μισθός των 910 ευρώ γίνεται 1.031 ευρώ σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης κι έτσι η Ελλάδα «μετακομίζει» στη 2η κατηγορία, μαζί με τις Λιθουανία, Κροατία, Ρουμανία, Κύπρο, Πορτογαλία, Μάλτα και Ουγγαρία, όπου ο κατώτατος μισθός κυμαίνεται από 1.000 ως 1.250 Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης. Ακόμα κι έτσι, διατηρείται στη 15η θέση της συνολικής κατάταξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ