Εφραίμογλου: Το πρόβλημα της εξεύρεσης εργατικού δυναμικού επιδεινώνεται
Το μεταναστευτικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του χθεσινού διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ, παρουσία της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κας Σοφίας Βούλτεψη.
Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, σημείωσε ότι οι πόλεμοι και οι εμφύλιες συρράξεις - αλλά και η κλιματική αλλαγή και η επισιτιστική κρίση - δημιουργούν τις συνθήκες για εκρηκτική αύξηση των μεταναστευτικών ροών.
«Πάγια θέση του επιμελητηρίου μας» τόνισε η κυρία Εφραίμογλου «είναι ότι η Ευρώπη οφείλει να καταλήξει σε μια συνολική, δίκαιη πολιτική, με γνώμονα τις αρχές της συνοχής και της αλληλεγγύης. Μια πολιτική που θα στηρίζεται στις ευρωπαϊκές ανθρωπιστικές αρχές και ταυτόχρονα θα σέβεται την ανάγκη των ευρωπαϊκών κοινωνιών για ασφάλεια και ισορροπία. Η Ελλάδα, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, έχει επωμιστεί δυσανάλογα μεγάλο μέρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού. Καλείται να προστατεύσει τα σύνορά της απέναντι σε προσπάθειες εργαλειοποίησης των προσφύγων και μεταναστών και ταυτόχρονα να υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο».
Η πρόεδρος συνέχισε τονίζοντας την κρισιμότητα των πολιτικών ένταξης. Για λόγους ασφάλειας των ίδιων των μεταναστών όσο και των τοπικών κοινωνιών ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την περιθωριοποίηση, τη ριζοσπαστικοποίηση και την εγκληματικότητα. Σήμερα, όμως, αποκτά και μια πρόσθετη σημαντική διάσταση, που αφορά την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.
«Το πρόβλημα της εξεύρεσης εργατικού δυναμικού στη χώρα επιδεινώνεται σταθερά τα τελευταία τρία χρόνια. Και αγγίζει νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, το λιανικό εμπόριο, οι κατασκευές, ο πρωτογενής τομέας, αλλά και η βιομηχανία και οι υπηρεσίες. Η μετάκληση εργαζομένων από τρίτες χώρες είναι μία από τις λύσεις που εφαρμόζονται, ωστόσο φαίνεται μέχρι τώρα ότι δεν αρκεί. Μέχρι το καλοκαίρι είχαμε σχεδόν 400.000 αιτήματα προς το υπουργείο Εργασίας για κάλυψη κενών θέσεων εργασίας από ξένους. Οι εγκρίσεις για την εισαγωγή εργαζομένων έφτασαν τις 168.000, δηλαδή μόλις το 40% των αιτημάτων. Είναι σκόπιμο να εξετάσουμε σοβαρά την αξιοποίηση των αναγνωρισμένων προσφύγων που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, εντός ή εκτός των δομών φιλοξενίας».
Τέλος, η κυρία Εφραίμογλου αναφέρθηκε σε μελέτες οι οποίες δείχνουν ότι, με την κατάλληλη υποστήριξη, οι πρόσφυγες μπορούν να προσθέσουν αξία στις επιχειρήσεις. Η ένταξή τους μπορεί να αποφέρει οφέλη σε όλους: στους ίδιους, στις επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση σε προσωπικό με δεξιότητες, στην οικονομία και στην κοινωνία. «Γνωρίζουμε ότι το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου υλοποιεί ήδη σχετικές δράσεις. Ως ΕΒΕΑ, έχουμε κάθε πρόθεση να στηρίξουμε με κάθε τρόπο αυτή την προσπάθεια» είπε, κλείνοντας την ομιλία της.
Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Ήταν για μένα μεγάλη χαρά και τιμή ότι μου δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσω ενώπιον του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ τις μεγάλες προκλήσεις του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Ένα κορυφαίο, παγκόσμιο θέμα το οποίο φουντώνει κάθε φορά που ξεσπά ένας νέος πόλεμος και του οποίου η αντιμετώπιση συνδέεται άμεσα με τη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας και εθνικής ασφάλειας. Η ενταξιακή διαδικασία, που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο μου, κατέχει σημαντική θέση τόσο για ανθρωπιστικούς λόγους, όσο και για εκπαιδευτικούς με σκοπό και την επαγγελματική κατάρτιση και εργασία σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσα στην ανάγκη συνεργασίας με τις ελληνικές επιχειρήσεις, προκειμένου να εξασφαλίζουμε την τόσο αναγκαία για την οικονομική και επιχειρηματική ζωή κοινωνική ειρήνη. Πολλές ευχαριστίες στη φίλη πρόεδρο Σοφία Εφραίμογλου και σε όλα τα μέλη του Δ.Σ».
Η υφυπουργός πρότεινε στη διοίκηση του ΕΒΕΑ να βάλουν από κοινού τα θεμέλια για τη δημιουργία μιας task force, που θα στοχεύει στην αποτροπή της ριζοσπαστικοποίησης, στην ένταξη και στην ασφάλεια για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.