Σημαντική αύξηση τζίρου για την Genesis Pharma
Μέσα σε ένα αρκετά δυσοίωνο περιβάλλον η εταιρεία διανομής πρωτότυπων φαρμάκων Genesis Pharma κατάφερε να παρουσιάσει σημαντική άνοδο πωλήσεων και κερδών πέρυσι, δείχνοντας ισχυρές αντοχές.
Λόγω της σημαντικής της ανάκαμψης, τα τελευταία δύο χρόνια η εταιρεία διένειμε κέρδη στους μετόχους της, ύψους 22 εκατ. ευρώ. Οι μέτοχοι αυτοί -φυσικά πρόσωπα και όχι κάποια πολυεθνική του φαρμάκου- ήταν που στήριξαν την εταιρεία, όταν το 2012 λόγω του PSI, το οποία «κούρεψε» περί τα 80 εκατ. ευρώ απαιτήσεων που είχε η φαρμακευτική από το Ελληνικό Δημόσιο, βρέθηκε ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία. Επίσης, το 2018 οι μέτοχοι δάνεισαν στην εταιρεία 5 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το 2019 αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε ένα βαθμό η περαιτέρω πορεία της εταιρείας στο μέλλον, καθώς ένας βασικός της προμηθευτής, η Celgene Corporation, εξαγοράστηκε από την πολυεθνική φαρμακευτική Bristol- Myers-Squibb, η οποία έχει αυτόνομη παρουσία στην Ελλάδα. Η ολοκλήρωση του deal αναμένεται το τρίτο τρίμηνο του 2019.
Με βάση τα οικονομικά μεγέθη τα οποία εγκρίθηκαν από το ΔΣ της Genesis Pharma πριν λίγες μέρες, οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν κατά τη χρήση 2018 σε 117,2 εκατ. ευρώ, έναντι 108,8 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση 2017, παρουσιάζοντας αύξηση 7,8%.
Κατά την περσινή χρονιά τα μικτά κέρδη του ομίλου ανήλθαν στα 51,5 εκατ. ευρώ έναντι 47,5 εκατ. ευρώ το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση 8,3%. Το μικτό κέρδος ως ποσοστό επί των πωλήσεων παρουσίασε οριακή αύξηση και ανήλθε σε ποσοστό 43,9% από 43,7%.
Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν σε 4,4 εκατ. ευρώ έναντι 8,1 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση 2017. Όπως επισημαίνει η διοίκηση, η μείωση των κερδών αποδίδεται στη μείωση της απαίτησης από αναβαλλόμενους φόρους λόγω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή από το έτος 2019, σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Να επισημάνουμε εδώ ότι οι προμηθευτές του συστήματος υγείας αποτελούν τον μόνο κλάδο, εκτός των τραπεζών, που λογιστικοποιεί την παράμετρο του αναβαλλόμενου φόρου καθώς μερικά χρόνια πριν το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης είχε υποχρεωθεί να πληρωθεί από το Ελληνικό Δημόσιο με ομόλογα αντί για μετρητά. Έτσι επιβαρύνθηκε με σημαντικές ζημιές λόγω του PSI.
Η εταιρεία λόγω της αυξημένης της ρευστότητας κατάφερε πέρυσι να μειώσει σημαντικά το δανεισμό της. Συγκεκριμένα ο μεσοπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός της μειώθηκε στα 4 εκατ. ευρώ έναντι 11 εκατ. ευρώ, ενώ ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός της μειώθηκε στα 3 εκατ. ευρώ από 5 εκατ. ευρώ.
Οι απαιτήσεις από πελάτες ομίλου ανήλθαν σε 47,5 εκατ. ευρώ κατά την 31η Δεκεμβρίου 2018, έναντι 56,4 εκατ. ευρώ κατά την 31η Δεκεμβρίου 2017 και αφορούν κυρίως τις οφειλές των νοσοκομείων προς την εταιρεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, η ρευστότητα του ομίλου εξαρτάται άμεσα από την είσπραξη από το Ελληνικό Δημόσιο των οφειλών από τις πωλήσεις σε αυτό, καθώς αποτελούν το 90,6% των ενοποιημένων εσόδων από πωλήσεις για το έτος 2018 (2017: 88,3%). Οι πωλήσεις της εταιρείας γίνονται μόνο σε νοσοκομεία και όχι στη λιανική.
Η εταιρεία αύξησε τις θέσεις εργασίας, καθώς πέρυσι απασχόλησε 208 άτομα έναντι 199 το 2017.