Λιγότερο αλάτι στα ελληνικά τρόφιμα

NEWSROOM
Τρόφιμα - Σούπερ Μάρκετ

Η μείωση του αλατιού κατά 30% έχει τεθεί ως ένας από τους βασικούς στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟ Υγείας), ενώ στην Ελλάδα η κατανάλωση παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Ειδικότερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός συστήνει η κατανάλωση αλατιού να είναι μικρότερη από 5 γραμμάρια την ημέρα για τους ενήλικες, ενώ για τα παιδιά οι συστάσεις είναι ακόμη μικρότερες. Τα 5 γραμμάρια (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού) αφορούν συνολικά στο αλάτι που προστίθεται στο πιάτο και στο μαγείρεμα, στα επεξεργασμένα τρόφιμα (π.χ. σε αλμυρές τροφές αλλά και κρυμμένο σε μη αλμυρές τροφές), καθώς και σε αυτό που βρίσκεται φυσικά σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, η κατανάλωση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είναι υψηλή και ενδείξεις από επιστημονικές μελέτες στην Ελλάδα δείχνουν ότι η κατανάλωση αλατιού μπορεί να είναι και διπλάσια του στόχου που έχει θέσει ο ΠΟ Υγείας.

Την τελευταία δεκαετία, ο ΕΦΕΤ έχει προβεί σε διάφορες δράσεις ευαισθητοποίησης, τόσο του γενικού πληθυσμού όσο και μεμονωμένων πληθυσμιακών ομάδων για την αναγκαιότητα μείωσης αλατιού (σποτ στο μετρό Αττικής, ημερίδα αποκλειστικά για τη μείωση αλατιού, διαλέξεις σε σχολεία της χώρας κ.λπ.), ενώ έχει υπογράψει πρωτόκολλα συνεργασίας, τόσο με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας όσο και με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας, με στόχο τη μείωση της περιεκτικότητας αλατιού στα γεύματα και στο ψωμί, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η μείωση αλατιού στα τρόφιμα είναι εφικτή και αποτελεί μία από τις πιο οικονομικά συμφέρουσες δράσεις για τη δημόσια υγεία. Σε αυτήν την προσπάθεια απαιτείται ευαισθητοποίηση και δράσεις, τόσο από τη βιομηχανία τροφίμων και τους υπευθύνους μαζικής εστίασης όσο και από τους ίδιους τους καταναλωτές.

Στην Ελλάδα οι βιομηχανίες όπως η Nestle Ελλάδος αλλά και οι αλυσίδες ταχείας εστίασης όπως η Mac Donalds έχουν τα τελευταία χρόνια περιορίσει την ποσότητα του αλατιού και της ζάχαρης στα προϊόντα του καθώς και την ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ