Χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων από τη Νορβηγία
Η βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα για την Ελλάδα ανεξαρτήτως κυβέρνησης, τόνισε ο Νορβηγός πρέσβης Γιορν Γκέλσταντ κατά την παρουσίαση του προγράμματος Business Innovation Greece για την απευθείας χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων με το συνολικό ποσό των 21,5 εκατ. ευρώ από ένα ταμείο που χρηματοδοτείται από τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.
Η αξιολόγηση των αιτήσεων που θα κατατεθούν και η εποπτεία των έργων, καθώς και η εκταμίευση της χρηματοδότησης είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Innovation Norway, μια κρατική επιχείρηση της Νορβηγίας που υπάγεται στο υπουργείο Εμπορίου της σκανδιναβικής χώρας και η οποία ενεργεί χωρίς κανέναν ενδιάμεσο ελληνικό φορέα.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία κρίσιμη φάση, σχολίασε ο κ. Γκέλσταντ προσθέτοντας πως έχει μεγάλη σημασία αυτή τη στιγμή η αναζωογόνηση της οικονομίας. Αναφερόμενος στον όγκο του προγράμματος, υποστήριξε πως δεν έχει τόσο σημασία η κλίμακα όσο η επιλογή των κατάλληλων προτάσεων που θα τύχουν χρηματοδότησης.
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα χρηματοδοτηθούν προτάσεις που αφορούν:
- Στην πράσινη βιομηχανία, με την υιοθέτηση πιο φιλικών προς το περιβάλλον διαδικασιών παραγωγής. Έμφαση δίνεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τον Νορβηγό πρέσβη να σημειώνει ενδεικτικά τη συνδρομή της χώρας του στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Άνδρο
- Τη γαλάζια ανάπτυξη, δηλαδή δραστηριότητες που σχετίζονται με την αλιεία, τις ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και τη ναυτιλία
- Τις τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών
Όπως ανακοινώθηκε, το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε μικρομεσαίες και σε επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους, με τις πρώτες να μπορούν να ζητήσουν 50.000 ως 200.000 ευρώ ανά έργο. Για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, το ποσό της χρηματοδότησης κυμαίνεται μεταξύ 200.000 και 1,5 εκατ. ευρώ. Μια μικρομεσαία επιχείρηση μπορεί να λάβει χρηματοδότηση για το 50% του κόστους υλοποίησης του έργου,
ενώ μια μεγάλη επιχείρηση θα λάβει κάτω του 50%. Το ύψος της χρηματοδότησης θα προσδιορίζεται κατά περίπτωση ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, το είδος του έργου και την τοποθεσία του στην Ελλάδα.
Η χρηματοδότηση από τον Innovation Norway, μέσω του προγράμματος, μπορεί να συνδυαστεί με κάποιο διαφορετικό και ανεξάρτητο εγγυητικό σχήμα υπό την ευθύνη του Ελληνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και
Ανάπτυξης (ETEAN).
Πέραν της χρηματοδότησης, το πρόγραμμα φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή επιχειρήσεις από την Ελλάδα με εταιρείες από τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν. Για το λόγο αυτό υπάρχει και ανοιχτή πρόσκληση μικρoχρηματοδότησης των ταξιδιωτικών εξόδων για τους επιχειρηματίες που θέλουν να επισκεφτούν έναν ενδεχόμενο συνεργάτη. Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα δίνονται από τη σχετική σελίδα του Innovation Norway.