Εμφανίσθηκαν... μνηστήρες για assets Νηρέα - Σελόντα

Φωτο: Shutterstock

Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένεται να αρχίσουν οι συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των εταιρειών του υπό σύσταση επιχειρηματικού ομίλου Νηρέα - Σελόντα - Ανδρομέδα με τους ενδιαφερόμενους για την εξαγορά των υπό πώληση περιουσιακών στοιχείων των δύο εισηγμένων ιχθυοκαλλιεργειών.

Παράλληλα θα ενεργοποιηθεί το Virtual Data Room (VDR) όπου θα αναρτηθούν όλα τα εμπιστευτικά έγγραφα της σχετικής διαδικασίας στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης της πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Χθες και οι δύο εταιρείες (Σελόντα και Νηρεύς) ανακοίνωσαν ότι ορίστηκε επιβλέπων εντολοδόχος (monitoring trustee), ο οποίος θα είναι ανεξάρτητο μέρος, με σκοπό να ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων σύμφωνα με τους όρους που έθεσε η Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως αναφέρεται στις σχετικές ανακοινώσεις των δύο εταιρειών την εντολή έλαβαν οι Lazard Freres SAS, PricewaterhouseCoopers και Alvarez & Marsal και η Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη, για να παρακολουθούν την οργάνωση της διαδικασίας και τη λήψη των απαραίτητων προπαρασκευαστικών ενεργειών.

Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τρεις ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη δηλώσει το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση των προς πώληση assets, ενώ δεν αποκλείεται μέσα στις 20-25 επόμενες μέρες να ενισχυθεί το ενδιαφέρον και νέων επενδυτών.

Σε ο,τι αφορά στους τρεις που έχουν ήδη μπει στην κούρσα της διεκδίκησης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περιλαμβάνουν το fund Diorasis, τον καναδικό όμιλο υδατοκαλλιεργειών Cooke, αλλά και τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς.

Ο χρόνος εύρεσης αγοραστών και ολοκλήρωσης των πωλήσεων θα κρίνει και τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του project Nemo, όπως έχει ονομαστεί, ώστε οι τράπεζες να αποδεσμευτούν από το 79,62% της Σελόντα και το 74,34% της Νηρεύς.

Μετά και την κάλυψη των αιρέσεων που έχει θέσει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται να τρέξει και το μετοχικό ζήτημα, το οποίο αφορά στην υποβολή Δημοσίων Προτάσεων των νέων αγοραστών προς τους μετόχους μειοψηφίας των δύο εταιρειών.

Η προσδοκία των εμπλεκομένων είναι όλο το project να ολοκληρωθεί εντός του έτους, ωστόσο κάτι τέτοιο απαιτεί ένα αγώνα δρόμου, καθώς οι σχετικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Σε κάθε περίπτωση, με βάση την απόφαση της Ευρωπαικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την επιφύλαξη διορθωτικών μέτρων, θα πρέπει εντός συγκεκριμένου χρόνου (6 μήνες με περιθώριο 6 ακόμη μηνών) να ολοκληρωθούν οι εκποιήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η διαγωνιστική διαδικασία για την εκποίηση ιχθυοτροφείων που παράγουν 10.000 τόνους μεσογειακών ιχθύων μαζί με τα σχετικά συσκευαστήρια ίδιας δυναμικότητας και εκκολαπτήρια που παράγουν 50 εκατ. τεμάχια γόνου των εταιρειών Σελόντα και Νηρεύς επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να μειωθούν τα μερίδια αγοράς του νέου ομίλου και να μην επηρεαστεί ο υγιής ανταγωνισμός.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εκποίησης θα εισέλθει στο τελικό στάδιο το mega deal της απόκτησης του κοινού ελέγχου των επιχειρήσεων Νηρέα-Σελόντα-Ανδρομέδα από την Andromeda Seafood Limited, που ελέγχεται από σχήμα Amerra Amerra Capital Management και τη Mubadala Investment Company.

Αξίζει να επισημανθεί ότι συνολικά η Σελόντα και η Νηρέας εμφανίζουν παραγωγή της τάξεως των 65.000 τόνων ενώ η Ανδρομέδα περί τους 15.000 τόνους. Η συγχώνευση των τριών εταιρειών ισοδυναμεί με 80.000 τόνους παραγωγή, η οποία μεταφράζεται σε περίπου το 70% της εγχώριας παραγωγής και περί το 40,8% της παραγωγής της ΕΕ, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το 2018 της εταιρείας Kontali Analyse, διαμορφώνεται σε 196.000 τόνους (τσιπούρα και λαβράκι χωρίς την προσμέτρηση της παραγωγής της Τουρκίας, την οποία η Kontali την εκτιμά σε 155.000 τόνους το 2018). Η εκποίηση των ιχθυοτροφείων που παράγουν 10.000 τόνους μεσογειακών ιχθύων, θα κατεβάσει αυτόματα το ποσοστό στο 35,7%.

ΣΧΕΤΙΚΑ